Leefregels bij een burn-out: 6 tips

Als je een burn-out hebt, zijn er een aantal leefregels die je herstel kunnen ondersteunen. Maar onthoud: wat voor de een helpt, kan voor de ander minder geschikt zijn. Luister daarom goed naar je eigen lichaam. Overleg ook altijd met je hulpverlener over een aanpak die bij jou past. Elk hersteltraject is maatwerk. Toch zetten we graag een aantal handige tips en leefregels bij een burn-out op een rij.

Tip 1: Belang van rust: Burn-out en slapen

Een burn-out gaat vaak samen met slaapproblemen. Dit komt door een verhoogde aanmaak van stresshormonen die ervoor zorgen dat er minder slaaphormonen worden aangemaakt. Gevolg: je bent uitgeput, maar je kunt niet slapen. Terwijl slaap juist belangrijk is voor het herstel. Het ontwikkelen van goede slaapgewoontes is daarom belangrijk. Enkele tips:

  • Te veel slapen kan je ritme verstoren. Daardoor kan ’s avonds in slaap vallen lastiger worden. Probeer niet te lang, maar wel voldoende te slapen.
  • Lukt het niet om in slaap te vallen? Leg je erbij neer en geef jezelf tijd. Ga even uit bed om bijvoorbeeld een boek te lezen of een puzzel te maken.
  • Richt je op je ademhaling. Rustig ademen zegt je lichaam dat het tijd is om te rusten.
  • Heb je een paar goede nachten gehad? Loop niet gelijk te hard van stapel, bewaar je energie.

Tip 2: Wees voorzichtig met alcohol bij een burn-out

Als je een burn-out hebt, zoek je vast naar ontspanning. Maar zoek deze niet in alcohol. Hoewel alcohol ontspannend lijkt, is het dat niet. Dat zit zo: bij een burn-out zit er meer van het stresshormoon cortisol in je lichaam. Je lever breekt cortisol af. Maar drink je alcohol, dan gaat je lever eerst deze gifstof afbreken. Zo blijft cortisol langer in je lichaam en blijf je gestrest. Ook verstoort alcohol je nachtrust. Het lijkt of je beter inslaapt, maar je slaapt juist onrustiger en wordt moe wakker. En bij een burn-out is een goede nachtrust juist belangrijk.

Tip 3: Kies voor gezonde voeding

Bij een burn-out kan stress leiden tot ongezonde eetgewoontes. Het verlangen naar snelle suikers en cafeïne neemt toe. Dit geeft een tijdelijke boost, maar leidt ook tot energiedips. Ook wordt er weleens een maaltijd overgeslagen in stressvolle periodes. Maar juist met een burn-out zijn extra voedingsstoffen belangrijk voor herstel. Stress kan namelijk de opname van voedingsstoffen remmen, waardoor je je uitgeput voelt. Gezond eten helpt je lichaam te versterken en stress te controleren. Het doel is daarom om voeding te kiezen die je lichaam ondersteunt in het herstel.

Tip 4: Autorijden met een burn-out? Wees alert.

Een burn-out kan autorijden uitdagend maken. Dit komt omdat een burn-out je lichaam en geest belast. Mensen ervaren vaak concentratieproblemen en geheugenverlies. Zelfs eenvoudige handelingen, zoals autorijden, worden een uitdaging. Angst en paniekaanvallen zijn ook bekende klachten bij een burn-out. Hierdoor kun je angst ervaren in situaties die voorheen alleen lichte stress veroorzaakten. Autorijden met een burn-out is daarom niet alleen lastig, maar kan ook risicovol zijn. Wees dus voorzichtig.

Tip 5: Sporten en burn-out: kies voor lage intensiteit

Sporten is (meestal) gezond. Maar als je een burn-out hebt moet je voorzichtig zijn met intensief sporten. Je lichaam is uit balans en herstelt trager na inspanning. Intensief sporten vraag veel energie, en die kom je juist te kort. Kies daarom voor activiteiten met een lagere intensiteit. Denk aan wandelen, zwemmen, fietsen of yoga. Zo voorkom je overbelasting en respecteer je jouw grenzen.

Tip 6: Focus op één taak tegelijk

Probeer niet alles tegelijk te doen. Focus liever op één taak of activiteit en geef hier je volledige aandacht aan. Dit brengt rust en tevredenheid, en voorkomt onafgemaakte zaken die onrust veroorzaken. Wissel daarnaast inspanning af met ontspanning, zodat je lichaam kan herstellen van stress.