Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden

Yes, jij bent degene die wordt gekozen voor de baan. Nu rest alleen nog het bespreken van je arbeidsvoorwaarden. Goed nieuws: naast een mooi salaris en vakantiedagen kun je aanvullende arbeidsvoorwaarden krijgen. Deze voorwaarden woorden ook wel secundaire arbeidsvoorwaarden genoemd. We vertellen je wat secundaire arbeidsvoorwaarden zijn en we geven tips om slim te onderhandelen over deze voorwaarden. Zo laat jij geen waardevolle kansen onbenut.

Secundaire arbeidsvoorwaarden: wat zijn dat?

Als je aan arbeidsvoorwaarden denkt, springen waarschijnlijk direct je salaris en vakantiedagen in het oog. Dat is begrijpelijk, want dat zijn primaire arbeidsvoorwaarden. Je werkgever moet je natuurlijk een fatsoenlijk salaris, een minimum aantal vakantiedagen en vakantiegeld geven. Naast primaire arbeidsvoorwaarden kunnen er extra afspraken gemaakt worden: de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een reiskostenvergoeding, een auto van de zaak op opleidingsmogelijkheden.

Waarom zijn secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk?

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijna net zo belangrijk als primaire arbeidsvoorwaarden. Want laten we eerlijk zijn, die reiskosten kunnen behoorlijk oplopen en een opleiding volgen kan flink veel geld kosten. Belangrijk dus om ook over deze zaken goede afspraken te maken. Het is daarom slim om tijdens onderhandelingen over je arbeidsvoorwaarden verder te kijken dan je salaris.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden

Een aantal veel voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

Pensioenregeling Cursussen en opleidingen Dertiende maand of bonusregeling Overwerktoeslag
Auto of fiets van de zaak Vakantie- / verlofdagen (collectieve) Ziektekostenverzekering Flexibele werktijden

Let op: bovenstaande tabel bevat voorbeelden van mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Jouw arbeidsvoorwaarden kunnen hiervan afwijken. Je werkgever is namelijk niet verplicht deze allemaal aan te bieden. Bedenk dus goed welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn.

Flexibele voorwaarden

Het kan voorkomen dat je nieuwe werkgever je flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt. Dit staat ook bekend als het cafetariamodel of cao à la carte. Dit betekent dat je (voor een deel) de touwtjes in handen krijgt en kunt kiezen welke regelingen je gebruikt. Een voorbeeld: Je hebt nog 5 vakantiedagen over. Maar in plaats van ze op te nemen, ruil je ze in voor een opleiding die je werkgever betaalt. Klinkt goed toch? Niet gek dat steeds meer werknemers flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk vindt.

Onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden: 3 tips

Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek kun je onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Waar moet je op letten? We geven 3 tips:

  1. Doe onderzoek. Zorg dat je goed geïnformeerd aan de onderhandelingstafel verschijnt. Onderzoek welke secundaire arbeidsvoorwaarden er zijn. Praat bijvoorbeeld met een (toekomstige) collega. Of speur online naar relevante informatie binnen jouw sector of bedrijf.
  2. Stel: je nieuwe werkgever biedt € 100,- of € 200,- minder salaris dan je wilde. Maar de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn juist fantastisch. Is het dan écht belangrijk om vast te houden aan het salaris die je in gedachten had? Bekijk goed hoeveel de secundaire arbeidsvoorwaarden in geld waard zijn. Denk dus niet alleen in salaris, maar bekijk het complete plaatje.
  3. Denk aan je toekomst. Je pensioen lijkt misschien ver weg. Toch is het belangrijk om daar goede afspraken over te maken. Voor je financiële situatie nu én in de toekomst. Maak duidelijke afspraken over je pensioenregeling met je werkgever. Zo houd je grip op je maandelijkse salaris en kom je niet voor verrassingen te staan.

Tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden

Naast de bekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden kan er ook sprake zijn van tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden. Bij tertiaire arbeidsvoorwaarden draait het om extra voorzieningen en faciliteiten die niet direct in geld zijn uit te drukken. Denk aan een ontspanningsruimte of een gezellige vrijdagmiddagborrel. Als er sprake is van quartaire arbeidsvoorwaarden, wordt vaak gedoeld op voorzieningen rond opleiding en ontwikkeling. Maar ook een prettige werksfeer kan hieronder vallen.

Vragen of twijfels over secundaire arbeidsvoorwaarden?

Heb je vragen over de voorgestelde secundaire arbeidsvoorwaarden? Of heb je het idee dat de aangeboden arbeidsvoorwaarden in strijd zijn met de cao? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over secundaire arbeidsvoorwaarden

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte