- Krijg helder wat je belangrijk vindt. Gaat het jou vooral om ontwikkelmogelijkheden? Een hoog salaris? Een bijdrage leveren aan de samenleving? Een goede werk-privébalans? Flexibele werktijden? Als je dat nog niet op een rijtje hebt, is een loopbaanadvies van James Loopbaan een goed startpunt. Lees het verhaal van Marjolein
- Bekijk actuele onderzoeklijstjes over werkgever. Bijvoorbeeld die van Intermediair: de favoriete werkgever van 2021. Zo’n lijstje zegt natuurlijk niet alles, maar geeft wel informatie over verschillende onderdelen zoals opleidingsmogelijkheden, duurzaamheid en een goede werk-privébalans.
- Lees reviews. Er zijn websites zoals Indeed en Glassdoor waarbij je de scores ziet op werksfeer. Ga niet alleen af op de cijfers, maar kijk vooral ook naar de opmerkingen over gedrag. Gebruik dit niet als enige informatiebron, de meningen zijn subjectief. Maar om een idee te krijgen waarop je kunt letten bij die werkgever kan het bruikbaar zijn.
- Leg contact met medewerkers van een bedrijf waarin je bent geïnteresseerd. Via LinkedIn, of via-via. Vraag wat er mooi is aan het bedrijf, waar ze trots op zijn, wat de uitdagingen zijn, hoe het verloop is, waarom medewerkers je aanraden er te solliciteren of juist niet.
- Heeft het bedrijf zich verbonden aan codes, certificaten, protocollen of zijn er samenwerkingen op het gebied van veiligheid, gezondheid of duurzaamheid?
- Kom je bij het bedrijf binnen, let dan op de aankleding en sfeer.
Wordt er zorg besteed aan de werkomgeving? Zijn de deuren open of dicht? Hoe zijn de werknemers gekleed? Hoe gaat men met elkaar om? Let op: heb er in eerste instantie geen oordeel over maar observeer. Bedenk op een later moment of het bij jou past. - Check het bedrijf op social media. Is er een Instagrampagina, is er een bedrijfspagina op LinkedIn, wat gebeurt er op Facebook?
- Check nieuwsberichten over het bedrijf via google.
- Stel op jouw beurt vragen tijdens een oriënterend gesprek of sollicitatiegesprek aan de werkgever. Probeer van hem meer te weten te komen over de ‘zachte’ kant van het bedrijf. Hoe gaat een werkgever om met fouten maken? Naar wie kun je toegaan als je ideeën hebt of je mening wilt geven over de gang van zaken? Hoe omschrijft de werkgever zelf de bedrijfscultuur?
9 tips hoe je een werkgever vindt die bij jou past
Lees ook:
Verder lezen

Zo overleef je Blue Monday
8 tips om van deze werkdag een succes te maken
De VAKbeweging
Van werk naar werk met de VAKbeweging. Een beweging die jou helpt...
Digitalisering en robotisering
Slimme robots en computers spelen een steeds grotere rol in ons...
Functionerings- en beoordelingsgesprek
Bereid je voor op deze belangrijke gesprekken.
Grip op je loopbaan krijgen
4 tips om alles uit je loopbaan te halen. Nu en morgen.
Loopbaangesprek starters in de techniek
Als starter op de arbeidsmarkt maak je allerlei eerste keren mee....
Loopbaanontwikkeling
Word en blijf wendbaar en weerbaar op de arbeidsmarkt.
Opleiding en ontwikkeling
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in je vakgebied met...
Opleidings- en ontwikkelingsfonds
Blijf jezelf ontwikkelen.
Solliciteren
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dit zijn de stappen die je...
Verklaring omtrent gedrag
Vraag jouw droombaan of vrijwilligersfunctie om een VOG? Lees hier...