Rechten van de personeelsvertegenwoordiging
De personeelsvertegenwoordiging heeft deze rechten:
- Adviesrecht
Je werkgever moet verplicht advies vragen aan de pvt als hij iets wil besluiten dat gevolgen heeft voor meer dan een kwart van de werknemers. Denk aan besluiten die tot grote veranderingen leiden in het werk. Of het verlies van arbeidsplaatsen. De werkgever is niet verplicht om het advies van de pvt over te nemen, maar hij moet het advies wel serieus overwegen. - Instemmingsrecht
Als je werkgever personele regelingen wil veranderen, moet de pvt toestemming geven aan de werkgever. Bijvoorbeeld over werktijden, arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim. Zonder de instemming van de pvt, mag het besluit niet doorgevoerd worden. - Recht op informatie
De werkgever is verplicht om de pvt regelmatig op de hoogte te stellen van bijvoorbeeld de resultaten van het bedrijf en het sociale beleid. Dit mag mondeling en schriftelijk.
Heeft jouw bedrijf minder dan 10 medewerkers en een vrijwillige pvt? Deze pvt heeft dan alleen instemmingsrecht over werktijdregelingen.
Geen pvt? Dan een personeelsvergadering
Is er geen OR of pvt in het bedrijf? Dan moet de werkgever (minstens) 2 keer per jaar een vergadering houden met alle personeelsleden: de personeelsvergadering. Als een kwart van de werknemers vraagt om een personeelsvergadering, dan moet er ook een vergadering worden gehouden.
Deze personeelsvergadering gaat over alle onderwerpen die in een bedrijf spelen. Ook kan de werkgever advies vragen aan zijn werknemers over belangrijke besluiten. De personeelsvergadering heeft dus een adviesrecht. Werknemers mogen tijdens zo’n vergadering hun mening geven. En voorstellen doen over wat er beter of anders kan in het bedrijf.
De werkgever is verplicht om zijn werknemers op tijd om advies te vragen over deze belangrijke zaken. Werknemers mogen alleen of samen advies geven aan hun werkgever. Dit kan mondeling of schriftelijk. Werknemers zijn niet verplicht om advies te geven.