In het zonnetje: Jan Lanser, 70 jaar lid CNV

01-06-2018

Meld je aan!

Word lid van het CNV en profiteer van alle voordelen.

Precies vandaag is oud CNV-voorzitter Jan Lanser 70 jaar lid van het CNV. Wij zetten hem daarom graag in het zonnetje en feliciteren hem hartelijk met dit jubileum!

Jan Lanser, geboren in 1926, wordt na een loopbaan binnen de CMB (Christelijke Metaalbewerkersbond) in 1967 lid van het CNV-bestuur. Zijn eerste opdracht is om een visieprogramma voor het CNV op te stellen, waarin het Verbond zijn identiteit vastlegt aan het eind van de woelige jaren ’60. Van 1969 tot 1978 is hij voorzitter van het CNV. Van cruciale betekenis in Lansers periode was dat het CNV zich losmaakte uit het zogeheten federatieoverleg, omdat het daarin onvoldoende mogelijkheden zag voor behoud van de eigen christelijke identiteit. Het NVV en het NKV gingen toen ook samen verder en vormden in 1976 de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). Een aantal rooms-katholieke organisaties, die niet waren aangesloten bij het NKV, zocht tegelijkertijd toenadering tot het CNV en sloot zich aan. Na meer dan zestig jaar werd het CNV zo opnieuw een interconfessionele vakbeweging.

Het CNV feliciteert Lanser met deze prachtige mijlpaal. CNV voorzitter Maurice Limmen: ‘Mensen als nog altijd strijdbare Jan zijn de pilaren waarop de vakbeweging gebouwd is. Zoveel jaar werk en betrokkenheid, dat is geweldig!’