Meerderheid zzp’ers voor arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zzp' er voor arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een meerderheid (63%) van alle zzp’ers is voorstander van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. 59% vindt dat de overheid een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers moet regelen.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 600 zzp’ers. Aanleiding is de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers van de Stichting van de Arbeid die vandaag wordt gepresenteerd. Het CNV maakt deel uit van de Stichting van de Arbeid.

Werken zonder vangnet

Meer dan een derde van de zzp’ers kan nu niet rondkomen als hij/zij langdurig ziek of arbeidsongeschikt wordt, blijkt uit het onderzoek. Onder laagopgeleiden is dit zelfs 50%. 4 op de 10 lukt het nu niet om zelf geld opzij te zetten voor het geval hij langdurig arbeidsongeschikt raakt. Slechts 19% van alle zzp’ers heeft nu een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. De helft van de zzp’ers vinden het zelf ook zorgelijk dat er zoveel zzp’ers onverzekerd rondlopen.

Noodlot

‘Omgerekend kunnen honderdduizenden zzp’ers niet rondkomen als het noodlot toeslaat. Deze cijfers onderstrepen dat een betaalbare en toegankelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers zeer noodzakelijk is,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Geen keus

Een grote groep zzp’ers kan zich niet verzekeren. Dat komt omdat verzekeraars vaak torenhoge premies vragen, vanwege iemands leeftijd, beroep of gezondheid. 50% van de zzp’ers die ouder zijn dan 55 jaar, kan geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten vanwege de leeftijd. 1 op de 10 zzp’ers niet vanwege een ziekteverleden, zo blijkt uit het onderzoek. Fortuin: ‘Het beeld van de vrijheid-blijheid zzp’er die een ‘eigen, vrije keus’ moet hebben als het gaat om verzekeren, klopt dus van geen kant. Voor hen en vele andere zzp’ers komt deze verzekering geen dag te laat.’

Wensen meerderheid

70% van de ondervraagden wil een premie betalen die past bij het inkomen. 58% wil zoveel mogelijk zijn inkomen behouden bij arbeidsongeschiktheid, blijkt uit het onderzoek. Het vandaag gepresenteerde voorstel voldoet hier grotendeels aan. ‘Uit al deze cijfers blijkt dat het voorstel nauw aansluit op de wensen van de meerderheid van de zzp’ers,’ concludeert Fortuin.