Volg de podcast Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok op jouw favoriete podcastkanaal of beluister de afleveringen op deze pagina. Om de twee weken op de dinsdagochtend komt er een nieuwe aflevering live.
Podcast Rouw, Je hangt ’t niet aan de kapstok
Anemoon en Arjan over het verlies van hun zoon Mees en de omarming van emoties
Het is een kille ochtend in Harlingen als Marijke Roskam een diepgaand gesprek voert met Arjan Berkhuysen en Anemoon Elzinga over het verlies van hun zoon Mees. Zittend in hun camper vertellen ze over hoe zij het proces van verdriet en herstel ervaren. Een verhaal dat niet alleen het hart raakt, maar ook verdiepende inzichten biedt in de interactie tussen rouw, werk en de zoektocht naar troost in de natuur.
Rouwbegeleiding in de zorg: Het persoonlijke verhaal van Marieke Koenen
Marieke Koenen, werkzaam in het Diaconessenziekenhuis op de OK-afdeling, benadrukt dat rouw in de zorgsector een constant aanwezig element is. Of het nu gaat om het overlijden van een patiënt op de OK of persoonlijke verlieservaringen, de impact is steeds anders. Ze deelt haar ervaringen als voormalig transplantatiecoördinator en hoe de gelijkenissen met haar eigen gezinssamenstelling diepgaand effect hadden. ‘Het is oké dat het je raakt,’ zegt ze, ‘we moeten ruimte laten voor die emoties.’ In de nieuwste aflevering van CNV's podcast Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok, spreekt Marieke openhartig over hoe zij en haar collega's omgaan met rouw en verlies.
Anneke Scheurink over belang van open gesprekken en menselijke benadering van rouw
‘Omgaan met rouw op de werkvloer is eigenlijk zo simpel: praat er gewoon over met elkaar’, zegt Anneke Scheurink, projectleider bij CNV voor onder andere rouw. Ze pleit voor wettelijk rouwverlof en meer kennis onder werkgevers over rouw. In deze aflevering van de CNV-podcast Rouw, Je Hangt ’t Niet Aan de Kapstok, bespreekt Anneke het belang van een menselijke benadering van rouw, waarbij de behoeften van de werknemer centraal staan.
Sophie, de dochter van docente Nederlands Janet de Ruiter, maakte op 22-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Ze kon niet meer. De emotionele en ook praktische support op Janets werk maakte indruk, én het verschil. In de nieuwe aflevering van de CNV-podcast Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok, deelt Janet haar verhaal en vertelt ze over de steun van haar teamleider en collega’s tijdens haar rouwproces.
De tweeledige reis van rouw: Inzichten van Maudy van Klaveren
Rouw is een persoonlijk, grillig pad, benadrukt Maudy van Klaveren, geestelijk verzorger in het Zaans Medisch Centrum en bij Questio-Centrum voor Levensvragen. Zij deelt haar inzichten over rouw als een tweeledige reis van verlies en herstel. In de CNV-podcast 'Rouw, Je Hangt 't Niet aan de Kapstok' spreekt zij over de complexiteit van rouw en het belang van ondersteuning, zowel persoonlijk als op de werkvloer.
Rouw en jong zijn: Het verhaal van Ysabelle
Op slechts 21-jarige leeftijd verloor Ysabelle haar moeder, Esther, na een vierjarig gevecht met de ziekte van Lyme. Op haar huid staat nu een tatoeage ter herinnering. Het ziekbed was een periode van aanpakken en oplossen. Een tijd waarin ze de controle kon nemen te midden van de machteloosheid die de ziekte met zich meebracht. In een nieuwe aflevering van de podcastserie oplossen voor de jonge verpleegkundige leerling van het HMC-ziekenhuis. 'Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok' gaat Marijke Roskam in gesprek met Ysabelle Roelofs over jong rouwen.
Blijf in gesprek, bied opties aan en denk mee
Rouw hoort bij het leven, het is een proces dat iedereen op zijn eigen manier doormaakt. Maar hoe bied je als werkgever de juiste ondersteuning? En hoe herken je de tekenen dat het met een rouwende collega niet goed gaat? In een nieuwe aflevering van de podcastserie 'Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok' gaat Marijke Roskam in gesprek met rouw- en verliesbegeleider Trudy Satink
Rouwen mannen anders dan vrouwen?
