CNV-onderzoek: werkende mantelzorger steeds meer klem

Werkende mantelzorgers komen steeds meer in de knel. Oorzaken hiervan zijn de krapte op de arbeidsmarkt, de voortslepende coronacrisis en het toenemende personeelsgebrek in de zorg. 30% zit tegen een burn-out aan. Dat blijkt uit onderzoek van het CNV onder 600 werkende mantelzorgers, uitgevoerd door Maurice de Hond.

Ruim tweederde (67%) van de werkende mantelzorgers geeft aan dat de druk het afgelopen jaar toenam. 58% vindt de combinatie mantelzorg en werk moeilijk. Bij 39% neemt, door personeelstekorten op het werk, de stress toe. Slechts 18% geeft aan dat collega’s bij mantelzorgpieken het werk overnemen.   

Ballen in de lucht
‘Werkende mantelzorgers moeten te veel ballen in de lucht houden. Ze hebben al jaren last van te veel stress. Maar dit jaar is er een complexiteit aan factoren: meer krapte op de arbeidsmarkt, een voortslepende coronacrisis en personeelsgebrek in de zorg waardoor zij meer taken zelf moeten doen. Om die reden pleiten wij meer mantelzorgafspraken in onze cao’s. En roepen we werkgevers op om ruimte te blijven bieden aan mantelzorgende werknemers,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Hoe meer ruimte we mantelzorgers bieden, hoe groter de kans dat ze hun huidige werk kunnen blijven doen. Mantelzorgers die stoppen met werken is het laatste dat we willen.
Piet Fortuin

Zorg   
In de krappe arbeidsmarkt is er nog een reden om mantelzorgers meer ruimte te bieden. 17% van de werkende mantelzorgers overweegt minder uren te werken. 14% is al minder gaan werken en 4% overweegt te stoppen met werken. 30% zou meer uren werken als hij/zij geen mantelzorger zou zijn. Fortuin: ‘Mantelzorgers werken in alle sectoren, maar het probleem is extra groot in kraptesectoren. Daar kan niemand gemist worden, zoals in de zorg’. Hoe meer ruimte we mantelzorgers bieden, hoe groter de kans dat ze hun huidige werk kunnen blijven doen. Mantelzorgers die stoppen met werken is het laatste dat we willen,’ stelt Fortuin.   

Openheid  
Het CNV roept mantelzorgers op om open naar hun werkgever toe te zijn over de taken die zij naast hun werk moeten vervullen. Bij een derde van mantelzorgers weet de werkgever niet dat zij mantelzorger zijn, blijkt uit het onderzoek. 36% van de ondervraagden stelt dat de werkgever hen namelijk steunt in hun taken als deze op de hoogte is. Bij de helft biedt de werkgever de gelegenheid om tijdens werktijd af en toe een telefoontje te plegen. ‘Dit geeft dus aan dat openheid loont. En op termijn dus een burn-out of stoppen met werken voorkomt. Mantelzorgers de ruimte geven op het werk is zeer noodzakelijk in de werk/privébalans van de werknemer en uitval op de arbeidsmarkt te voorkomen.'