Interview Karin Bosman: slachtoffer van seksuele intimidatie op het werk

Karin Bosman is twee jaar slachtoffer van seksuele intimidatie op het werk door haar baas Hans. “Dat zou mij nóóit overkomen” en “ik zou iemand niet zo over mijn grens laten gaan”. Karin hoort het allemaal. Als ervaringsdeskundige van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer weet zij beter. Het kan écht iedereen overkomen. “ik ben niet op mijn mondje gevallen, maar zijn manipulatieve gedrag hield mij in de greep. Het ging van kwaad tot erger. Hij randde mij zelfs aan.”

Afgedwaalde kus

“Ik ging op vakantie. Gewoon een weekje, maar hij kwam mij gedag zoenen. Drie kussen, waarvan de derde ‘per ongeluk’ op mijn mond belandde. Ik dacht dat ik niet goed had opgelet en voelde mij daar vervelend over. Maar het was geen fout van mij. De ellende begon. Hij stuurde op vakantie berichtjes. Niet alleen over werk. Ook of ik bikinifoto’s kon sturen. Ik was verbouwereerd. Was dit een slechte grap? Het voelde ongemakkelijk. Ik liet de berichten links liggen, maar het verpestte wel mijn vakantie. Na die week keerde ik terug naar kantoor met pijn in mijn buik. Hij hield zijn mond over die verzoekjes. Ik was allang blij.”

Van kwaad tot erger

“Ik kreeg een nieuwe PA-functie, waarbij ik meer met hem moest samenwerken. De intimidaties werden heftiger. Ik kreeg berichtjes waarin hij vroeg wat mijn seksuele voorkeur was, voorstellen om af te spreken in een hotel. Het werd ook fysiek. Hij plukte zogenaamd haren van mijn kleding. En greep zelfs een keer onder mijn rok. Een collega liep binnen en zag het gebeuren. Die schrok zo, dat zij rechtsomkeer maakte. Uiteindelijk heeft ze er nooit meer iets over gezegd. Gek eigenlijk, dat alles schijnbaar doordraait, alsof er niets aan de hand is. Hoewel sommige collega’s van zijn gedrag op de hoogte waren, werd het doodgezwegen. En ik. Ik maakte nog iedere dag een tosti met kaas voor Hans. Alsof alles koek en ei was.”

Boek 'Spugen op de tosti van Hans'

Karin Bosman is de schrijfster van het boek ‘Spugen op de tosti van Hans’. Het boek is een persoonlijk en broeierig relaas dat je meeneemt in de belevingswereld van een vrouw die gevangen raakt in een web van seksuele intimidatie en chantage.

Bestel nu

Manipulatief gedrag

“Al die tijd durfde ik niet te praten. Ik had angst dat hij mij iets zou aandoen. Ook buiten het pand keek ik over mijn schouders. Hans drukte mij op het hart dat niemand mij zou geloven. Hij voelde zich onschendbaar. Helemaal omdat hij de baas was. Het was mijn woord tegen het zijne. Als ik iets zou zeggen, dan zou zijn vrouw hem verlaten en het bedrijf failliet gaan, waar zijn schoonouders in hadden geïnvesteerd. Mijn collega’s zouden hun baan verliezen. Ik wist: één van hen ligt in scheiding. De ander krijgt een kindje. Ik voelde mij verantwoordelijk voor hen. Intussen merkte mijn gezin ook dat er iets met mij was. Seksuele intimidatie speelt zich immers niet alleen af tussen 9 en 5. Je neemt het mee naar huis. Thuis speelde ik de vrolijke Karin. Alsof er niets aan de hand was. Terwijl ik er allang niet meer was. Heel pijnlijk allemaal. Ik was niet alleen het slachtoffer, ook mijn man en kinderen.”

De vertrouwenspersoon zei: ‘Karin, ik geloof je’. Ik brak en huilde onafgebroken. Het seksuele misbruik werd erkend. Het bestond.
Karin Bosman - slachtoffer seksuele intimidatie

Stilzwijgen doorbreken

“Na twee jaar doorbrak ik het stilzwijgen. Collega’s die het zagen, wilde Hans aanpakken. Dat wilde ik pertinent niet. Toen ben ik met de vertrouwenspersoon gaan praten. Ik wist niet waar ik moest beginnen, vertelde het verhaal in flarden. Hij keek mij aan en zei: ‘Karin, ik geloof je.’ Ik brak en huilde onafgebroken. Het seksuele misbruik werd erkend. Het bestond. Al die tijd was ik bang dat niemand mij zou geloven. Iedereen zag mij altijd als die sterke reclamevrouw met een weerwoord. Dat had ik wel, maar dat was weg. Verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik was beroofd van mijn identiteit. Ik kwam ziek thuis te zitten. Durfde niet meer alleen de straat op en hielde de gordijnen thuis gesloten.”

Voor de rechter

“Uiteindelijk kwam mijn zaak voor de rechter. Een pijnlijke ervaring. Hans deed er alles aan om mij in een kwaad daglicht te zetten. Ik zou labiel zijn, mij altijd gewillig kleden in korte rokjes. Alsof mijn kleedstijl jou het recht geeft om dit te doen. Ik werd voor een tweede keer slachtoffer. Het voelde alsof ik moest bewijzen dat hij de dader was. Niet andersom. Uiteindelijk won ik de zaak. Hans kreeg een boete en keerde na afloop gewoon weer terug naar de zaak. Terwijl ik alles kwijt was. Mijn eigenwaarde, mijn werk, maar ook mijn collega’s. Zij voelde als familie. Dat besef kwam aan het eind van de rechtszaak. Ik moest van voren af aan beginnen.”

Mijn ervaring inzetten

“Ik heb mijn ervaring als survivor van seksuele intimidatie omgezet in iets positiefs. Ik heb de Report App ontwikkelt. In de onafhankelijke app, aangeschaft door bedrijven, leest de werknemer welke opties er zijn om een informele melding te maken, die je ook direct kunt doen via de app. Daarnaast kun je een logboek bijhouden van dingen die je als vervelend ervaart, zodat je kunt inschatten of iets een incident is of een structureel probleem. Wat we willen bereiken is dat het mensen informeert en zij in een vroeg stadium naar voren durven komen met ongewenst gedrag. Dat is de enige manier om iets te veranderen. We organiseren ook workshops om bewustwording te creëren over seksuele intimidatie op de werkvloer, hoe je het herkend en hoe het voorkomen kan worden. Want, gezien de cijfers uit het CNV-onderzoek, is dat nog steeds hard nodig.”

Tips Karin

  • Spreek je uit als je jezelf ongemakkelijk voelt. Het liefst zo snel mogelijk. Kan dit niet bij een vertrouwenspersoon, dan bijvoorbeeld bij een vriendin. Weet dat aanmoediging niet uit je werkomgeving hoeft te komen.
  • Je verhaal bestaat echt, als je jezelf uitspreekt. Iemand in vertrouwen neemt. Dat geeft kracht om harder te vechten.
  • Vind je het lastig de pleger te confronteren? Schrijf dan een brief of email, waarin je uitlegt wat het gedrag met je doet.
  • Weet dat het nooit gaat om de intentie. Dus die opmerking of dat gebaar dat niet per se verkeerd bedoeld is, kan jou tegen de haren instrijken. Het gaat erom welke effecten dat gedrag op jou heeft. Schaam je niet voor je gevoel.
  • Besef dat je er niet alleen bent. Slachtoffers van seksuele intimidatie denken dat vaak. Je isoleert jezelf met die gedachte.