Alles over een referentie en referentiebrief

Een referentie of referentiebrief. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is dat eigenlijk, een referentie? En wat zet je er zoal in? We doen het je uit de doeken. Scheelt jou weer een hoop uitzoekwerk.

Wat is een referentie?

Een referentie is een verslag van je functioneren. Het kan voorkomen dat het bedrijf waar je solliciteert, vraagt om referenties. Je toekomstig werkgever checkt deze referenties vervolgens, om een goed beeld te krijgen van wie je bent en wat je kunt. Zo hoort hij het niet alleen uit jouw mond, maar ook uit die van bijvoorbeeld je huidige collega.

Natuurlijk bepaal je zelf welke referentie je doorgeeft. Een voorbeeld is je oude manager, stagebegeleider of collega. Deze personen kennen je goed, hebben met je samengewerkt en weten hoe je werkt. Dus houdt contacten altijd warm. Ook al werk je een tijd niet meer voor die baas.

Referenties op je cv

Referenties plaats je op je cv of geef je door op aanvraag. We horen je brein al kraken: hoe en waar moet je referenties vermelden op je cv? Dat ligt aan de onderwijsinstelling of werkgever. Vragen ze expliciet om referenties? Maak dan een kopje ‘Referenties’ aan op je cv en vermeld de namen, functies en contactgegevens daaronder. Hoeveel referenties je op je cv moet plaatsen? Dat ligt aan hoeveel referenties je hebt, maar twee is altijd beter dan één. Zo laat je de keuze bij de werkgever of onderwijsinstelling.

Let op: vraag altijd eerst of je iemand als referentie mag opgeven en zijn of haar contactgegevens mag delen. Onverwachte belletjes of mailtjes werken waarschijnlijk alleen maar in je nadeel. Liever een beknopte vermelding op je cv? Noteer dan alleen de naam en functie van jouw referentie en geef de contactgegevens door zodra het nodig is.

Wanneer referenties gebeld of gemaild worden, verschilt per sollicitatie. De ene keer bij de eerste ronde, de andere keer pas na de tweede of derde ronde.

Wat is een referentiebrief?

Bij sommige sollicitaties is een referentie meer dan enkel contactgegevens doorgeven. Dan word je bijvoorbeeld gevraagd om een referentiebrief, ook wel een schriftelijke referentie genoemd. Dit betekent dat de contactpersoon van jouw oude werkgever of onderwijsinstelling een brief over je schrijft. Hierin staat onder andere wat jullie relatie was tijdens de samenwerking (bijvoorbeeld docent-student) en hoe jij in die tijd functioneerde. Het liefst inclusief voorbeelden.

Of je nou als toekomstig stagiair, werknemer of student een referentiebrief nodig hebt, een voorbeeld is altijd fijn. Dan weet je (ongeveer) of het schrijven van de brief is gelukt. En wie weet schrijf je zelf nog wel eens een referentiebrief. Voor een vriend, bijvoorbeeld.