Je sollicitatiebrief
In een sollicitatiebrief geef je een werkgever de kans om aan je te snuffelen. Je stelt jezelf voor. En schrijft waarom je graag in aanmerking komt voor die ene functie. Omdat alleen je cv sturen vast nog wat vragen oplevert, stuur je er bij het solliciteren dus ook een brief bij. In de sollicitatiebrief vertel je wie je bent, wat je kunt en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze job.
En wil je dolgraag ergens werken, zonder dat die specifieke functie open staat? Dan solliciteer je met een open sollicitatiebrief. Dat is eigenlijk gewoon hetzelfde als een sollicitatiebrief, behalve dat je dus niet op een concrete vacature reageert.
Opbouw sollicitatiebrief
- Begin je sollicitatiebrief met een aanhef. Zoek uit bij wie je brief uiteindelijk terechtkomt. En spreek hem of haar direct aan. Met “Beste [VOORNAAM, ACHTERNAAM]” zit je altijd goed. Tenzij je bij een bank of advocatenkantoor gaat solliciteren, dan kun je beter voor ‘geachte’ gaan, en het houden bij een “heer/mevrouw [ACHTERNAAM]”.
- In de inleiding open je met een killer openingszin. En geef je aan waarom je op die specifieke functie solliciteert. Trek de aandacht! Bijvoorbeeld met een zin als: ‘Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ik wil deze baan. Waarom? Omdat ik bij jullie content kan maken. Tekst, video, brochures. Van alles wat, maar ook heel gericht en dat zie ik wel zitten.” Solliciteren met pit, zeg maar. Daar houden bedrijven van.
- Motivatie - Wat spreekt je aan in de functie? Waarom wil je graag bij die organisatie werken? Stel jezelf deze vragen om je motivatie helder te krijgen. Probeer hierbij zo enthousiast mogelijk te zijn in je sollicitatiebrief.
- Jezelf verkopen - Waarom ben jij zo geschikt voor deze functie? Verwerk hierin voorbeelden van je successen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de AIDA-methode. De AIDA-methode wordt gebruikt in verkoopbrieven. Dit staat voor Attention (trek de aandacht van de lezer), Interest (wek interesse met jouw unieke eigenschappen), Desire (wakker verlangen aan om kennis te maken) en Action (zet aan tot de actie om jou uit te nodigen voor een gesprek). Hou hierbij in je achterhoofd waarom het bedrijf juist jou moet aannemen. Wat is jouw meerwaarde voor het bedrijf?
- Afsluiting - Sluit je brief af met één of twee zinnen waarin je de werkgever laat zien dat je op gesprek wilt komen. Bijvoorbeeld 'Graag licht ik mijn Curriculum Vitae en motivatie toe in een persoonlijk gesprek'.
Opvallen met je sollicitatiebrief
Nu weet je wat een sollicitatiebrief is en wat erin moet staan. Check! Maar hoe zorg je er nou voor dat je brief er écht uitspringt? Check deze 4 tips.
- Je sollicitatiebrief is geen cv
Wacht. Je sollicitatiebrief. Even je cv erbij pakken. Over die baan als winkelmedewerker schrijf je 1-2-3 wel een paraaf. Vink. Twee alinea’s over die stage in Zuid Frankrijk. En je talenknobbel schrijf je uit in een alinea…..klaar! Voordat je het weet schrijf je jouw cv uit. Niet de ideale aanpak als je van solliciteren een succes wilt maken. Een sollicitatiebrief is namelijk geen uitgeschreven cv, maar een toelichting van je motivatie. Dat doe je niet door je cv uit te schrijven, maar specifieke zaken uit te lichten. Zeg iets over die baan als winkelmedewerker, maar focus je vooral op hoe je leerde om met klanten om te gaan en waarom jou dat de perfecte match voor die functie maakt. - Ken het bedrijf
Ga je solliciteren bij een grote energieleverancier? Of juist bij een klein creatief reclamebureau? Beide bedrijven vragen om een compleet andere aanpak. Waar je bij dat reclamebureau je creatieve registers opentrekt, zul je het bij de energieleverancier zakelijker aanpakken. Verdiep je voor het schrijven van je sollicitatiebrief goed in het bedrijf. En check bijvoorbeeld de ‘Over Ons’- pagina van het bedrijf, het jaarverslag en de social media kanalen. Let goed op de tone-of-voice, de manier waarop het bedrijf communiceert. Gooi dat in de mix met jezelf en neem dat mee in je brief. - Onderscheid jezelf van de rest
Natuurlijk wil je eruit springen. Wat als je als een grijze muis verdwijnt tussen de stapel sollicitatiebrieven, krijg je geen uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe doe je dat nou? In plaats van terug te vallen op inwisselbare corporate taal. Laat zien wie je bent en wat je kunt. Met humor, professionaliteit en creativiteit. Zie een sollicitatiebrief als een persoonlijk profiel. Maar kijk uit. Praat niet alleen over jezelf, maar ook over het bedrijf en wat je kunt toevoegen. - Wees vooral jezelf
Veel sollicitatiebrieven zijn niet oprecht. Ze bevatten dezelfde standaardzinnen en woorden die iedereen gebruikt. Soms zelfs 1-op-1 gekopieerd van het internet. Doodzonde! Want waar het bij succesvol solliciteren om draait, is dat de recruiter tijdens het lezen voelt dat je een persoon van vlees en bloed bent. Wees dus jezelf. Schrijf eerlijk over je kwaliteiten en motivatie, alsof de recruiter tegenover je zit. En lieg niet over je kwaliteiten. Ben je dus geen Excel-wizard, wees daar dan eerlijk over tijdens het solliciteren. Ook al is het belangrijk voor de baan. Voordat je straks aan je bureau zit, met je manager achter je, Excel opent, aarzelend op een vakje klikt en vraagt “zo goed?”.