Rechtsbijstand bij transitievergoeding

Een transitievergoeding is een ontslagvergoeding. Je werkgever moet jou een vergoeding betalen als je ontslagen wordt. Maar wanneer heb je recht op een transitievergoeding? En hoe bereken je de hoogte van de vergoeding en wat moet je zelf doen? We leggen het aan je uit.

Wanneer heb je recht op een transitievergoeding?

Je hebt recht op een transitievergoeding als je werkgever je ontslaat. De vergoeding gebruik je om de tijd tussen twee banen te overbruggen of om een opleiding te betalen.

Transitievergoeding tijdelijk contract

Heb je een tijdelijk contract of werk je als uitzendkracht? Ook dan heb je recht op een transitievergoeding. Zelfs wanneer je maar kort voor je werkgever hebt gewerkt.

Transitievergoeding na 2 jaar ziekte

Als je na 2 jaar ziekte wordt ontslagen, heb je recht op een transitievergoeding. Ook als je nog steeds ziek bent op het moment van ontslag. Het maakt daarbij niet uit of je ziekte de oorzaak is van het ontslag. De hoogte van de transitievergoeding bij ziekte is gelijk aan die bij regulier ontslag.

Wanneer heb je geen recht op transitievergoeding?

Je krijgt geen transitievergoeding als:

Hoe hoog is mijn transitievergoeding?

De hoogte van je transitievergoeding kun je zelf berekenen. Je salaris en de duur van je dienstverband bepalen hoeveel transitievergoeding je krijgt. Je hebt recht op 1/3 bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Stel: Je was op het moment van ontslag 5 jaar en 6 maanden in dienst. Dan krijg je 1/3 van je bruto maandsalaris x 5,5.

Maximale transitievergoeding

De maximale hoogte van de transitievergoeding wordt elk jaar opnieuw bepaald. Bekijk de transitievergoeding van dit jaar op de website van Rijksoverheid.

Opeisen binnen 3 maanden

Begint je baas niet zelf over de transitievergoeding? Onderneem dan zelf actie. Je moet de transitievergoeding vergoeding binnen 3 maanden na de beëindiging van je contract opeisen. Doe je dit niet, dan vervalt je recht op de vergoeding. Controleer op tijd waar je recht op hebt en of de berekening van je werkgever klopt.

Vragen over transitievergoeding?

Heb jij vragen over transitievergoeding? Bijvoorbeeld of je er recht op hebt? Wij staan voor je klaar. Neem direct contact met ons op.

Contact opnemen

Veelgestelde vragen over de transitievergoeding