Alles wat competenties en vaardigheden

Schakel jij moeiteloos tussen verschillende taken? Mooi, want multitasken is een competentie. Leuk om te noemen tijdens je sollicitatiegesprek. Want over je competenties vertel je natuurlijk graag. Maar, hoe doe je dat nu bij een toekomstig werkgever? Wij zetten ze voor je op een rijtje. Je leest hier wat belangrijke competenties zijn en hoe je ze toepast op je cv, motivatiebrief en tijdens je sollicitatiegesprek.

Wat zijn competenties?

Een competentie laat zien welke vaardigheden, talenten of kennis je in huis hebt. Waar je goed in bent, dus. Het gaat om vaardigheden en eigenschappen die je toepast tijdens je werk. Zo weet je potentiële werkgever waar je goed in bent en wat voor type werknemer je bent. De meeste competenties zijn niet aangeboren, je leert ze jezelf aan.

Welke competenties meld je op je cv?

Allereerst: lees de vacature goed door. Zoeken ze naar iemand die punctueel is? Komt dat even goed uit: jij bent altijd stipt op tijd. Herken je jezelf in de gestelde eisen? Meld dat dan. Zet het in je brief of op je cv. Je mag best een beetje opscheppen.

Vind je het ook zo lastig om te zeggen waar je goed in bent? Onze tips:

  • Noem liever 3 verschillende competenties, dan 6 van dezelfde. Dat je oppast op je buurmeisje zegt dat je behulpzaam, zorgzaam én geduldig bent. Dit hoef je dus niet los te noemen. Check de competentielijst hieronder en zorg dat ze alledrie uit een ander rijtje komen.
  • Wees geen Pinokkio, liegen over je competenties is een no go.
  • Het is onmogelijk om aan alle competenties te voldoen, de ‘perfecte’ medewerker bestaat ook niet. Een competentie is aan te leren, dus zeg het eerlijk als je aan een competentie wilt werken.
  • Clichés, daar wordt niemand blij van.
  • Noem altijd voorbeelden die bewijzen dat je over de competenties beschikt. Dit kan in je brief en tijdens het gesprek.

Lijst met competenties en vaardigheden

Als je je een beetje verdiept in competenties kom je enorme lijsten tegen met woorden als: prestatiegericht, analytisch denkvermogen, discipline, leiderschap en nog wel tachtig andere. Tsja, dat je dan door de bomen het bos niet meer ziet, snappen we.

Dat kan gelukkig véél eenvoudiger. Hieronder zie je 9 competenties met bijbehorende synoniemen. Want: iemand die organisatietalent heeft, kan ook goed plannen. Ten minste, daar gaan we wel vanuit.

  1. Ondernemend - lef - onafhankelijkheid - zelfstandigheid
  2. Georganiseerd - plannen - organiseren - controleren - prioriteiten stellen
  3. Doorzetter - prestatiedrang - vastbijten - kritisch - oog voor detail
  4. Creatief - analytisch - verbanden leggen - oplossingsgericht - initiatiefrijk
  5. Overtuigingskracht - beïnvloeden - communiceren
  6. Leidinggeven - besluitvaardig - aansturen - motiveren
  7. Zorgzaam - betrouwbaar - betrokken - luisteraar
  8. Flexibel - geduldig - geen stress - aanpassingsvermogen
  9. Betrouwbaar - eerlijk - integriteit - afspraken nakomen - vertrouwen