Soorten sollicitatiegesprekken
Voordat we je overladen met sollicitatietips nog even dit. Er zijn verschillende soorten sollicitatiegesprekken. Hoe je je daarop voorbereidt, hangt af van het soort gesprek dat je voert.
Eerste sollicitatiegesprek
De meeste tips op deze pagina sluiten aan bij het eerste sollicitatiegesprek. Ook wel kennismakingsgesprek genoemd. Een eerste sollicitatiegesprek gaat vooral om jouw persoonlijkheid, je achtergrond en de indruk die je maakt. Het is dus bedoeld om je te leren kennen.
Tweede sollicitatiegesprek
Bij een tweede sollicitatiegesprek ben je door naar de volgend ronde. Tijd om je inhoudelijk goed voor te bereiden. Want in het tweede sollicitatiegesprek ga je dieper in op de functie. Verderop lees je meer info over het tweede sollicitatiegesprek.
Arbeidsvoorwaardengesprek
Krijg je de baan? Van harte gefeliciteerd. Dan ga je door naar de salarisonderhandeling. Want dat is een arbeidsvoorwaardengesprek. Je praat over het salaris, de lengte van je contract en andere voorwaarden. Meestal doet je nieuwe werkgever een voorstel waar jij op kan reageren, maar het kan ook andersom
Voorbereiden op het sollicitatiegesprek
Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je de kans om de werkgever te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent. Goede voorbereiding is dus het halve werk. Hoe beter jij ingelezen bent, hoe meer indruk je maakt.
Dus, check de website en social media van het bedrijf. Google het bedrijf ook, dat levert andere informatie op. Bedenk hier relevante vragen bij, waar je online geen antwoord op kunt vinden. Zo laat je zien dat jij er moeite voor doet om deze baan te krijgen. Bedenk jezelf ook wat jouw overeenkomsten zijn met de functie en het bedrijf. Denk aan ervaring, vaardigheden en eigenschappen.
- Je bent goed bezig als je tijdens het voorbereiden op je sollicitatie antwoord kunt vinden op deze vragen:
- Waarom ben ik dé perfecte kandidaat voor deze functie?
- Bij wat voor bedrijf solliciteer je? Hoe groot is het? Is de sfeer formeel of informeel? En wat is de visie en missie?
- Wat vind je leuk aan de functie?
- Welke functie-eisen stonden er in de vacature? Begrijp ik al die eisen en hoe ze binnen dat bedrijf passen? En wat spreekt me daarin aan?
- Op welke manier voldoe ik aan die eisen? En hoe maak je dat hard?
Check je gesprekspartner
Als je toch bezig bent met voorbereiden, check dan eens met wie je in gesprek gaat. Leer zijn of haar naam uit je hoofd en zoek je gesprekspartner op in Google of LinkedIn. Misschien heb je wel aan dezelfde school gestudeerd of heb je dezelfde interesses. Grote kans dat je het ijs breekt tijdens je eerste gesprek.
Check, check dubbelcheck
Bijna klaar voor je sollicitatiegesprek? Check dan nog even deze tips:
- Bekijk online wat de dresscode is bij het bedrijf. Je wilt natuurlijk niet in je casual outfit aankomen, als het complete kantoor in strak pak werkt. Geen idee? Probeer erachter te komen hoe dat zit bij vergelijkbare bedrijven. Twijfel je? Dan zit je altijd goed met de netste versie.
- Beter te vroeg, dan te laat. Zorg dus dat je op tijd komt op je sollicitatiegesprek. Plan de route van tevoren uit. Houd ook rekening met extra reistijd. Met eventuele vertragingen kom je dan toch nog op tijd aan. Een kwartiertje van tevoren staat netjes en geeft je de ruimte om te verdwalen, vertraging op te lopen of jezelf nog even op te frissen.
- Dubbelcheck: komt je LinkedIn-profiel overeen met het cv waarmee je solliciteert? Check het vooraf. Je wilt namelijk niet voor ongemakkelijke vragen staan, als er een mismatch is tussen je socials en je cv.
Eigen vragen voor het sollicitatiegesprek
Het moment dat jij vragen stelt is cruciaal. Dan laat jij écht zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en dat je weet waar je het over hebt. Bereid de vragen van tevoren dus goed voor. Je kan vragen stellen over onder andere de werksfeer, welke eigenschappen ze zoeken, de werkzaamheden, opleidingsmogelijkheden en het sollicitatieproces. Probeer de vragen zo open mogelijk te stellen. Neem je notitieboekje anders gewoon mee, dat komt alleen maar gestructureerd en goed voorbereid over.
TIP! Aan het einde van je sollicitatiegesprek komt er heel waarschijnlijk de vraag of je nog wat wilt weten. Dit is hét moment om te shinen. Bewaar daarom een originele vraag voor het laatst. Sluit je gesprek af met een knaller.
Tips voor een goede eerste indruk
Hieronder staan de belangrijkste tips voor een goede eerste indruk bij je sollicitatie. Sommige doe je vast van nature al goed. Andere zijn nieuw voor je. Pik er één of twee uit waar je op let, dat is al genoeg.
- Smile! Met een leuke glimlach sta je 1-0 voor.
- Wees beleefd. Stel jezelf netjes voor, zeg ‘u’ als je denkt dat de situatie daarom vraagt en vergeet ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ niet.
- Je kunt het ijs breken met een gemeend compliment. Een neutraal compliment, bijvoorbeeld over het kantoor of de sfeer, is veiliger dan over het rokje van je gesprekspartner.
- Door hulp aan te bieden laat je zien dat je attent bent. De deur openhouden is een mooie.
- Ook attent: namen onthouden. Je moet natuurlijk wel weten met wie je een gesprek hebt. Als je in het gesprek subtiel iemands naam gebruikt, kun je sympathie opwekken. Subtiel, met een grote S. Anders wordt het gemaakt.
- Rust en zelfvertrouwen zijn top, maar arrogantie gaat te ver.
- Neem een actieve houding aan. Dus niet met je hoofd op je hand leunen of achterovergezakt zitten. Dat komt ongeïnteresseerd over.
- Goed luisteren naar je gesprekspartner, heel belangrijk. Je komt er sympathiek mee over. Luister dus goed naar wat er gevraagd wordt, zonder direct al een antwoord in je hoofd te bedenken en uit te tunen. Laat je gesprekspartner rustig uitpraten.
- Begrijp je iets niet? Vraag het gewoon. Je kunt niet alles weten, dat verwacht niemand van je.
Veelgestelde sollicitatievragen
Een aantal vragen worden bij bijna elk sollicitatiegesprek gesteld. Probeer er voor je gesprek alvast een antwoord op te bedenken. Dan komt het er als het moet soepel uit.
- Kun je iets over jezelf vertellen?
- Waarom heb je bij dit bedrijf gesolliciteerd?
- Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
- Wat onderscheidt jou van anderen?
- Wat spreekt je aan in de functie?
- Wat weet je van ons bedrijf?
- Wat zijn je sterke punten?
- Wat zijn je zwakke punten?
- Wat zijn je verantwoordelijkheden in je huidige functie?