Zzp-er Marga is voor een collectieve AOV

27-02-2020

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

 

17 is ze, als Marga hoort dat zij wordt afgekeurd. Hoge myopie, extreme bijziendheid die op den duur complicaties geeft, is aanleiding voor deze diagnose. Strijdbaar legt zij zich hier niet bij neer. Ze belandt in de zorg. Het vele computerwerk doet haar loopbaan de das om. Als ze voor slechts 30% wordt afgekeurd, start zij als zelfstandig coach en supervisor. Zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering, omdat haar slechtziendheid een betaalbare verzekering uitsluit. Wij vragen Marga naar de noodzaak van een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Passie voor de zorg

Ze werkt ruim 26 jaar gepassioneerd in loondienst in de GGZ. Een baan naar haar hart. Toch zet zij een punt achter haar carrière, vanwege toenemende gezondheidsklachten. ‘In de zorg gaat steeds meer tijd zitten in administratie. De directe en indirecte cliëntentijd liep scheef. Het verwerken van digitale informatie kostte mij veel energie. Ik kreeg hoofdpijn, last van schouders en nek. Ik liet mijzelf onderzoeken. De aangeboren slechtziendheid, waar ik als 17-jarige op was afgekeurd, bleek de boosdoener. Dan moet je iets anders. Ik keek of ik gecompenseerd kon worden in loondienst. Dat ging niet. Metingen keurden mij voor 30% af. Dan ben je niet beperkt genoeg om gecompenseerd te worden. Reden om op zoek te gaan naar iets dat bij mij past. Een nieuwe stap. Want ik ben prima in staat om in mijn eigen inkomen te voorzien. Ik startte op 43-jarige leeftijd voor mijzelf als coach en supervisor, inmiddels 7 jaar geleden. Ik coach mensen met autisme en geef supervisie en begeleide intervisie aan zorgmedewerkers. Machtig mooi werk. Zeker wanneer mensen stappen maken. Vertrouwen op eigen kracht en mogelijkheden.

Gebakken lucht verzekeren

Werken als zelfstandige is prachtig. Ik realiseerde mij alleen niet dat een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering buiten bereik is. Zeker gezien mijn visuele beperking. Ik kan mijzelf basis verzekeren. Maar dat dekt de complicaties ten gevolge van mijn oogafwijking niet. Dan verzeker ik gebakken lucht. Wanneer ik alles meeverzeker, betaal ik 1200 euro in de maand. Onbetaalbaar. Dat kun je beter sparen. Dat doe ik nu ook. Ik probeer iedere maand iets opzij te zetten als financiële buffer. Ik werk veel voor dit potje. Eigenlijk teveel. Als ik een ‘normale’ week werk, dan ben ik niet in staat om volledig in mijn eigen inkomen te voorzien. Door meer te werken kan ik prima leven én ben ik in staat om iets te sparen voor de toekomst.

Ik kan mijzelf alleen verzekeren voor 1200 euro. Onbetaalbaar

Vogelvrij verklaard

Dat complicaties gaan spelen is een feit. Daar spaar je niet tegenop. Gelukkig ben ik positief ingesteld. Er is altijd wel een oplossing. Wat er ook gebeurt. Maar het is natuurlijk wel fijn als je gedekt bent. Niet alleen tegen achteruitgang van mijn zicht. Ook wanneer ik een fietsongeluk krijg en een tijdje uit de running ben. Dat ik nu niet verzekerd ben, laat mij niet onberoerd. Het voelt vogelvrij. Zowel positief als negatief. Als zelfstandige maak je eigen keuzes. Dat is prachtig. Maar op het moment dat je in de problemen zit, trekt iedereen zijn handen van je af. Dat voelt onmachtig. Onveilig ook. Het tast mijn rechtvaardigheidsgevoel aan. Alsof ik gestraft wordt dat ik werk. Mijn haren gaan daarvan overeind staan.

Voor collectieve AOV

Ik ben voor een collectieve aov. Want de kracht zit in het collectief. Nu blijft het een verhaal van een enkeling die iets op de kaart wil zetten. Mooi dat het CNV hierin een rol speelt. Het woord verplicht, dat roept weerstand bij mij op. Als je voor jezelf begint, neem je ook een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De aov hoort in dit rijtje thuis. Als vanzelfsprekend. Maar dan moet hij wel betaalbaar zijn. En beschikbaar voor iedereen, ongeacht je medische verleden of leeftijd. Wat mij betreft moet je zelf de keuze hebben in dekkingsgraad en tijdsbestek. Wil je dat de verzekering de eerste dag al ingaat of kun je zelf een maand of jaar overbruggen. Een premie van 100 – 150 euro in de maand, zou ik een mooi bedrag vinden.

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×