Terugblik themabijeenkomsten Senioren 2023

CNV Senioren organiseerde in 2023 voor alle leden vanaf 65 jaar (en hun partners) op tientallen data en plekken in het land themabijeenkomsten.

Dit najaar vonden, verspreid over het hele land, themabijeenkomsten voor Senioren plaats. Naast wisselende ochtendprogramma’s was er op iedere locatie een vast middagprogramma voor deelnemers.

CNV Belastingservice

In de middag stond eerst de CNV Belastingservice centraal. Veel leden laten zich jaarlijks via de bijeenkomsten informeren zodat ze voorbereid zijn op het invullen van de belastingaangifte. Wil je ook hulp bij de belastingaangifte? Als CNV-lid kun je voor de jaarlijkse aangifte terecht bij de zittingen van de CNV Belastingservice. Deze organiseert CNV ieder voorjaar op locatie, ook bij jou in de buurt. Heb je CNV Belastingservice op een ander moment nodig? Je kunt het hele jaar beroep op de Belastingservice voor vragen of tussentijdse wijzigingen via 030-7511050. Let op of je in aanmerking komt voor huur- en/of zorgtoeslag, of wijzigingen in jouw situatie: ook daarbij kunnen we je helpen

Presentatie CNV Belastingservice

Zo zorg ik

Cor Langedijk en Margina van Ommeren, van ‘Zo zorg ik’ verzorgden het middagprogramma bij de themadagen. Hierbij stond de vraag ‘Wonen, Zorg en Ondersteuning. Wie doet wat, en hoe ziet u dat?’ centraal. Daarbij ging het over de ontwikkelingen en waar men als senior mee te maken krijgt.

Een aantal feiten over de houdbaarheid van de zorg werden op een rij gezet. De kosten in de zorg lopen sterk op: in 2021 werd aan ouderenzorg €19 miljard uitgegeven, in 2030 is dat waarschijnlijk €28 miljard en in 2040 zelfs €39 miljard. Er zijn steeds meer ouderen, die ook steeds ouder worden. Tegelijkertijd neemt het aantal medewerkers in de zorg juist af. Mantelzorgers en zorgverleners ervaren een toenemende hulpvraag, maar staan nu al flink onder druk.

Medewerkers van ‘Zo zorg ik’ vertelden over deze onderwerpen. De deelnemers gingen vervolgens in kleine groepjes met elkaar in gesprek.

Het thema zorg raakt iedereen. De presentatie van ‘Zo zorg ik’ leverde mooie gesprekken en bewustwording op over wat men zelf kan doen. Meer voor jezelf zorgen, actief te zijn, zo veel mogelijk zelfredzaam blijven, het eigen netwerk versterken, gebruikmaken van betaalbare diensten. Ook kunnen senioren elkaar helpen, door in contact te blijven en oog te hebben voor elkaar.

Digitale hulpmiddelen zijn er ook. Die kunnen het leven aangenamer maken. Daarom is het belangrijk ook digitaal lenig te blijven, eventueel met hulp van familieleden of via hulporganisaties. Er is geen kant en klaar recept voor een comfortabele oude dag, maar er zijn zeker kansen.