Overspannen, burn-out of depressie

Een burn-out ontstaat door aanhoudende stress, die zowel lichaam als geest uitput. Het geeft spanningsklachten, gevoel van controleverlies en je kunt dagelijkse taken niet meer uitvoeren. Maar veel van deze klachten lijken op klachten bij overspanning of depressie. Wat is dan het verschil tussen deze aandoeningen? We leggen het aan je uit.

Overspannen of burn-out: het verschil

Te veel stress kan leiden tot overspanning of een burn-out. Beiden geven spanningsklachten en gevoelens van controleverlies. Ook dagelijkse taken kunnen lastig worden in beide gevallen. Maar er zijn verschillen. Hier zijn de 3 belangrijkste:

  • Overspanning duurt korter dan een burn-out. Bij een burn-out duren klachten zeker 6 maanden. Pas op, want overspanning kan overgaan in een burn-out.
  • Bij een burn-out ben je méér mentaal moe dan bij overspanning. Je concentratie vasthouden wordt dan echt een uitdaging.
  • Overspannen? Dan voel je vooral stress. Bij een burn-out voel je je lichamelijk en geestelijk opgebrand. Het is een extreme vorm van overspanning.

Burn-out of depressie: het verschil

Burn-out en depressieklachten lijken vaak op elkaar. Toch zijn er belangrijke verschillen. Een burn-out ontstaat na langdurige stress en zorgt voor extreme vermoeidheid. Een depressie kan ook zonder overbelasting ontstaan. Het wordt gezien als een psychische stemmingsstoornis. Depressie-kenmerken zijn onder andere somberheid, negatief zelfbeeld en weinig zin in contact met anderen. Het meest kenmerkende verschil tussen een burn-out en een depressie is het volgende:

  • Bij een depressie ontbreekt vaak de wil om te genieten of iets te doen. Je hebt wel de kracht, maar je ziet het nut er niet van in.
  • Bij een burn-out ben je uitgeput. Je wilt wel, maar je kunt gewoon niet meer. De batterij is echt leeg.

Kun je tegelijk een burn-out en depressie hebben?

Ja, dat kan. Burn-out en depressie kunnen soms samengaan. De klachten kunnen in elkaar overlopen en elkaar zelfs versterken. Bij een burn-out ben je fysiek en mentaal uitgeput. Het gebrek aan energie kan je stemming beïnvloeden en somberheid veroorzaken. Daarnaast kan een langdurige burn-out je hormoonbalans verstoren. Hierdoor maakt je lichaam minder gelukshormonen aan. Dit kan zorgen voor depressieve gevoelens.

De belangrijkste kenmerken op een rij

We maken het je makkelijk. Hieronder zie je een tabel met de belangrijkste verschillen tussen overspannen zijn, een burn-out en een depressie.

Kenmerk Overspannen Burn-out Depressie
Oorzaak Stress Langdurige stress Psychische stoornis (erfelijkheid, negatieve gebeurtenissen, etc.)
Energielevel Laag Heel laag Wisselend
Stemming Prikkelbaar en gestrest Fysiek en mentaal uitgeput Somber, negatief
Zin in activiteiten Ja, maar lastig om de ballen hoog te houden Ja, maar geen energie om iets te doen Geen, ziet het nut er niet van in
Duur Weken tot maanden Maanden tot jaren Kan langdurig zijn

Diagnose stellen

Elke situatie is anders. Bovenstaande tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies met betrekking tot jouw gezondheid. Heb je vragen over je gezondheid? Ga voor een juiste diagnose altijd naar de huisarts.

CNV Vertrouwenspersoon - Ondersteuning tijdens ziekte

Als CNV-lid sta je er niet alleen voor tijdens je ziekte. Of je nu advies nodig hebt tijdens je ziekteverlof of hulp bij een (her)keuring, onze CNV Vertrouwenspersoon staat kosteloos voor je klaar. Ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Lees wat een CNV Vertrouwenspersoon voor jou kan betekenen

Veelgestelde vragen bij overspannen, burn-out of depressie