Veranderingen in 2022 op het gebied van werk en inkomen

Dit jaar veranderen enkele zaken op het gebied van werk en inkomen. Niet alleen voor werknemers in loondienst, ook voor zelfstandigen. Het minimumloon stijgt bijvoorbeeld en de zelfstandigenaftrek daalt. Welke veranderingen er nog meer op stapel staan, vertellen we je graag in dit artikel.

Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Kersverse ouders krijgen per augustus 2022 negen weken lang een UWV-uitkering tegen 50% van het dagloon, tijdens het ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof is op dit moment in principe onbetaald verlof, mits de werkgever een deel van het salaris doorbetaalt op basis van de cao. Het deels betaalde verlof moeten ouders in het eerste levensjaar van het kind opnemen. Ben je benieuwd hoe ouderschapsverlof nu geregeld is? Je leest er hier meer over.

Stijging minimumloon

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen iets per 1 januari 2022. Een 21-jarige fulltimer verdient nu 1.725 euro per maand. Vorig jaar was dat nog 1.701 euro.

Het wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband is vanaf 1 januari 2022:

  • € 1.725,00 per maand
  • € 398,10 per week
  • € 79,62 per dag

Ben jij benieuwd hoeveel je er per maand, week of dag op vooruit gaat? Of ben je nieuwsgierig wat jouw uurloon wordt? Check dan deze pagina voor meer informatie.

Persoonlijk ontwikkelingsbudget voor werkzoekenden en werkenden

Werk verandert snel. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, om je baangarantie te verhogen. In veel gevallen kun je dit via je werkgever doen, maar de overheid helpt ook een handje. Werkzoekenden en werknemers in loondienst kunnen vanaf 1 maart het STAP budget aanvragen bij het UWV. Je kunt dan €1.000 subsidie krijgen die je kan gebruiken voor cursussen, coaching en ontwikkeladvies. Dit budget vervangt de huidige regeling, waarbij studiekosten aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting.

Vrouwen aan de top

Grote bedrijven worden definitief verplicht om meer vrouwen in hun leiding aan te nemen. In de Raad van Commissarissen in beursgenoteerde bedrijven moet minimaal één op de drie leden vrouw zijn. Het gaat om een ingroeiquotum. Als een man vertrekt en aan het quotum is nog niet voldaan, dan moet de positie door een vrouw worden gevuld.

AOW-leeftijd stijgt

Ieder jaar stijgt de AOW-leeftijd stijgt iets: van 66 jaar en 4 maanden in 2021, naar 66 jaar en 7 maanden in 2022. Dit betekent dat je langer moet doorwerken tot je recht hebt op je basispensioen vanuit de overheid. Wil je meer weten over de Algemene Ouderdomswet (AOW)? Je leest er hier meer over.

Onbelaste thuiswerkvergoeding

Werkgevers kunnen werknemers voortaan onbelast een thuiswerkvergoeding van maximaal 2 euro per dag aanbieden. Dit bedrag is gebaseerd op Nibud-onderzoek naar de gemiddelde extra kosten van een thuiswerker voor water- en elektriciteitsverbruik, verwarming, koffie, thee en toiletpapier. De reiskostenvergoeding vervalt, als je een reiskostenvergoeding ontvangt. Het is niet mogelijk om beide te ontvangen. Dat is enkel toegestaan als je een zakelijke reis maakt, bijvoorbeeld als je vanuit huis een klant bezoekt.

Zelfstandigenaftrek daalt

Op 1 januari 2022 is de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 6.670 naar € 6.310. De zelfstandigenaf­trek wordt de komende jaren stapsgewijs afgebouwd tot € 3.240 in 2036. Om voor zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, moet je als zzp’er minstens 1.225 uur per jaar werken. Als dit het geval is, mag je als zelfstandige een vast bedrag van je winst aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt.

Rookruimtes verdwijnen

Vanaf 1 januari 2022 wordt het rookverbod verder aangescherpt. In 2021 moesten alle rookruimtes in (semi)publieke en openbare gebouwen al dicht, en vanaf 2022 geldt dit ook voor de rookruimtes in bedrijfspanden. Buiten is een rookruimte toegestaan, mits deze niet aan het gebouw grenst of mensen hindert die naar binnen gaan. Een fietsenhok of afdak telt dus niet. Alle gebouwen waar mensen komen voor cultuur, sport of onderwijs zijn hiermee vanaf volgend jaar rookvrij.