Alles over loonsverhogingen

Tijdens je carrière verandert je salaris regelmatig. Vaak is het zo dat hoe langer je werkt, hoe meer geld je verdient. Een loonsverhoging is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Wat staat er over loonsverhogingen in de cao? Krijg je een loonsverhoging zonder cao? Wij leggen je uit hoe loonsverhogingen werken.

Loonsverhoging bij een cao

Val jij onder een cao? Dan staan daar vaak afspraken in over de hoogte van je loon. Je werkgever moet minimaal het loon betalen dat in de cao staat. Ook kunnen er afspraken over loonsverhogingen in je cao staan. De verhogingen kunnen plaatsenvinden op een specifieke datum, of worden toegekend op basis van beoordelingen of periodiek.

Een werkgever moet zich aan de cao houden. Je kunt tussentijds om een salarisverhoging vragen, maar je werkgever is niet verplicht die te geven. Schat daarom zelf in of het verstandig is dit ter sprake te brengen. Het behouden van een goede werksfeer is natuurlijk het belangrijkste.

Loonsverhoging zonder cao

Val jij niet onder een cao? Je werkgever is dan niet verplicht om je salaris te verhogen. In de wet is daar namelijk niets voor geregeld. Maar geen zorgen. Salarisverhogingen komen ook regelmatig voor bij bedrijven zonder cao. Vaak zijn daar afspraken over gemaakt in het bedrijfsreglement. Er zijn meerdere momenten waarop jij een loonsverhoging kunt krijgen. Hieronder leggen we de drie meest voorkomende redenen aan je uit.

Salarisverhoging na een loonronde

De meeste bedrijven verhogen minimaal 1 keer per jaar je salaris. Dit gebeurt in de loonronde. De loonrondes kunnen het resultaat zijn van cao-onderhandelingen, maar kunnen ook in het bedrijfsreglement staan.

Periodieke loonsverhoging

Naast loonsverhoging op basis van de cao zijn er ook periodieke verhogingen. Bijvoorbeeld na je verjaardag of omdat je weer een jaar langer bij je werkgever werkt. Dit soort verhogingen komen nog steeds voor, al speelt tegenwoordig vaker de beoordeling van je werk mee voor een periodieke loonsverhoging. Over de hoogte kun je in het laatste geval zelf onderhandelen.

Verhoging na salarisonderhandelingen

Je kunt ook zelf om een hoger salaris vragen. Bijvoorbeeld bij promotie, een nieuwe baan, een vast contract, een goede beoordeling of het afmaken van een opleiding. Benieuwd hoe je onderhandelt over je salaris? Lees onze handige tips in een van de blogs.

Vragen of twijfels over jouw loonsverhoging?

Wordt jouw salaris niet verhoogd, terwijl je daar wel recht op hebt? Of is je salaris zomaar verlaagt, zonder dat jij bent ingelicht? Neem dan contact met ons op. Samen zoeken we de beste oplossing.

Neem contact met ons op

Loonsverhoging door inflatie

Inflatie levert geen recht op loonsverhoging op. Een inflatiecorrectie is namelijk niet verplicht. Maar een werkgever kan het overwegen, bijvoorbeeld in geval van een krappe arbeidsmarkt of omdat werknemers in de problemen komen. Ook wordt er tijdens cao-onderhandelingen vaak sterk op een inflatiecorrectie ingezet. Als een cao van toepassing is, zal de werkgever altijd de daarin vastgestelde verhogingen moeten toepassen. Je kunt ook zelf over een loonsverhoging onderhandelen, maar inflatie alleen vormt vaak geen overtuigende reden.

Salarisverlaging: mag dat zomaar?

Een salarisverlaging mag niet zomaar, maar het kan wel gebeuren. Bijvoorbeeld als je in een andere functie terechtkomt. Soms hoort daar een lager loon bij. Je salaris kan ook omlaag gaan als je geen bijzondere diensten meer draait waar je een toeslag voor krijgt.

Veelgestelde vragen over loonsverhoging

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict