Verlaag je stressniveau met deze tips

Laten we heel duidelijk zijn: als iemand op het werk jouw grenzen overschrijdt is dat onacceptabel en moet degene daarop worden aangesproken. Dát is natuurlijk de belangrijkste stap.

Reduceer stress met ademhaling

Maar de kans is groot dat de situatie jou ook veel stress oplevert. Jij voelt je onprettig, onzeker of onveilig. Dat is heel vervelend. Door stress ga je vaak hoog en oppervlakkig ademhalen. Dat versterkt het onrustige en vervelende gevoel alleen maar. Soms kan het helpen om een ademhalingsoefening te doen. Door je even alleen te concentreren op je ademhaling daalt je stressniveau. En dat is belangrijk want het gaat uiteindelijk om jouw gezondheid en jouw veiligheid.

Enkele ademhalingsoefeningen

  • Ga rechtop op je bureaustoel zitten of als het kan lekker ontspannen op een –yoga- matje liggen (makkelijker te realiseren nu we grotendeels thuiswerken).
  • Leg je handen op je buik, net onder je ribben en doe je ogen dicht. Concentreer je op jouw ademhaling. Dwalen je gedachten even af? Helemaal niet erg. Probeer de gedachten die opkomen te ‘parkeren’ en ga met je aandacht terug naar ademhaling.
  • Adem diep in en uit. Doe dit langzaam en geconcentreerd en voel hoe je buik zich uitzet bij het inademen en weer inzakt bij het uitademen.

Bewust van je ademhaling

Door deze oefening vaker te doen word je je bewust van je ademhaling. Als je merkt dat de stress weer toeslaat, zal het je opvallen dat je ademhaling ook verandert. Wordt je ademhaling weer snel en oppervlakkig? Probeer dan weer even ruimte te maken voor een ademhalingsoefening.