WW-uitkering na ontslag

Ben je (gedeeltelijk) werkloos geraakt? Dat is erg vervelend. Naast je baan kwijtraken, moet je ineens aan allerlei zaken denken: een nieuwe baan zoeken en uitzoeken waar je recht op hebt. Als je ontslagen bent, dan heb je waarschijnlijk recht op een uitkering: de WW-uitkering. Een WW-uitkering is een tijdelijk inkomen, zodat je de tijd kunt overbruggen naar een nieuwe baan. Wij leggen uit hoe je een WW-uitkering moet aanvragen en waar je rekening mee moet houden.

WW-uitkering aanvragen

Ben je ontslagen en heb je nog geen nieuw werk gevonden? Vraag dan een WW-uitkering aan bij het UWV. Dat kan vanaf 1 week vóór je eerste werkloze dag en tot uiterlijk 1 week na je laatste werkdag. Als je je aanvraag later doet, krijg je een lagere uitkering. Ook moet je jezelf bij het UWV registreren als werkzoekende. Doe dat uiterlijk 2 dagen na je laatste werkdag.

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?

Je komt in aanmerking voor een WW-uitkering als je niet door je eigen schuld werkloos bent. Je hebt bijvoorbeeld recht op een WW-uitkering na ontslag door je baas. Maar je komt niet in aanmerking voor een WW-uitkering als je zelf je contract hebt opgezegd of op staande voet bent ontslagen. Daarnaast gelden er nog andere voorwaarden.

 • Je verliest minimaal 5 werkuren per week. Als je minder dan 10 uur in de week werkte, verlies je minimaal de helft van je werkuren en loon.
 • Je hebt een uitkering proberen te voorkomen en meteen weer op zoek gegaan naar ander werk.
 • Je bent verzekerd tegen werkloosheid. Je bent automatisch verzekerd tegen werkloosheid, wanneer je als werknemer in dienst van een werkgever was. Als je al de AOW-leeftijd hebt bereikt, ben je niet meer verzekerd.
 • Je bent beschikbaar voor hetzelfde aantal uren werk waarvoor je uitkering krijgt.
 • De wekeneis: je hebt voldoende weken gewerkt. Je moet ten minste 26 van de 36 weken voordat je werkloos werd gewerkt hebben.

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een WW-uitkering. Let ook op je rechten bij een ontslag:

 • Ga niet zomaar akkoord met het ontslag
  Je hebt bij ontslag in overleg recht op een WW-uitkering als duidelijk is dat je baas het contract beëindigt. En niet dat jij ontslag neemt. Ga ook niet zomaar akkoord met ontslag als je ziek bent. Dat mag je werkgever namelijk niet zomaar doen.
 • Zorg ervoor dat je werkgever zich aan de officiële opzegtermijn houdt
  Je WW-uitkering gaat pas in als de officiële opzegtermijn is verstreken. Dat geldt ook als je een vaststellingsovereenkomst hebt met je werkgever. Weet je niet precies welke opzegtermijn geldt? Neem contact met ons op, wij zoeken het samen met je uit.
 • Vraag bij een aflopend tijdelijk contract om verlenging
  Het UWV verwacht dat je op z’n minst om een verlenging van je contract hebt gevraagd. Doe je dit niet, dan kan je minder uitkering krijgen of zelfs helemaal geen recht hebben op de uitkering.
 • Geen WW-uitkering bij ontslag tijdens proeftijd
  Als je zelf je baan opzegt in je proeftijd, heb je geen recht op een WW-uitkering.
 • Neem alleen zelf ontslag als je een andere baan hebt gevonden
  Als je zelf ontslag neemt, krijg je meestal geen WW-uitkering. Want dan is jouw werkloosheid je eigen beslissing. Gooi dus nooit oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt, en zorg dat een nieuwe baan al in het verschiet ligt. Let ook op dat je een bepaalde zekerheid hebt in je nieuwe baan. En niet een vast contract inruilt voor een tijdelijk uitzendcontract van 3 maanden. Want als je dan ontslagen wordt, kan je WW-uitkering veel lager zijn.

