Rouwverwerking op de werkvloer: het verhaal van Janet

'Steun bij rouw is een kwestie van mensenwerk en maatwerk'

Beluister de nieuwe podcastaflevering Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok

Sophie, de dochter van docente Nederlands Janet de Ruiter, maakte op 22-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Ze kon niet meer. De emotionele en ook praktische support op Janets werk maakte indruk, én het verschil. In de nieuwe aflevering van de CNV-podcast Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok, deelt Janet haar verhaal en vertelt ze over de steun van haar teamleider en collega’s tijdens haar rouwproces.

Janet beschrijft Sophie als een bijdehante en grappige persoonlijkheid, die, ondanks een neerwaartse spiraal van psychische problemen, altijd duidelijk wist wat ze wilde. Een jaar voor de dood van haar dochter stond ze al onder voortdurende spanning. ‘Sophie was vastberaden om niet meer verder te leven, ik was constant bang voor slecht nieuws.’ Toen ze het telefoontje kreeg van Sophies huisbaas, begreep Janet al snel wat er gebeurd was.

Soep op de stoep

Janet beschrijft de reacties van collega’s als hartverwarmend. ‘Ik kreeg zoveel soep en eten, ook van collega’s van wie ik het niet verwachtte. Zo kreeg ik een appje van een collega met: er staat een pakje voor je deur. Daar zat eten in voor drie dagen. En die collega woont niet eens in de buurt. Het is fijn als mensen dingen voor je doen, zonder dat je erom hoeft te vragen’.

Check-in-telefoontjes

In de weken na het overlijden van Sophie, belde teamleider Dirk Vooijs haar elke dag even om te vragen hoe het met haar ging. ‘Maar nooit om te vragen wanneer ik weer terugkwam naar werk. Dat is op alle momenten vanuit mijzelf gekomen.’

Mensenwerk en maatwerk

Na de zomervakantie besloot Janet weer aan het werk te gaan. Met de afspraak dat ze altijd naar het kantoortje van haar teamleider kon komen als het even niet ging. En met een aangepast rooster, zodat ze de eerste drie uur geen les had, want de ochtenden vond Janet het moeilijkst. ‘Steun bij rouw is een kwestie van mensenwerk en maatwerk. Anders had ik het nog geen week volgehouden.’

Ruimte en erkenning

Op de lange termijn is het volgens Janet belangrijk dat er op de werkvloer ruimte en erkenning blijft voor de pijn van verlies. ‘Ik realiseer me nu dat ik nooit meer mijn oude zelf zal worden. Het gemis zal ik moeten verweven met mijn leven’.

Webinar CNV en 113: rouw en werk na suïcide

CNV en 113 organiseren in 2024 een webinar voor HRM en nabestaanden over rouw en werk na suïcide. Voor nabestaanden van mensen die door suïcide zijn overleden is rouw een intens proces. Volgens de deskundigen van 113 spelen boven op de bekende aspecten van rouw veel andere gevoelens. Zij roepen werkgevers dan ook op om bij deze nabestaanden extra aandacht te hebben voor rouw en werk.

Janet de Ruiter is werkzaam als docent Nederlands aan scholengemeenschap Lingeborgh in Geldermalsen. Ze leert haar studenten nu de waarde van open communicatie en respect, iets wat Sophie haar heeft bijgebracht.

Mis niets, abonneer je op de podcast

Luister naar de ervaringen van anderen en ontdek hoe je het verschil kunt maken binnen jouw organisatie. Samen kunnen we werkend en rouwend Nederland een stukje beter maken. Wil je meer informatie over rouw op de werkvloer en tips hoe hiermee om te gaan? Abonneer je dan hier op onze podcast Rouw, Je Hangt ‘t Niet aan de Kapstok. Of je nu zelf met rouw te maken hebt of geïnteresseerd bent in het onderwerp, deze podcast geeft je waardevolle inzichten en handvatten om elkaar beter te kunnen helpen.

Nieuwsbrief CNV Mens en Werk

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Abonneer je op de nieuwsbrief Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk