Wanneer heb je recht op transitievergoeding?
Je hebt recht op een vergoeding als je werkgever je ontslaat. Het maakt hierbij niet uit of je een vast of tijdelijk contract hebt. Je hoort ook een transitievergoeding te krijgen als je een uitzendkracht bent of als je maar kort voor je werkgever hebt gewerkt. De ontslagvergoeding gebruik je om de tijd tussen twee banen te overbruggen of om een opleiding te betalen.
Neem je zelf ontslag? Dan heb je geen recht op een vergoeding.
Transitievergoeding berekenen
Wil je weten hoeveel transitievergoeding je krijgt? Dat kun je berekenen. Je salaris en het aantal dagen dat je dienstverband duurde, bepalen de hoogte van je transitievergoeding. Je hebt recht op ⅓ bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Stel, je was op het moment van ontslag 5 jaar en 6 maanden in dienst. Dan krijg je dus ⅓ bruto maandsalaris x 5,5.
De maximale hoogte van de transitievergoeding wordt elk jaar opnieuw bepaald. Bekijk de transitievergoeding voor dit jaar op de website van de Rijksoverheid. Was je jaarsalaris hoger? Dan ontvang je maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Ontslagvergoeding binnen 3 maanden opeisen
Goed om te weten: het kan zijn dat je zelf actie moet ondernemen om de transitievergoeding te krijgen. Je moet de ontslagvergoeding binnen 3 maanden na de beëindiging van je contract opeisen, als je baas er niet zelf over begint. Als je dat niet op tijd doet, vervalt je recht op de vergoeding. Controleer daarom op tijd of je recht hebt op ontslagvergoeding. En of de berekening van je werkgever klopt.
Wanneer heb je geen recht op ontslagvergoeding?
Je hebt geen recht op transitievergoeding als:
- Je jonger dan 18 jaar bent en minder dan 12 uur per week hebt gewerkt
- Je de AOW- of pensioenleeftijd hebt bereikt. Of als je wordt ontslagen als je ouder bent dan de AOW- of pensioenleeftijd.
- Je ontslag krijgt met wederzijds goedvinden
- Je op staande voet ontslagen wordt nadat je iets ernstigs hebt gedaan of nagelaten, zoals stelen, bedreigen of gevoelige informatie doorspelen. Tenzij de kantonrechter anders beslist.
- Het bedrijf failliet is gegaan of als je werkgever in de schuldsanering terecht is gekomen.
- Je zelf ontslag neemt.