Transitievergoeding na ontslag

Een transitievergoeding is een ontslagvergoeding. Je werkgever moet jou een vergoeding betalen als je ontslagen wordt. Of als je tijdelijke contract niet verlengd wordt. Wanneer heb je recht op een transitievergoeding, hoe bereken je die en wat moet je zelf doen?

Wanneer heb je recht op transitievergoeding?

Je hebt recht op een vergoeding als je werkgever je ontslaat. Het maakt hierbij niet uit of je een vast of tijdelijk contract hebt. Je hoort ook een transitievergoeding te krijgen als je een uitzendkracht bent of als je maar kort voor je werkgever hebt gewerkt. De ontslagvergoeding gebruik je om de tijd tussen twee banen te overbruggen of om een opleiding te betalen.

Neem je zelf ontslag? Dan heb je geen recht op een vergoeding.

Transitievergoeding berekenen

Wil je weten hoeveel transitievergoeding je krijgt? Dat kun je berekenen. Je salaris en het aantal dagen dat je dienstverband duurde, bepalen de hoogte van je transitievergoeding. Je hebt recht op ⅓ bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Stel, je was op het moment van ontslag 5 jaar en 6 maanden in dienst. Dan krijg je dus ⅓ bruto maandsalaris x 5,5.

De maximale hoogte van de transitievergoeding wordt elk jaar opnieuw bepaald. Bekijk de transitievergoeding voor dit jaar op de website van de Rijksoverheid. Was je jaarsalaris hoger? Dan ontvang je maximaal 1 bruto jaarsalaris.

Ontslagvergoeding binnen 3 maanden opeisen

Goed om te weten: het kan zijn dat je zelf actie moet ondernemen om de transitievergoeding te krijgen. Je moet de ontslagvergoeding binnen 3 maanden na de beëindiging van je contract opeisen, als je baas er niet zelf over begint. Als je dat niet op tijd doet, vervalt je recht op de vergoeding. Controleer daarom op tijd of je recht hebt op ontslagvergoeding. En of de berekening van je werkgever klopt.

Wanneer heb je geen recht op ontslagvergoeding?

Je hebt geen recht op transitievergoeding als:

  • Je jonger dan 18 jaar bent en minder dan 12 uur per week hebt gewerkt
  • Je de AOW- of pensioenleeftijd hebt bereikt. Of als je wordt ontslagen als je ouder bent dan de AOW- of pensioenleeftijd.
  • Je ontslag krijgt met wederzijds goedvinden
  • Je op staande voet ontslagen wordt nadat je iets ernstigs hebt gedaan of nagelaten, zoals stelen, bedreigen of gevoelige informatie doorspelen. Tenzij de kantonrechter anders beslist.
  • Het bedrijf failliet is gegaan of als je werkgever in de schuldsanering terecht is gekomen.
  • Je zelf ontslag neemt.

Vragen?

Twijfel je of je recht hebt op transitievergoeding? Of heb je hulp nodig bij jouw situatie? Wij helpen je.

Neem contact met ons op

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict