Tijdelijk Noodfonds Energie

Ook in 2024 kun je weer het Tijdelijk Noodfonds Energie aanvragen. Dat fonds helpt huishoudens met een lager tot middeninkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt je dus om energieschulden te voorkomen. We vertellen je graag wanneer je voor het Tijdelijk Noodfonds Energie in aanmerking komt en waar je het moet aanvragen.

Aanvraagcriteria Noodfonds

Heb jij als huishouden een bruto-inkomen per maand dat lager is dan €3.200,- (alleenstaande) of €4.480,- (samenwonend), met je vakantiegeld daarin opgeteld? Staat het contract voor gas, stroom of water op naam van iemand in het huishouden? En is de energierekening 8 tot 10 procent van je bruto-inkomen per maand? Dan kun je steun aanvragen via het Tijdelijk Noodfonds Energie. Word je aanvraag goedgekeurd door het Noodfonds? Dan krijg je steun voor het deel voor het deel van de maandelijkse energierekening dat meer dan 8 tot 10 procent is, van het gezamenlijke bruto-inkomen van je huishouden.

Zo doe je een aanvraag

Wil jij het Noodfonds aanvragen? Dan moet je de situatiecheck invullen. Daar vul je in:

  • Uit hoeveel mensen je gezin bestaat met een inkomen
  • Het bruto-maandinkomen van je gezin
  • De energielasten van de afgelopen maandag

Als je dit allemaal invult, krijg je een advies of het, in jouw situatie, handig is om steun bij het Noodfonds aan te vragen.

Let op: kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig? Dat kan. Een ander mag je aanvraag doen, mits je er zelf bij bent. Je aanvraag doe je namelijk via je DigiD. Dat is persoonlijk en mag je niet met anderen delen. Daarom is het belangrijk dat, iedereen wiens inkomen meetelt, daarbij aanwezig is. Iedereen moet namelijk zelf inloggen met zijn eigen DigiD. Je kunt eventueel ook iemand machtigen om de aanvraag voor je te doen. Check hier de meest gestelde vragen over het afgeven van een machtiging.

Voor welke periode krijg je steun?

Is je aanvraag goedgekeurd? Vanaf dat moment krijg je zes maanden steun van het Noodfonds Energie. Je energieleverancier verrekent de steun met je energierekening, nadat je de uitslag hebt ontvangen. Het verschilt dus per aanvraag, in welke maanden je de steun ontvangt.

Over het Noodfonds

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is in 2022 opgericht en, zoals het woord al zegt, een tijdelijke stichting. Het fonds helpt huishoudens met een laag tot midden inkomen en een hoge energierekening met het betalen van hun energierekening. Het Noodfonds hoort bij een energieplan om huishoudens te helpen met hun geldzaken. In 2023 hielp het Fonds meer dan 50.000 gezinnen bij het minder betalen van energielasten. Ook dit jaar hebben mensen weer te maken met hoge energielasten. Daarom heeft de Rijksoverheid aangekondigd dat het Noodfonds ook in 2024 van kracht is.