CNV aan Tweede Kamer: onvoldoende oog voor de positie van werknemers

Het nieuwe kabinet heeft te weinig oog voor de positie van werknemers.

Dat is de boodschap die het CNV vandaag per brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd in aanloop naar het debat volgende week over de regeringsverklaring.

‘Het kabinet komt te weinig over de brug met extra geld voor de zorg. Juist nu we in een diepe zorgcrisis verkeren is dat harder nodig dan ooit. Zorgpersoneel wordt steeds schaarser. Tijdens de coronacrisis verlieten 30.000 zorgmedewerkers de sector. Bij wie bleven loopt de werkdruk over schoenen. Inmiddels weten we dat schaarste in de zorg kan leiden tot zeer ingrijpende maatregelen, zoals de lockdown waar we nu in verkeren. Onacceptabel wat ons betreft,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

‘Gezien de klimaatambities is het broodnodig dat er grote investeringen worden gedaan in technisch personeel. Ambities in het regeerakkoord hebben weinig nut, als er geen warmtepompinstallateur meer te vinden is. Aan het nieuwe kabinet de taak om deze handschoen op te pakken.’

Het CNV maakt zich daarnaast grote zorgen over het inkomen van ouderen en arbeidsongeschikten. De AOW en de WIA doen niet mee met de minimumloonstijging. Grote groepen blijven hierdoor achter.

Het CNV is echter positief over de hervorming van de arbeidsmarkt zoals het CNV dat eerder met de SER heeft geadviseerd. ‘We kijken uit naar de verdere uitwerking en denken uiteraard graag mee. Want de uitwerking is cruciaal. Pas als het leven van onze leden daadwerkelijk beter wordt, gaat de vlag uit,’ aldus Fortuin.