9 tips hoe je een werkgever vindt die bij jou past

In veel sectoren liggen op dit moment de banen voor het opscheppen. Dat betekent dat je als werkzoekende kunt kiezen uit werkgevers. Maar hoe vind je een werkgever die bij je past?

 1. Krijg helder wat je belangrijk vindt. Gaat het jou vooral om ontwikkelmogelijkheden? Een hoog salaris? Een bijdrage leveren aan de samenleving? Een goede werk-privébalans? Flexibele werktijden? Als je dat nog niet op een rijtje hebt, is een loopbaanadvies van James Loopbaan een goed startpunt. Lees het verhaal van Marjolein
 2. Bekijk actuele onderzoeklijstjes over werkgever. Bijvoorbeeld die van Intermediair: de favoriete werkgever van 2021. Zo’n lijstje zegt natuurlijk niet alles, maar geeft wel informatie over verschillende onderdelen zoals opleidingsmogelijkheden, duurzaamheid en een goede werk-privébalans.
 3. Lees reviews. Er zijn websites zoals Indeed en Glassdoor waarbij je de scores ziet op werksfeer. Ga niet alleen af op de cijfers, maar kijk vooral ook naar de opmerkingen over gedrag. Gebruik dit niet als enige informatiebron, de meningen zijn subjectief. Maar om een idee te krijgen waarop je kunt letten bij die werkgever kan het bruikbaar zijn.
 4. Leg contact met medewerkers van een bedrijf waarin je bent geïnteresseerd. Via LinkedIn, of via-via. Vraag wat er mooi is aan het bedrijf, waar ze trots op zijn, wat de uitdagingen zijn, hoe het verloop is, waarom medewerkers je aanraden er te solliciteren of juist niet.
 5. Heeft het bedrijf zich verbonden aan codes, certificaten, protocollen of zijn er samenwerkingen op het gebied van veiligheid, gezondheid of duurzaamheid?
 6. Kom je bij het bedrijf binnen, let dan op de aankleding en sfeer.
  Wordt er zorg besteed aan de werkomgeving? Zijn de deuren open of dicht? Hoe zijn de werknemers gekleed? Hoe gaat men met elkaar om? Let op: heb er in eerste instantie geen oordeel over maar observeer. Bedenk op een later moment of het bij jou past.
 7. Check het bedrijf op social media. Is er een Instagrampagina, is er een bedrijfspagina op LinkedIn, wat gebeurt er op Facebook?
 8. Check nieuwsberichten over het bedrijf via google.
 9. Stel op jouw beurt vragen tijdens een oriënterend gesprek of sollicitatiegesprek aan de werkgever. Probeer van hem meer te weten te komen over de ‘zachte’ kant van het bedrijf. Hoe gaat een werkgever om met fouten maken? Naar wie kun je toegaan als je ideeën hebt of je mening wilt geven over de gang van zaken? Hoe omschrijft de werkgever zelf de bedrijfscultuur?

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

 • Deskundig advies
 • Rechtshulp voor werk en privé
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte