Kabinet en werkgevers moeten aan de bak om toename werkende armen te stoppen

03-10-2018

‘Werkende armen in een tijd van economisch hoogtij, dat is dus wat je krijgt als je ondernemers elkaar naar beneden laat concurreren op loon, flexwerk maar laat doorwoekeren en geen fatsoenlijk loonbod doet aan de cao-tafel.’ Dat is de eerste reactie van CNV-voorzitterMaurice Limmen op het SCP-rapport over het toenemende aantal werkende armen in Nederland.

Het aantal werkende armen neemt toe in Nederland. Dat lot treft bijna 5 procent van de werkenden in Nederland. Dat is de treurige conclusie van het SCP-rapport ‘Als werken niet loont’ dat vandaag uitkwam. Het zijn vooral zelfstandig ondernemers zonder personeel die door een laag uurloon te weinig verdienen om van rond te komen. Zeker 36 procent van alle werkende armen heeft een eenmanszaak. Deze groep zzp'ers heeft onvoldoende geld voor voedsel, kleding, een dak boven het hoofd, een dagje uit of een sportabonnement. Een risicogroep, zo betitelt SCP deze eenmanszaken dan ook.

Limmen: ’Het is dan ook nú het moment om daar wat aan te doen: het kabinet moet optreden tegen de uitbuiting van ondernemers in schijnconstructies, maatregelen nemen om de doorgeschoten flex terug te brengen en de werkgevers moeten eindelijk eens over de brug met een fatsoenlijk loonbod aan de cao-tafel. Maak flexwerk duurder dan vast. Zo kunnen werkgevers zelfstandigen en mensen in loondienst niet meer tegen elkaar uitspelen. Repareer het dak als de zon schijnt! Zodat werk straks weer voor iedereen een fatsoenlijke boterham oplevert, zoals het hoort.’