Ontslag

Hoe pak je ontslag met wederzijds goedvinden goed aan?

Je werkgever en jij zijn het eens: het is beter voor jou om een andere baan te zoeken. Er zijn twee manieren om akkoord te gaan met je ontslag: ontslag met wederzijds goedvinden of opzegging met instemming. Ze hebben allebei andere gevolgen voor eventuele uitkeringen en vergoedingen. Zo zorg je ervoor dat je ontslag met wederzijds goedvinden goed uitpakt.

Ontslag met wederzijds goedvinden: wat moet je weten?

Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jij en je werkgever samen akkoord gaan met je ontslag. Je ontslag kan allerlei redenen hebben, maar de eerste stap komt vanuit je werkgever. Misschien gaat het niet goed met het bedrijf, waardoor je werkgever personeel moet gaan ontslaan (bedrijfseconomische redenen). Of de relatie tussen jou en je baas is niet goed (verstoorde arbeidsrelatie). Je kunt dan akkoord gaan met je ontslag. Of niet.

Ga niet direct akkoord

Teken niets voordat je precies weet wat er in het document (een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst) staat en wat het voor jou betekent. Neem eerst contact met ons op zodra je baas je vertelt dat je ontslagen wordt.

Neem contact met ons op

Vaststellingsovereenkomst opstellen bij ontslag met wederzijds goedvinden

Wil je werkgever met jou via wederzijds goedvinden je arbeidscontract beëindigen? Dan moet je werkgever dit schriftelijk met jou afspreken in een overeenkomst: de vaststellingsovereenkomst. Je maakt samen met je baas afspraken over onder andere de einddatum van de arbeidsovereenkomst en een ontslagvergoeding.

Weet je niet zeker of de vaststellingsovereenkomst met je werkgever wel klopt? Leg ‘m voor aan ons. Wij checken voor je of de juiste zaken in je overeenkomst staan.

Recht op transitievergoeding en WW-uitkering

Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken. De hoogte van je ontslagvergoeding bepaal je samen met je werkgever.

Bedenktermijn bij ontslag in onderling overleg

Er geldt altijd een bedenktermijn van 14 dagen na de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst. Je werkgever moet in de overeenkomst zetten dat je het recht hebt om je binnen 14 dagen te bedenken. Doet hij dit niet, dan is de bedenktermijn niet 14 maar 21 dagen. Jij moet schriftelijk laten weten dat je je hebt bedacht. Dit moet binnen de termijn door je werkgever zijn ontvangen. Je hoeft geen reden te noemen waarom je je bedacht hebt. Heb je je binnen de bedenktermijn bedacht, dan moet je werkgever je ontslag alsnog aanvragen bij de kantonrechter.

Heb je laten weten dat je je hebt bedacht? En sluit je binnen 6 maanden opnieuw een vaststellingsovereenkomst met jouw werkgever? Of stem je binnen 6 maanden schriftelijk in met de opzegging van je arbeidscontract? Dan geldt de bedenktermijn niet.

Verder lezen

Collectief ontslag

Bij collectief ontslag worden meer dan 20 werknemers ontslagen. Wat zijn je rechten?

Deeltijd-WW

Een tijdelijke maatregel die de minister van SZW kan nemen in tijden van crisis. Lees meer.

Ontslag bij faillissement

Ontdek welke rechten je hebt als je ontslagen wordt vanwege een faillissement.

Ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

Heb je ruzie met je werkgever? Dan kan hij je ontslaan.

Ontslag in je proeftijd

Je werkgever mag je ontslaan in je proeftijd en hoeft daar geen reden voor te hebben.

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet krijg je als je iets ernstigs hebt gedaan op het werk.

Ontslag vanwege onvoldoende functioneren

Je baas mag je ontslaan als jij je werk niet goed uitvoert.

Ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen

Als het niet goed gaat met je bedrijf, dan is ontslag een optie.

Rechten en plichten bij ziekte

Als je lang ziek bent, heeft dat gevolgen voor je werk. Dit zijn je rechten en plichten.

Transitievergoeding

Wanneer heb je recht op deze ontslagvergoeding en hoe bereken je die?

Vaststellingsovereenkomst

Waar moet je op letten als je afspraken maakt over je ontslag?

Werktijdverkorting

Soms mogen bedrijven de werktijd van hun personeel verkorten. Lees wanneer dit het geval is.

WIA

Ben je langer dan 2 jaar ziek? Dan doe je een WIA-aanvraag.

WW-plichten

Als je een WW-uitkering ontvangt, zijn daar ook verplichtingen aan verbonden. Houd je je daar niet aan, dan kan het UWV je een maatregel of boete opleggen. Een maatregel betekent dat je een bepaalde periode een lagere uitkering of zelfs helemaal geen uitk...

WW-uitkering

Ben je (gedeeltelijk) werkloos? Lees hoe je in aanmerking komt voor uitkering.

Zelf ontslag nemen

Zelf je baan opzeggen is niet moeilijk. Ontdek waar je op moet letten.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict