Het arbeidsvoorwaardengesprek

Je bent aangenomen bij een nieuwe baan. Nu is het tijd om het arbeidsvoorwaardengesprek te voeren. Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek bepalen jij en je nieuwe werkgever de voorwaarden waarvoor jij aan de slag gaat. Maar hoe bereid je je voor op zo’n gesprek? Wij geven je tips om tijdens de onderhandeling goed voor de dag te komen.

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je jouw arbeidsvoorwaarden met je toekomstige werkgever. Denk aan zaken als werktijden en -dagen, salaris, vrije dagen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals scholing of een auto van de zaak. Het arbeidsvoorwaardengesprek is een belangrijk gesprek. In feite is het een onderhandeling over de voorwaarden waar jij onder gaat werken. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn op het gesprek. Zo kun jij het maximale eruit halen.

Voorbereiding op het arbeidsvoorwaardengesprek

Je arbeidsvoorwaardengesprek staat of valt met een goede voorbereiding. Bedenk vooraf goed wat jij uit de onderhandeling wil halen voordat je een contract tekent. Zorg ervoor dat je inzet realistisch is. Als jij veel te hoog inzet voor je salaris, zal je gesprekspartner (je nieuwe werkgever) je niet serieus nemen. Bekijk daarom vooraf of het bedrijf waar je gaat werken een cao heeft. Hierin staan afspraken over bijvoorbeeld vakantiedagen en salaris. Dit bekent niet dat er geen ruimte voor onderhandeling is, maar het laat zien wat je minimaal kunt verwachten.

Heeft het bedrijf geen cao? Dan moet je voor jezelf bedenken wat jij een acceptabel salaris vindt (want laten we eerlijk zijn: dit is hét punt van onderhandeling). Doe onderzoek naar wat een gangbaar salaris is in de sector en voor de betreffende functie. Zoek ook uit hoe het zit met andere bepalingen zoals scholing, werktijden en -locaties. Kijk daarnaast naar de duur van het contract en of je te maken krijgt met een proeftijd.

Tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek

 1. Wees goed voorbereid en zelfverzekerd. Kijk je gesprekspartner aan tijdens het gesprek.
 2. Wees realistisch bij het onderhandelen. Laat ruimte over voor flexibiliteit en creatieve oplossingen.
 3. Denk na over de redenen van jouw eisen. Waarom vind je dat je recht hebt op …? Of waarom is … belangrijk voor jou?
 4. Vergeet niet om niet-financiële aspecten zoals werk-privébalans en ontwikkelingsmogelijkheden mee te nemen.
 5. Laat de ander beginnen. Luister goed naar wat degene tegenover je zegt en stel vervolgens vragen.
 6. Ga niet in op het eerste aanbod. Gebruik het gesprek om te onderhandelen. Anders krijg je achteraf spijt.
 7. Oefen het gesprek of de vragen die je wilt stellen vooraf met iemand.
 8. Wees jezelf. Als het niet in je zit om je zin door te drukken, doe dat dan niet.
 9. Blijf professioneel en respectvol, zelfs als de onderhandelingen moeilijk worden.
 10. Zorg voor een schriftelijke bevestiging van de afgesproken arbeidsvoorwaarden.

Vragen of twijfels over arbeidsvoorwaarden?

Heb je vragen over de voorgestelde arbeidsvoorwaarden? Of heb je het idee dat de aangeboden arbeidsvoorwaarden in strijd zijn met de cao? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over het arbeidsvoorwaardengesprek

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict