5 tips om boven jezelf uit te stijgen tijdens het solliciteren

Nieuwe media zorgen voor nieuwe mogelijkheden

Er is momenteel sprake van krapte op de arbeidsmarkt, dus als werkzoekende heb je niet zoveel te vrezen zou je denken. Maar wanneer je absoluut die ene topjob wilt hebben, moet je nog steeds je best doen. Wil je echt opvallen, dan zal je verder moeten denken dan de traditionele sollicitatiebrief. Nieuwe (digitale)sollicitatie vormen winnen aan populariteit. Misschien in jouw geval zo erg nog niet? Niet iedereen is namelijk even goed in het op papier zetten van zijn/haar kwaliteiten en competenties. Met behulp van deze 5 tips zal je door een andere bril gaan kijken naar de mogelijkheden van solliciteren à la 2022.

Tip 1: Bouw een digitaal netwerk op

Je hebt allemaal weleens die ene oproep voorbij zien komen op LinkedIn, waarbij iemand kenbaar maakt dat hij/zij op zoek is naar een stage of een baan. En daar ben je echt niet altijd zelf mee gelinkt. Nee, veel vaker nog komt die oproep in jouw tijdlijn voorbij omdat directe connecties gereageerd hebben op de post, of deze zelfs gedeeld hebben. Dat benadrukt direct de kracht van een netwerk. Het bereik is enorm en je komt bovendien in beeld bij personen en bedrijven waar je zelf nog nooit van gehoord hebt. Maak er voor jezelf dus een gewoonte van, om na iedere kennismaking (met een collega of een klant) direct een connectie te maken via LinkedIn. Je weet maar nooit waar die connectie je in de toekomst nog mee van dienst kan zijn.

Met een actueel en sterk profiel maak je direct een goede eerste indruk. Ga aan de slag:

  • Gebruik een zakelijke foto.
  • Schrijf je vaardigheden uit.
  • Koppel interessante projecten, links of documenten aan je profiel.
  • Vraag oud-collega’s een aanbeveling te schrijven.
  • Zet de juiste keywords in.
  • Geef in je profiel aan dat je beschikbaar bent voor werk, zo weten recruiters je sneller te vinden.

Solliciteren via LinkedIn is een vorm van solliciteren, waarbij je jezelf in de etalage zet en jouw netwerk voor je laat werken. Lui of gewoon heel slim?

Tip 2: Laat jezelf zien: vat je sollicitatie in een korte video

De kracht van video heeft zich de laatste jaren al veelvuldig bewezen. Zo steeg de kijktijd van video’s de afgelopen drie jaar met 7,5 uur per week en geeft 67% van de consumenten aan eerder een aankoop te doen na het zien van een productvideo op social media. Niet gek, als je je bedenkt dat mensen visueel zijn ingestoken. Solliciteren via video is een vorm waarmee je in 1 à 2 minuten een goede eerste indruk van jezelf kunt achterlaten, en daarmee mogelijk net dat streepje voor hebt op je ‘concurrenten’. Je verhoogt hiermee de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek, mits je jezelf goed weet te presenteren. Denk bijvoorbeeld goed na over wat je wilt gaan vertellen. Tip: lees het 6-stappenplan voor een goede elevator pitch. Vertel wie je bent, wat je goed kunt, waar je naar op zoek bent en welk probleem jij gegarandeerd oplost. Je hoeft niet volledig te zijn, de verdieping komt later (tijdens het sollicitatiegesprek) wel. Denk daarnaast na over de camerapositie, wat je aantrekt en test altijd even het geluid. Maar bovenal: wees jezelf!

Tip 3: Zet WhatsApp in als laagdrempelig middel om te solliciteren

De drempel om via WhatsApp te solliciteren ligt behoorlijk laag. In de trein, tijdens de pauze: op elk moment van de dag kan je aangeven dat je geïnteresseerd bent in de vacature. Wel zo makkelijk. En handig, want het kan gewoon via je smartphone. Maar ook voor de werkgever is het laagdrempeliger om te reageren. Je hebt namelijk direct persoonlijk contact. Bovendien hebben mensen vaak een bomvolle mailbox, waardoor een WhatsApp bericht sneller gelezen wordt. En als het aankomt op een eerste kennismaking, kiezen bedrijven vaak voor de efficiëntste manier om elkaar snel even te spreken. Maar hoe solliciteer je via WhatsApp? Als het bedrijf waar jij de vacature voorbij ziet komen dit aanbiedt, dan staat de mogelijkheid om via WhatsApp te solliciteren altijd bij de vacature. Het verschilt vervolgens per bedrijf hoe de sollicitatie wordt vormgegeven. Dit varieert van een voice-memo tot vijf vragen die je toegestuurd krijgt via de app. En in sommige gevallen is het een kwestie van het kenbaar maken van je interesse. Dit gebeurt door één druk op de knop. Vervolgens is het afwachten totdat je benaderd wordt door de recruiter.

Als de recruiter gecharmeerd is van jouw sollicitatie, is de kans groot dat jouw sollicitatiegesprek via WhatsApp snel plaatsvindt. Een interactief gesprek met beeld, maakt dat alle gezichtsuitdrukkingen afgelezen kunnen worden. Is iets onduidelijk? Durf te vragen!

Zorg verder dat je goed voorbereid bent: voeg bijvoorbeeld een neutrale profielfoto toe aan WhatsApp, voeg je gesprekspartner toe aan je contacten, zorg dat je smartphone is opgeladen en kies een rustige plek uit om het gesprek te voeren. En als je bang bent dat je iets gaat vergeten, kun je natuurlijk altijd een spiekbriefje gebruiken. Dat ziet jouw gesprekspartner aan de andere kant van de lijn toch niet. Nog een voordeel van online solliciteren.

Tip 4: Investeer in jezelf

Vijf jaar geleden had niemand ooit van een blockchainanalist gehoord. Drone operators of podcastproducers waren nauwelijks in trek. We willen maar zeggen: de arbeidsmarkt verandert razendsnel. Recruiters zijn steeds meer op zoek naar pro’s die hun vakgebied door en door kennen. En die zichzelf snel nieuwe vaardigheden aanleren. Laat recruiters zien dat je in jezelf investeert.

Tip 5: Stap proactief af op een bedrijf

Staat er geen vacature open bij het bedrijf waar jij maar al te graag zou willen werken? Probeer dan eens contact op te nemen, klim in de telefoon. Of nog beter, stap het pand binnen. Je moet er een beetje brutaal voor zijn, maar een ding is zeker: je valt direct op. Of je ook direct succes hebt is nog de vraag, maar dankzij jouw proactieve houding zit je in ieder geval top of mind. En je vergroot de kans dat het bedrijf je benadert wanneer dat ene plekje wél vrijkomt.

Aan de slag

Concreet aan de slag gaan met deze tips kan best even spannend zijn. Stel jezelf de vraag: wat heb ik te verliezen? Als je het eenmaal een keer geprobeerd hebt, zal je ervaren dat het allemaal niet zo spannend is als dat je van tevoren dacht. En wanneer jouw acties zijn vruchten af gaan werpen, ga je er steeds meer plezier in krijgen.

CNV biedt hulp

Kan je wel wat hulp gebruiken bij bijvoorbeeld het formuleren van je loopbaanwensen? Professionele CNV-loopbaanbegeleiders helpen je graag op weg. Wil jij bekijken wat de loopbaanmogelijkheden zijn?