CNV slaat alarm om moeizame cao-onderhandelingen

Het CNV slaat alarm om de moeizame cao-onderhandelingen in goedlopende en winstgevende sectoren. Steeds meer onderhandelingen lopen vast, blijkt uit een overzicht dat CNV vandaag publiceert.

‘Meer dan een miljoen werkenden wachten momenteel op loonsverhoging, zowel in de publieke als private sector. Supermarkten, ziekenhuizen, metaalsector, banken, gemeenten. Dit gaat om sectoren die gewoon doordraaien, óf om sectoren die juist profiteren van de coronacrisis. Soms met miljarden extra omzet, zoals bij supermarkten en banken. Met hoge bonussen voor de top,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Schrijnend

‘Werkgevers geven aan de onderhandelingstafel echter geen duimbreed toe en verschuilen zich ten onrechte achter de coronacrisis. Zelfs de overheid geeft niet het goede voorbeeld en investeert niet in de publieke sector. Deze situatie is extra schrijnend omdat het vaak vitale beroepen betreft, zoals zorg- en supermarktmedewerkers. Honderdduizenden mensen die Nederland door de crisis heen helpen, zien dat voorlopig niet terug op hun salarisstrook.’

Impasse

‘We dreigen momenteel in een impasse te raken. De sfeer aan tafel verhardt, veel onderhandelingen zitten muurvast. Het CNV heeft zich altijd constructief opgesteld maar gaat nu over tot hardere acties. We hebben genoeg geld in kas om grootschalige stakingen te kunnen uitvoeren,’ aldus Fortuin.

Nodeloos en zinloos

Het CNV roept werkgevers op te stoppen met het nodeloos en zinloos dwarsbomen van de cao-onderhandelingen. Nodeloos omdat er goed wordt verdiend door de sector én goed wordt gepresteerd door de werknemers. Zinloos omdat het stokken van het onderhandelingsproces leidt tot meer acties en stakingen, uitgeroepen door CNV en/of collega-vakbonden. ‘De houding van werkgevers is momenteel zeer contraproductief.’

Overzicht

Vandaag publiceert het CNV een overzicht van de sectoren waarin de cao-onderhandelingen moeizaam verlopen. Hierop is ook het aantal werkenden te zien dat onder de betreffende cao valt.