Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief

Solliciteer je voor een functie? Dan wil je natuurlijk wel indruk maken. Eruit springen met je sollicitatiebrief en uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Want hoe zorg je dat jouw brief opvalt en niet in de prullenbak belandt? We helpen je graag met handige tips!

Waar ben je naar op zoek?

Zoek je iets specifieks? Geen probleem! Via deze links kom je meteen terecht bij de informatie die je nodig hebt.

Waarom is een sollicitatiebrief belangrijk?

Met een sollicitatiebrief geef je een (toekomstige) werkgever de kans om jou beter te leren kennen. Je licht toe wie je bent, wat je kunt en waarom jij de ideale kandidaat bent. Ook beschrijf je waarom je de baan wilt of voor het bedrijf wilt werken. Daarom noemen we het soms ook een motivatiebrief. Door je sollicitatiebrief leest je werkgever direct wat je te bieden hebt. Het vormt een aanvulling op je cv.

Open sollicitatiebrief

Wil je heel graag ergens werken maar zijn er geen passende vacatures? Dan kun je een open sollicitatiebrief schrijven. Dit lijkt op een gewone sollicitatiebrief, alleen reageer je niet op een specifieke vacature. Het is dan extra belangrijk om de werkgever te overtuigen van jouw kwaliteiten en motivatie. Leg uit hoe jij bijdraagt aan het bedrijf en waarom jij het verschil kan maken.

Opzet van een sollicitatiebrief

Aan wie richt je je sollicitatiebrief?

Begin je brief altijd met een aanhef. Zoek uit wie jouw brief zal lezen, zodat je die persoon persoonlijk kunt aanspreken. Kies een aanhef die past bij het bedrijf en jouw relatie met de ontvanger. Houd in gedachten hoe formeel je wilt overkomen. Hier zijn enkele opties:

 • Formeel: Geachte heer/mevrouw [Achternaam]
 • Niet formeel, niet informeel: Beste [Voornaam + Achternaam]
 • Informeel: Beste [Voornaam] of Hoi/Hallo/Hi [Voornaam]

Goede openingszinnen

Start je sollicitatiebrief met een pakkende opening. Zo trek jij direct de aandacht. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • ‘Met grote interesse heb ik uw vacature voor [functie] gelezen en ik ben ervan overtuigd dat mijn vaardigheden en ervaringen perfect aansluiten bij de vereisten van deze functie.’
 • ‘Ik kwam uw vacature voor [functie] tegen en voelde meteen een sterke connectie met de beschreven taken en de cultuur van uw bedrijf.’
 • ‘Ik stuitte op jullie bedrijf en was direct verkocht; wat jullie doen in [relevant veld/sector] is precies waar ik naar op zoek ben, en ik weet dat ik veel kan toevoegen als jullie nieuwe [functie].’
 • "Ik ben een enthousiaste/ervaren [jouw beroep/functie] met een passie voor [relevant veld/sector]. Ik zag jullie vacature voor [functie] en dacht: dit is het!"

Motivatie voor je sollicitatie

Wat trekt je aan in de functie? En waarom wil je bij het bedrijf aan de slag? Maak je motivatie om te solliciteren duidelijk door die 2 vragen te beantwoorden. Wees enthousiast en overtuigend in je brief.

Waarom ben jij geschikt voor de functie?

Presenteer jezelf met overtuiging. Deel succesverhalen die jouw vaardigheden uitlichten. Bedenk waarom het bedrijf jou moet kiezen. Wat breng jij mee? Maak duidelijk waarom ze jou niet mogen laten lopen.

Hoe sluit je je sollicitatiebrief af?

Rond je brief af met een sterke slotzin. Laat merken dat je graag op gesprek wilt komen. Bijvoorbeeld:

 • ‘Ik kijk uit naar de mogelijkheid om mijn bijdrage aan [bedrijfsnaam] verder te bespreken in een persoonlijk gesprek. Dank u wel voor uw overweging en tijd.’
 • ‘Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring en vaardigheden een waardevolle aanwinst zullen zijn voor uw team. Ik hoop de kans te krijgen om mijn enthousiasme en plannen met u te delen in een vervolggesprek.’
 • ‘Ik hoop dat mijn brief mijn enthousiasme voor [sector/functie] laat zien. Ik kijk uit naar de mogelijkheid om mijn motivatie persoonlijk te delen. Ik hoop snel van jullie te horen!’
 • ‘Ik ben erg enthousiast over de kans om deel uit te maken van [Bedrijfsnaam] en hoop snel een kop koffie met jullie te kunnen drinken om te bespreken hoe we elkaar kunnen versterken.’

Vragen of twijfels over solliciteren?

Heb je vragen over solliciteren? Twijfel je het sollicitatieproces eerlijk verloopt? Of heb je vragen over je voorbereiding? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact met ons op

Tips om een pakkende sollicitatiebrief te schrijven

Nu je weet wat de inhoud van een sollicitatiebrief is, is het tijd om te zorgen dat je brief er écht uitspringt. Want hoe zorg je dat jij straks op gesprek mag komen? Lees onze 4 tips:

Tip 1: Je sollicitatiebrief is geen cv

Wees voorzichtig met het kopiëren van je cv in je brief. Een sollicitatiebrief licht namelijk je motivatie toe. Dit doe je door te focussen op specifieke ervaringen. Bespreek wat je leerde in vorige banen en waarom jou dat de perfecte match maakt voor de functie.

Tip 2: Ken het bedrijf waar je solliciteert

Pas je brief aan op het bedrijf. Bedrijven verschillen in bedrijfscultuur, wees je daar bewust van. Is het bedrijf formeel of juist creatief? Onderzoek het bedrijf goed. Bekijk bijvoorbeeld de ‘Over Ons’-pagina en social media. Let goed op hun communicatiestijl. Mix jouw stijl met die van het bedrijf in je brief.

Tip 3: Onderscheid jezelf van de rest

Voorkom dat je brief onopgemerkt blijft. Laat standaardtaal daarom achterwege. Laat zien wie je bent en wat je kunt met humor, professionaliteit en creativiteit. Behandel je sollicitatiebrief als je persoonlijk profiel. Praat niet alleen over jezelf, maar ook over wat je voor het bedrijf kunt betekenen.

Tip 4: Wees vooral jezelf

Het is belangrijk om oprecht over te komen. Vermijd standaardzinnen in je sollicitatiebrief. Schrijf alsof de recruiter tegenover je zit. Wees eerlijk over je kwaliteiten en motivatie, maar ook over je zwakke punten. Zo val jij niet door de mand als je de baan eenmaal binnen hebt.

Veelgestelde vragen over de sollicitatiebrief