Verkorte fases uitzendkrachten AOV voor zelfstandigen

30-urige werkweek

Ken je dat? Dat je agenda ontploft? Je brengt de kids naar school, zorgt voor je zieke ouder, werkt als vrijwilliger en bouwt aan een carrière. Dag in, dag uit een race tegen de klok. Bittere realiteit voor veel werkenden. De vrouw werkt, net als de man, vaker en langer. En combineert dit met de zorg voor de kinderen. Daar komt bij dat Nederland vergrijst. De overheid trekt zich terug. Dit leidt tot meer mantelzorgers. Met meer mantelzorgtaken. De coronacrisis doet er een schepje bovenop. Ouders zitten klem. Vast tussen werk en het begeleiden van hun kind. Werkend Nederland snakt naar adem. Want ruim 16% zit tegen een burn-out aan. Tijd voor een nieuw normaal. Die van de optimale werk-privébalans. Herwaardering van welzijn.

Scroll naar beneden

Het probleem

Hoewel in vacatures steeds vaker wordt gevraagd om personeel zonder ‘9 tot 5-mentaliteit’, is 8 uur werken per dag in Nederland al honderd jaar de norm. We zijn er heilig van overtuigd dat de fulltime werkweek onze productiviteit stimuleert. Dat het de economie een boost geeft. Kortom: we focussen ons volledig op welvaart. Maar hoe rijk ben je, als je geen tijd hebt voor je dierbaren? De zorg voor je gezin of een hulpbehoevende ouder? Wat is rijkdom, als je tegen een burn-out aanloopt? Puur omdat je geen tijd hebt voor jezelf. Laat staan voor de ander. En wat is welvaart als je niet de ruimte hebt om jezelf te ontwikkelen? Te doen wat je het liefst doet. Juist, niets. Wat ons betreft is welzijn net zoveel waard als welvaart. Sterker, het hoeft elkaar niet te bijten.

De oplossing

Het CNV pleit voor een 30-urige werkweek. Dit geeft meer ruimte. Tijd om aandacht te besteden aan alles wat je belangrijk vindt. Van loopbaan, gezinsleven en mantelzorg tot persoonlijke ontwikkeling en je vriendenkring. Met een verkorte werkweek tank je bij om alles uit je werkdag te halen. Meer ruimte in je hoofd en jouw agenda. Je bent minder vermoeid en gestrest, omdat werk en privé beter in balans is. Dit zorgt voor een verhoogde productiviteit, verlaagt het ziekteverzuim en het aantal burn-outs. Hoge maatschappelijke opbrengsten dus. En als de kosten voor het ziekteverzuim dalen, ontstaat er loonruimte voor de werkgever. Zo behoud je hetzelfde salaris. Win-win, zo noemen we dat.

Het CNV pleit voor een 30-urige werkweek. Dit geeft meer ruimte. Tijd om aandacht te besteden aan alles wat je belangrijk vindt.

Belangrijke mijlpalen

  • Onderzoek in SER-verband naar financiële opbrengsten 30-urige werkweek
  • Verlagen van belasting op arbeid met 10% in eerste en tweede schijf
  • In 5 bedrijven experiment draaien met verkorte werkweek
  • Sectorale afspraken maken over werkweek van 40 naar 38 uur
  • Onderzoek verzuimresultaten en productiviteit

Samen voor een evenwichtige werk-privébalans

Snak jij ook zo naar een optimale werk-privébalans? Meer tijd en ruimte om alles uit je leven te halen? Wij gaan voor je aan de slag. We maken een vuist tegen het traditionele fulltime denken. En strijden voor een nieuw normaal: die van de 30-urige werkweek. En hoe meer leden we hebben, hoe sterker onze stem. Sluit je dus nu aan. En help ons hierbij.

Sluit je aan bij CNV

Optimale werk-privébalans

Vraag en antwoord