Zo maak je een goed cv

Ben je op zoek naar werk? Dan heb je een cv nodig. In je cv vermeld je werkervaring, diploma’s en persoonlijke informatie zoals hobby’s en vaardigheden. Wil je weten hoe je een sterk cv maakt? Lees dan onze handige tips!

Waar ben je naar op zoek?

Zoek je iets specifieks? Geen probleem! Via deze links kom je meteen terecht bij de informatie die je nodig hebt.

Wat is een cv?

Cv staat voor curriculum vitae, wat ‘levensloop’ betekent. Het is een overzicht van je werkervaring, opleidingen, vaardigheden, contactgegevens en andere relevante informatie. Een recruiter bekijkt vaak je cv voordat die je sollicitatiebrief leest. Het doel van een cv is om snel te laten zien wat jij kunt. Heb je het juiste diploma? De nodige werkervaring? Past jouw profiel bij wat ze zoeken? Dit alles leest een recruiter in jouw cv. Zorg dus dat je cv tiptop in orde is.

Onderdelen op je cv

Ga je een cv maken? En vraag je je af wat er echt in moet en hoe je een goed cv opstelt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Een cv bevat de volgende onderdelen:

Contactgegevens
Vermeld altijd je naam, adres, geboortedatum, telefoon en e-mail. Heb je een website of portfolio? Voeg die toe! Voor creatieve functies kan ook je Instagram nuttig zijn.

Persoonlijk stukje
Laat je cv opvallen met een kort stukje over jezelf. Dit is lastig, maar maakt je cv persoonlijker dan alleen een lijst met vaardigheden.

Werkervaring
Focus op relevante banen. Vermeld niet elke bijbaan, maar banen die belangrijk waren voor jouw ontwikkeling. Beschrijf kort je taken en sorteer van recent naar oud.

Opleidingen
Start met je hoogste diploma en werk terug. Vermeld of je geslaagd bent. Extra’s gedaan zoals een scriptie of minor? Die horen er ook bij.

Kennis en vaardigheden
Benoem specifieke vaardigheden. Laat algemene skills zoals Word achterwege. Benoem speciale systemen of talen die relevant zijn voor de baan die je zoekt.

Cv met foto?
Wij adviseren van wel. Kies een simpele, duidelijke foto. Zo blijf je beter in gedachten bij de recruiter.

Vragen of twijfels over solliciteren?

Heb je vragen over solliciteren? Twijfel je het sollicitatieproces eerlijk verloopt? Of heb je vragen over je voorbereiding? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact met ons op

Tips voor het schrijven van je cv

Alles gecheckt op je cv? Mooi! Wacht nog even voordat je het verstuurt. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw cv er strak en professioneel uitziet.

Tip 1: De juiste lengte
Je cv hoeft niet langer dan 2 A4’tjes te zijn.

Tip 2: Maatwerk bij elke sollicitatie
Pas je cv aan voor elke sollicitatie. Zo sluit het steeds goed aan bij de functie.

Tip 3: Overzichtelijkheid
Zorg voor een scanbaar cv. Gebruik tussenkopjes, een logische volgorde en nette uitlijning.

Tip 4: Naam in header
Zo kan een recruiter jou snel terugvinden.

Tip 5: Professioneel e-mailadres
Kies een representatief en professioneel e-mailadres.

Tip 6: Gebruik hyperlinks
Gebruik maximaal drie hyperlinks naar bijvoorbeeld je blog of LinkedIn.

Tip 7: Printcheck
Foutjes? Op papier zie je ze sneller.

Tip 8: Extra controle
Laat iemand anders je cv nakijken.

No go’s op je cv

Je weet nu hoe je jouw cv laat opvallen. Maar sommige dingen kun je beter vermijden. Hier zijn een paar echte no-go’s voor je cv:

Te lange teksten
Kort en bondig is het sleutelwoord. Vermijd lange, vage teksten. Een goed cv is maximaal 2 A4’tjes. Heb je minder ervaring? Dan volstaat 1 A4’tje.

Jargon en afkortingen
Vermijd vakjargon en afkortingen. Schrijf in duidelijke taal. Als jij het simpel houdt, begrijpt de recruiter het ook.

Liegen
Eerlijkheid duurt het langst. Een beetje jezelf verkopen mag, maar overdrijf niet. Recruiters zien vaak wanneer iets niet klopt.

Niet aansluitend op de vacature
Stem je cv af op de baan waarvoor je solliciteert. Bendaruk de eigenschappen en ervaringen die belangrijk zijn voor de functie. Laat zien dat jij past bij wat ze zoeken.

Cv templates

Wil je écht opvallen met je cv? Dan is een goede vormgeving belangrijk. Een template kan daarbij helpen. Hier zijn tips voor als je niet thuis bent in designprogramma’s of juist een simpel, strak cv wilt.

Cv in Word maken

De makkelijkste manier is een cv in Word maken. Hier vind je gratis sjablonen die je kunt aanpassen. Zo maak je snel en eenvoudig een professioneel cv.

Cv in Canva maken

Wil je een cv die bij jou persoonlijkheid past? Of ga je voor een creatieve functie? Dan is een creatief cv een goed optie. Inspiratie nodig? Geen probleem! De gratis ontwerptool Canva biedt veel sjablonen en vormgevingsopties. Kies een template dat past bij jou én de baan en ga aan de slag! Belangrijk: zorg dat je cv leesbaar en compleet blijft. Zo maak je indruk met een creatief cv.

Veelgestelde vragen over het cv