Aanpak personeelstekort 30-urige werkweek

Verkorte fases uitzendkrachten

Nederland is Europees koploper in flexwerken. We flexen erop los, in verschillende flexconstructies. Van tijdelijke- en oproepcontracten tot nul-uren en min-max. Soms bewust. Maar vaak noodgedwongen. Want het vast contract is op zijn retour. Een werkgever kiest steeds vaker voor de inzet van flexibele krachten. Zelfs bij structurele klussen. Niet gek, want een opdrachtgever betaalt minder lasten op flexinzet. Nederland telt ruim 3 miljoen flexwerkers. Ruim 10 procent daarvan is uitzendkracht. Werkenden met weinig uitzicht op een vaste aanstelling. Uitzendkrachten hebben een onzeker bestaan. Want voordat je dat felbegeerde contract op zak hebt, moet je eerst het 3 fasensysteem door.

Scroll naar beneden

Het probleem

De uitzendbranche werkt met het 3-fasensysteem. Je start met een uitzendovereenkomst met uitzendbeding in fase A, die 78 weken duurt. In die 1,5 jaar heb je praktisch geen zekerheid. Is er geen werk, dan stopt je overeenkomst en loondoorbetaling. Ook als je ziek wordt, stopt je contract. En je pensioenopbouw start pas na 26 weken. Werk je 78 weken onafgebroken, dan stroom je door naar fase B. Die fase duurt maximaal vier jaar met 6 tijdelijke contracten. In die tijd heb je al iets meer zekerheid. Je contract stopt niet gelijk, als er geen werk is. En bij ziekte loopt je contract door. Pas na 5,5 jaar, in fase C, krijg je een vast contract. Een utopie. Ruim 80% van de uitzendkrachten blijft steken in fase A. Dit betekent dat meer dan 200.000 werkenden geen enkele zekerheid hebben. Elke dag zomaar op straat kunnen staan. Een echte baan krijgt hij nooit. Geen zekerheid, geen vast contract of goed loon. Je jobhopt van uitzendbureau naar uitzendbureau. En bent vaker pech- dan geluksvogel.

De oplossing

Iedereen heeft recht op bestaanszekerheid. Uitzicht op een vast contract met goed loon. Maar ook met fatsoenlijke pensioenopbouw. Een financiële buffer voor je oudedagsvoorziening. Want werk bepaalt niet alleen het heden, ook je toekomst. Of je nu werkt als uitzend- of flexkracht. Wij pleiten voor het inkorten van uitzendfase A: van 78 naar 26 weken. Dit versnelt het zicht op een vaste aanstelling. Ook vinden wij dat je als uitzendkracht alleen kan worden ingezet bij ziek en piek. Niet als een structurele goedkope oplossing voor de werkgever. Want een opdrachtgever stapelt steeds vaker flex- op flexcontract. In de arbeidsmarkt die wij voor ogen zien, is uitzendwerk slechts een korte opstap naar vast werk. En het inzetten van uitzendkrachten enkel toegestaan bij het tijdelijk opvullen van roostergaten. Of het kort vervangen van een ziek personeelslid. Niets meer, niets minder.

Iedereen heeft recht op fatsoenlijk loon en baanzekerheid. Ook als je uitzendwerk doet. Wij pleiten voor meer zekerheid voor uitzendkrachten.

Belangrijke mijlpalen

  • Verkorten fases uitzendkrachten
  • Verkorten fases voor pensioenopbouw

Samen voor eerlijke arbeidsmarkt

Vind je ook dat iedereen recht heeft op bestaanszekerheid? Ongeacht contractvorm? Met zicht op een vast contract en eerlijk loon? Wij gaan voor je aan de slag! En hoe meer leden we hebben, hoe sterker onze stem. Sluit je nu aan. En help ons hierbij.

Word lid

Zeker werk voor iedereen

Vraag en antwoord