Dat iedereens rouwproces anders is dat is inmiddels bekend. Maar ook tussen mannen en vrouwen zijn er verschillen, volgens Bjorn Visser. Hij ondervond dat op ruwe wijze nadat hij en zijn vrouw Inge in 2018 hun tweeling Anna en Lynn vlak na de geboorte verloren. In een nieuwe aflevering van de podcastserie Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok doet hij zijn verhaal en vertelt hij wat voor cruciale rol werkgevers hierin spelen.
Ton in ’t Veen (Life After Me) – over het verlies van zijn vrouw (55) aan dementie en de impact van mantelzorg
Wat doet het met je als je te horen krijgt dat je partner alzheimer heeft? Hoe verandert het je leven? En wat kunnen werkgevers doen voor werknemers die de rol van mantelzorger op zich nemen? Beluister nu een nieuwe aflevering van de podcastserie Rouw, Je Hangt ’t Niet aan de Kapstok waarin Ton vertelt over hoe hij zijn vrouw Hester op 55-jarige leeftijd verloor aan dementie. Iets wat je niet verwacht op zo’n jonge leeftijd. Na de diagnose besluit het echtpaar dat elke dag die hen samen nog gegund is, de beste dag van hun leven wordt.
Anne Roos (113 Zelfmoordpreventie) - Over de impact van suïcide op nabestaanden
Wat voor impact heeft het verliezen van een dierbare door suïcide op nabestaanden? De gast die Marijke deze keer spreekt is Anne Roos. Zij is werkzaam als kwartiermaker bij 113 Zelfmoordpreventie en heeft voor een onderzoek veel interviews met nabestaanden gehad. Wat blijkt? Nabestaanden krijgen niet direct empathie van de omgeving. Het wordt vaak als een ‘egoïstische daad’ gezien. De eenzaamheid tijdens dit rouwproces is dan ook vaak groot. Wat voor rol kan een werkgever of collega hierin spelen? Hoe ga je het gesprek aan met je collega die te horen heeft gekregen dat een dierbare zelfmoord heeft gepleegd? Je hoort het in de podcast.
Het verhaal van Willem Tukker
Op 17 november 2022 verloor hij zijn zwaar gehandicapte dochter Rosalin aan een longontsteking. Ze is slechts 9,5 jaar oud geworden. Zijn werkgever (Leger des Heils) reageerde begripvol en vroeg hoe ze hem konden helpen. Op dat moment gaf hem dat een gevoel van ruimte en rust en daar is hij zijn leidinggevende en collega’s nog altijd dankbaar voor.
Rouwexpert Manu Keirse: ‘Bied steun bij rouw en verdriet'
In deze aflevering is rouwdeskundige Manu Keirse te gast. Met zijn woorden van wijsheid en jarenlange expertise op het gebied van rouw, biedt hij waardevolle inzichten en praktische adviezen. Een treffend citaat uit het gesprek met Keirse luidt: "Als je niets weet over rouw, dan weet je ook niet wat je moet doen. Je kunt pas rustig luisteren, als je kennis hebt van rouw en verdriet."
Op de hoogte blijven?
Wil je dat we je informeren zodra er een nieuwe podcast online staat? Of wanneer er ander interessant nieuws is rond het onderwerp Rouw en Werk? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt snel van ons een bevestiging.
Verder lezen
113 Zelfmoordpreventie
Jaarlijks hebben meer dan 450.000 mensen suïcidegedachten (1 op de...
7 belangrijke lessen bij rouw
Een video over belangrijke lessen bij rouw op het werk.
Boekje 'hoe werkt rouw?'
Een boekje voor HR-personeel, leidinggevenden en collega’s in het...
Deel je ervaring
Wil jij een ervaring delen over rouw op het werk?
Ervaringsverhalen over rouw
Rouw combineren met je werk vraagt nogal wat van een werknemer.
Downloads over rouw en werk
Gratis downloads die jou hopelijk een helpende hand bieden.
Trainingen Rouw & Werk - voor organisaties
Leer hoe je werknemers in rouw beter begrijpt en ondersteunt.