Reactie internetconsultatie zzp-wetgeving

27-11-2019

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

 

Het CNV is van mening dat de voorgestelde wetgeving Wet minimumbeloning zelfstandigen en Wet op de zelfstandigenverklaring een strop is voor de schatkist én voor zzp’ers zelf. In reactie op de internetconsultatie geeft de vakbond, samen met werkgevers en werknemers een sterk signaal af dat de zelfstandigenverklaring en het minimumloon van 16 euro, dramatische gevolgen heeft.

Gezamenlijke reactie werkgevers en werknemers
Het CNV is verheugd op het brede draagvlak om zich tegen de voorgestelde wetgeving uit te spreken. ‘Goed dat werkgevers en werknemers het nu gezamenlijk eens zijn dat de voorstellen van minister Koolmees, voor een zelfstandigenverklaring en een minimumtarief van 16 euro, op een drama zouden uitlopen. Zzp-ers, werknemers én werkgevers zijn hiervan de dupe. Het resulteert in administratieve chaos, hoge boetes voor goedwillende zzp’ers, falende handhaving en een forse aanslag op de betaalbaarheid van sociale zekerheid’, aldus Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter. Het CNV verwacht een financiële strop voor de schatkist van 1,7 miljard als de zelfstandigenverklaring voor veel verdienende werknemers wordt ingevoerd.

Handhaving schijnzelfstandigheid
Wat er volgens het CNV nu moet gebeuren is dat het kabinet eindelijk eens gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Daar heeft het CNV al herhaaldelijk om gevraagd. ‘En daar heeft minister Koolmees deze wet niet voor nodig. Dat kan nu al. Verder moet er een minimumtarief komen dat écht zoden aan de dijk zet. Werk moet immers lonen. Het CNV pleit voor een minimumtarief van 25 euro.’

Lees hier de volledige reactie van het CNV op de internetconsultatie.

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×