Weet je niet zeker hoe dit in jouw situatie precies zit? Neem dan contact met ons op.

Hoe hoog is je WW-uitkering?

De hoogte van je WW-uitkering staat vast. De eerste 2 maanden krijg je 75% van je dagloon, de derde maand 70%. Als je langer dan 3 maanden recht hebt op een WW-uitkering, dan krijg je die maanden ook 70% van het dagloon.

WW-uitkering berekenen

Er zijn een hoop regels en uitzonderingen om de precieze lengte van je WW-uitkering uit te rekenen. Bijvoorbeeld of je langer of korter dan 10 jaar hebt gewerkt. En of je werkloos bent geraakt vóór 1 januari 2016. Daarom hebben wij een rekenhulp gemaakt, die rekening houdt met al deze regels en uitzonderingen.

Bereken je uitkering

Hoe lang heb je recht op een WW-uitkering?

Hoe lang je recht hebt op een WW-uitkering, hangt af van het aantal arbeidsjaren. Vanaf 1 januari 2016 is de maximale periode dat je een uitkering ontvangt, stapsgewijs verlaagd van 38 naar 24 maanden. Ook de opbouw van de WW-uitkering is veranderd. Voor 1 januari 2016 had je recht op 1 maand WW per gewerkt jaar. Vanaf 1 januari 2016 bouw je, voor de eerste 10 arbeidsjaren, 1 maand WW op. Daarna nog een halve maand per gewerkt jaar.

Reparatie WW-rechten

Plichten bij een WW-uitkering

Als je een WW-uitkering ontvangt, heb je je te houden aan een aantal plichten. Anders kan het UWV een deel van je uitkering inhouden. Je moet bijvoorbeeld een werkmap bijhouden, waarin je vertelt hoe vaak je hebt gesolliciteerd. Lees meer over je plichten op de website van het UWV.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Verder lezen

5 tips bij een arbeidsconflict met je werkgever

Een conflict met je werkgever. Dat wil je natuurlijk zo snel...

Collectief ontslag

Bij collectief ontslag worden meer dan 20 werknemers ontslagen....

Deeltijd-WW

Een tijdelijke maatregel die de minister van SZW kan nemen in...

Niet eens met je ontslag? Dit zijn je rechten

Je wordt ontslagen. Misschien ben je het daar niet mee eens. Welke...

Ontslag bij faillissement

Ontdek welke rechten je hebt als je ontslagen wordt vanwege een...

Ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

Heb je ruzie met je werkgever? Dan kan hij je ontslaan.

Ontslag in je proeftijd

Je werkgever mag je ontslaan in je proeftijd en hoeft daar geen...

Ontslag in overleg

Bij ontslag met wederzijds goedvinden ga je akkoord als je...

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet krijg je als je iets ernstigs hebt gedaan...

Ontslag vanwege onvoldoende functioneren

Je baas mag je ontslaan als jij je werk niet goed uitvoert.

Ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen

Als het niet goed gaat met je bedrijf, dan is ontslag een optie.

Rechten en plichten bij ziekte

Als je lang ziek bent, heeft dat gevolgen voor je werk. Dit zijn...

Rekentool WW-uitkering

Als je je baan verliest, heb je vaak recht op een WW-uitkering....

Transitievergoeding bij ontslag

Wanneer heb je recht op deze ontslagvergoeding en hoe bereken je die?

Vaststellingsovereenkomst

Waar moet je op letten als je afspraken maakt over je ontslag?

Werktijdverkorting

Soms mogen bedrijven de werktijd van hun personeel verkorten. Lees...

WIA

Ben je langer dan 2 jaar ziek? Dan doe je een WIA-aanvraag.

WW-plichten

Als je een WW-uitkering ontvangt, zijn daar ook verplichtingen aan...

Zelf ontslag nemen

Zelf je baan opzeggen is niet moeilijk. Ontdek waar je op moet letten.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict