Meer aandacht voor rouwende werknemers noodzakelijk


Meer werknemers dan ooit hebben nu te maken met het verlies van een dierbare, door de hoge coronasterfte. Rouwende werknemers hebben het in coronatijd extra zwaar vanwege het thuiswerken en de strikte coronaregels. Het CNV roept werkgevers op om extra aandacht te hebben voor rouwende werknemers.

‘In 2020 was er een oversterfte van meer dan 15.000 mensen door corona. Ook de eerste cijfers van 2021 zijn hoog. Dit betekent dat meer werknemers dan ooit te maken hebben met rouw. Daar komt bij dat miljoenen Nederlanders al maanden in eenzaamheid thuiswerken, zonder contact met collega's en leidinggevende. Wie wel op de werkplek moet zijn, heeft vaak te maken met beperkende coronaregels en moet afstand houden. Rouwende werknemers hebben het nu dus extra zwaar,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Burn-out

1 op de 10 werkenden krijgt een burn-out na verlies van een dierbare. 21% krijgt te weinig steun van zijn werkgever om goed te kunnen functioneren. Een kwart kan langere tijd niet goed functioneren, blijkt uit eerder CNV-onderzoek. Fortuin: ‘Vermoedelijk liggen deze cijfers nu hoger. Er is immers weinig contact en hierdoor veel stil verdriet. We lopen hierdoor het hoge risico dat mensen langer uitvallen door rouw.’

Stil verdriet ligt op de loer. Dat geldt zeker voor mensen die iemand verliezen en vanuit huis moeten werken. We lopen het risico dat mensen langer uitvallen door rouw.

CNV-voorzitter Piet Fortuin

Extra aandacht

Het CNV roept hr-managers, leidinggevenden en werkgevers op om vooral nu extra oog te hebben voor werknemers die te maken hebben met verlies. ‘We hebben nog langere tijd te maken met coronasterfte, met de thuiswerksituatie en met beperkende coronamaatregelen. Juist nu is aandacht voor rouwende werknemers van levensbelang,’ stelt Fortuin.  

Rouwhandreiking

Speciaal voor werkgevers en hr-managers heeft het CNV een CNV Rouwhandreiking samengesteld, vol met deskundig advies en persoonlijke verhalen. Fortuin: ‘Naar deze rouwhandreiking is enorm veel vraag vanuit werkgevers. Dit onderwerp is momenteel actueler dan ooit.’

Melden

Het CNV roept mensen op om zich bij hen te melden, als ze graag willen dat er meer aandacht voor rouw bij hun bedrijf komt. De bond legt dan direct contact met werkgevers om de rouwhandreiking te bespreken en de werkgever van tips te voorzien.