gmr-fusie-en-reorganisatie

De gevolgen van een reorganisatie

Een reorganisatie betekent een verandering voor het bedrijf waar je werkt. Reorganisatie wordt ook wel herindeling, herstructurering, modernisering, privatisering of outsourcing genoemd. Maar waarom reorganiseert een bedrijf? En wat betekent een reorganisatie voor jou? We leggen het uit.

Waarom gaat een bedrijf reorganiseren?

Gaat jouw bedrijf reorganiseren? Dan komt dit vaak door financiële problemen. Soms zijn problemen binnen het bedrijf zelf de oorzaak. Denk aan slecht management of een grote groep personeel dat ontslag neemt. Het is lastig aan te geven wat precies het probleem is van een reorganisatie. In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van verschillende oorzaken.

vrouw kijkt zorgelijk na het lezen van haar ontslagbrief

Is er (misschien) een reorganisatie aanstaande?

Hoor je in de wandelgangen dat er een reorganisatie op komst is? Of gaan er geruchten dat er ontslagen door bedrijfseconomische redenen gaan vallen? Meld het dan bij ons. Wij staan klaar om je te helpen en te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Hoe sneller wij erbij zijn, hoe meer we voor je kunnen betekenen.

Neem contact met ons op

Gevolgen van een reorganisatie

Een reorganisatie zorgt voor onzekerheid. Voor het bedrijf, voor je werkgever, maar vooral voor jou als werknemer. Ineens is het niet meer zeker of je je baan houdt. Word je ontslagen? Krijg je je loon wel uitbetaald? Heb je recht op een vergoeding of uitkering? Een reorganisatie kan verschillende gevolgen voor je hebben. We zetten de verschillende situaties op een rijtje.

Je krijgt een andere functie

In een sociaal plan staan vaak afspraken over het herplaatsingsbeleid. Wie komt er in aanmerking voor ander werk? In het sociaal plan staan ook afspraken over loongaranties. Dit betekent dat je je oude loon behoudt als je een functie accepteert in een lagere loonschaal.

Je wordt overgeplaatst

Je behoudt dezelfde functie, maar wordt overgeplaatst naar een andere locatie. In sommige bedrijven is overplaatsing heel normaal. Dan zijn er in de cao en individuele arbeidsovereenkomsten vaak afspraken gemaakt over de gevolgen van een overplaatsing. Bijvoorbeeld over verhuiskosten, hogere reiskosten en een langere reistijd. Zijn deze afspraken er nog niet? Dan staan ze vaak in een sociaal plan.

Je wordt begeleid bij het vinden van een nieuwe baan

Dit wordt ‘outplacement’ genoemd. In het sociaal plan maakt je werkgever afspraken over de ondersteuning en begeleiding die je ontvangt bij het vinden van een nieuwe baan. Zo kan je werkgever bijvoorbeeld een professioneel outplacementbureau inhuren, dat je persoonlijk begeleidt naar ander werk.

Je secundaire arbeidsvoorwaarden veranderen

Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan krijgt. De meeste werknemers letten dan vooral op de hoogte van het loon. