Compensatie als je lijdt aan een stoffengerelateerde beroepsziekte

Heb je een beroepsziekte als gevolg van het werken met gevaarlijke stoffen? Dan heb je mogelijk recht op een eenmalige financiële tegemoetkoming. Per 1 januari 2023 kunnen (oud-)werknemers of zelfstandigen deze aanvragen. Dit is mogelijk op grond van de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). Het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke Stoffen (ISBG) voert de regeling uit. De TSB geldt voor drie beroepsziekten: longkanker door asbest, allergisch beroepsastma en CSE (‘de schildersziekte’).

“De stof kwam overal terecht”

In mei 2023 zijn de eerste tegemoetkomingen uitgekeerd, onder wie aan de 43-jarige Darnell Ramnath. De oud-procesoperator uit Zoetermeer lijdt aan allergisch beroepsastma. Hij heeft de ziekte opgelopen bij een chemisch bedrijf door een incident met een sensibiliserende stof. Tijdens een avonddienst in 2016 gaat het mis. Als door een verstopte trechter de container van de machine volloopt, moeten Ramnath en een collega de inhoud overhevelen naar een andere. Maar in die container komt tijdens het aankoppelen de inhoud van de inmiddels ook volgelopen hopper met een plof terecht. Een enorme stofwolk is het gevolg. “De stof kwam overal terecht, zelfs onder mijn masker”, zegt Ramnath in een interview op de website van het ISBG. “Toen ik even later mijn gezicht waste, zag ik een heftige huiduitslag in mijn gezicht, op mijn borst en hals.”

Procesoperator Darnell Ramnath: slachtoffer beroepsziekte

“Een hele opluchting”

Lange tijd doet Ramnath vervangend werk in de logistiek en op het laad-en losterrein. Tijdens een overdracht van het bedrijf wordt hij boventallig verklaard. Nu zit Ramnath een paar maanden thuis. Hij is allergisch voor alle denkbare soorten stof. Krijgt hij te veel binnen, dan klapt alles dicht. Een puffer geeft wat verlichting, maar de klachten zullen nooit meer weggaan. Als zijn vrouw begin dit jaar een nieuwsbericht leest over de TSB, seint zij hem in. “Fijn hoe het instituut de zaken zo netjes heeft geregeld. Met mijn behandelaar kon ik heel goed praten, het voelde echt vertrouwd. De aanvraag bij het ISBG heeft een paar maanden geduurd, terwijl de rechtszaak voor de aansprakelijkheid tegen mijn oud-werkgever al zeven jaar loopt. Het is een hele opluchting om erkenning te krijgen van een deskundige partij die een objectief, neutraal oordeel velt.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de TSB? Of wil je een aanvraag doen voor de tegemoetkoming? Kijk dan op de website van het ISBG. Hier staat een eenvoudig stappenplan om snel te achterhalen of je recht hebt op de tegemoetkoming. In de toekomst komen mogelijk ook werkenden met andere beroepsziekten door gevaarlijke stoffen in aanmerking. Wanneer dat gebeurt en welke beroepsziekten dat zijn, bepaalt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Fotograaf: Wilco van Dijen