Alles over referenties en een referentiebrief

Ben je aan het solliciteren? Dan kun je zomaar de vraag krijgen: “Heb je referenties?” Maar wat zijn referenties eigenlijk en hoe gebruik je ze? We helpen je een handje op weg. Zo ben je helemaal voorbereid en maak je een sterke indruk.

Wat is een referentie?

Een referentie is een verwijzing naar een oud-werkgever of oud-collega. Vaak bestaan referenties uit contactgegevens. Soms staat er ook een korte tekst bij. Daarin vertelt diegene hoe jij werkte en hoe het was om met jou samen te werken. Ga je solliciteren? Dan kan een bedrijf om referenties vragen. Ze willen dat een goed beeld krijgen van wie je bent en wat je kunt. Zo hoor je nieuwe werkgever het niet alleen van jou, maar ook van iemand die met je samenwerkte. Wanneer een referentie wordt gebeld of gemaild, verschilt per sollicitatie. Je kiest altijd zelf welke referenties je doorgeeft.

Referenties op je cv: 4 tips

Referenties kun je doorgeven op aanvraag. Maar je kunt je referenties ook op je cv plaatsen. Maar hoe en waar moet je referenties vermelden op je cv? We helpen je op weg met deze 4 tips:

1. Waar zet je referenties op je cv?

Zet je referenties op je cv als het bedrijf dat vraagt. Gebruik hiervoor het kopje ‘Referenties’. Noteer namen, functies en contactgegevens van je oude werkgever of collega’s. Liever een korte vermelding op je cv? Schrijf dan alleen de naam en functie van je referentie op. Geef de contactgegevens zodra het nodig is.

2. Wie geef je op als referentie?

Geef een oude werkgever of leidinggevende op als referentie. Zij weten namelijk het beste hoe je presteerde, welke vaardigheden je hebt en waarom je een goede collega bent. Kies iemand waarvan je weet dat die iets positiefs over jou zal vertellen.

3. Hoeveel referenties geef je op?

Hoeveel referenties je op je cv zet, hangt af van hoeveel je er hebt. Het is slim om diegene te kiezen met wie je een goede relatie had. Heb je een goede band met meerdere mensen? Geef dan 2 of meer referenties op. Zo kan de werkgever kiezen wie die belt.

4. Vraag of je contactgegevens mag delen

Vraag altijd toestemming voordat je iemand als referentie opgeeft. Dit is netjes om te toen. En die persoon kan zich voorbereiden op een belletje. Zo weet je zeker dat diegene jou wil en kan helpen. Onverwachte telefoontjes of mailtjes werken waarschijnlijk in je nadeel.

Wat is een referentiebrief?

Soms vraagt een bedrijf tijdens het sollicitatieproces om een referentiebrief of aanbevelingsbrief. In zo’n brief schrijft jouw referentie over je prestaties en vaardigheden. Ook wordt benoemd wat jullie relatie was en hoe jullie samenwerkten. Het is goed als er ook voorbeelden worden genoemd.

Vragen of twijfels over solliciteren?

Heb je vragen over solliciteren? Twijfel je het sollicitatieproces eerlijk verloopt? Of heb je vragen over je voorbereiding? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over referenties