Wat is het professioneel statuut?
In dit document maken leraren met de schoolleiding afspraken over verantwoordelijkheden. En over wat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Bijvoorbeeld welke middelen ze voor hun lessen gebruiken of hoe ze hun kennis op peil houden. En over de eigenstandige beslisbevoegdheid van de leraren met betrekking tot de vakinhoudelijke, pedagogische en vakdidactische processen in de school.
Het professioneel statuut draagt bij aan het aantrekkelijk laten zijn en blijven van het beroep. Het is geen eenmalige actie, maar een onderwerp van blijvende dialoog. Het vergroot de professionele ruimte en de aantrekkingskracht van de school als werkgever. Het professioneel statuut is er voor leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs en is verplicht sinds het schooljaar 2017-2018.
Voor wie is deze begeleiding?
Voor teams in het primair en voortgezet onderwijs, alsmede het mbo, die aan de slag willen met het professioneel statuut.
Wat gaan we doen?
Een professioneel statuut opstellen is niet moeilijk. Het is de uitdaging om het zorgvuldig te doen en in samenspraak met het team. Daarom gaan we hier in een gezamenlijke sessie mee aan de slag. Samen geven we antwoord op vragen als: Hoe nemen we als team beslissingen als het bijvoorbeeld gaat om een nieuwe methode? Welke procedures spreken we daarover af? Is dat top-down of vind je het als school of bestuur belangrijk dat er over bepaalde onderwerpen een ander besluitvormingsproces wordt ingericht? En welke ruimte heb je in je klas om zelf beslissingen te nemen? Afspraken hierover worden in het professioneel statuut vastgelegd. De bouwstenen daarvoor zijn betrokkenheid van de professional bij het schoolbeleid, de professionele ruimte, besluitvorming en de professionalisering.
Wat kun je na deze begeleiding?
Na deze begeleiding zijn jullie in staat om een door het team gedragen professioneel statuut op te stellen. Natuurlijk kijken wij even mee als het resultaat er ligt.
Hoe lang duurt de begeleiding?
De dienstverlening van CNV Academie kan bestaan uit een uitleg over het professioneel statuut in de vorm van een voorlichting van 1,5 uur, waarna jullie er als team zelf mee aan de slag gaan.
We kunnen ook een uitgebreidere begeleiding bieden. Jullie krijgen dan eerst een uitleg en daarna ga je met de trainer aan de slag om de eerste aanzet vorm te geven, waarna jullie het zelf verder uitwerken. De duur is dan een dagdeel.
Kosten
Offerte op aanvraag
Waarom CNV Academie?
CNV Academie begeleidt en traint medezeggenschapsorganen en werkgevers bij het vormgeven en uitvoeren van medezeggenschap. Dat doen we in alle sectoren. Als onderdeel van de vakbond CNV weten we wat er speelt op de werkvloer en zijn we altijd op de hoogte van cao’s en de laatste ontwikkelingen. Daarnaast is CNV expert op het gebied van werk en privé en de betekenis die life-events, zoals overgang, rouw en mantelzorg, kunnen hebben op het leven van werkenden. Ons aanbod voor werkenden, leidinggevenden en werkgevers bestaat uit praktische, direct toepasbare en resultaatgerichte workshops, trainingen en advies. Na afloop kun je direct met de opgedane kennis aan de slag.