Opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds)

Blijf jezelf ontwikkelen.

In sommige sectoren zijn opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O-fonds) actief. Opleidings- en ontwikkelingsfondsen bieden dienstverlening en ondersteuning op het gebied van loopbaan, opleiding en ontwikkeling aan werknemers, die onder een bepaalde cao vallen. Deze werknemers hebben recht op scholingsbudget. Maar wanneer maak je nou aanspraak op zo’n scholingsbudget? En aan welke eisen moet je voldoen om je opleiding uit een O&O-fonds te financieren? We leggen het je graag uit.

Over opleidings- en scholingsfondsen (O&O-fondsen)

Een O&O-fonds wordt door sociale partners (zoals vakbonden) en werkgevers afgesproken aan de cao-onderhandelingstafels. Zij zijn de bestuurders en bepalen waar het geld naartoe gaat, afhankelijk van sector specifieke doelstellingen. Het fonds wordt gevuld met geld uit de lonen van de medewerkers, werkzaam in die specifieke branche. O&O-fondsen vind je zowel in de publieke- als marktsectoren en zijn er in verschillende groottes en branches. Grote O&O-fondsen met veel scholingsmogelijkheden vind je in branches als de bouw, metaal, motorvoertuigen en metaal & techniek.

Criteria scholingsbudget

De aanvraagcriteria voor scholingsbudget, verschillen per cao. Sommige cao’s verstrekken scholingsbudget voor opleidingen buiten de sector om je brede inzetbaarheid te vergroten, bijvoorbeeld in de schoonmaak. Andere cao’s vergoeden opleidingen binnen de eigen sector. Met deze ontwikkelmogelijkheid versterk je niet alleen jouw vakmanschap. Je zorgt er ook voor dat je het werk met plezier uitvoert, nu en later. Daarnaast is het vaak zo dat je in de sector moet werken, om aanspraak te maken op het scholingsbudget uit het scholingsfonds. En dat je bereid bent tijd te investeren in je opleiding, bijvoorbeeld voor schooldagen of het maken van huiswerk. Dat kan soms onder werktijd, maar soms ook in eigen tijd. Kijk daarvoor in je cao wat er voor afspraken bestaan.

Check je cao

Wil jij weten of er in je cao afspraken zijn gemaakt over een scholingsfonds? Check dan snel je cao. Hier lees je niet alleen of je recht hebt op scholingsbudget. Ook wat de criteria zijn om aanspraak te maken op dit potje. Bijvoorbeeld of je het budget mag inzetten voor een opleiding binnen of buiten de sector. En hoe lang je in de sector werkzaam moet zijn om het scholingsbudget aan te vragen. Sla dus snel je cao erop na en ontdek wat je ontwikkelingsmogelijkheden zijn.

Bekijk je cao

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict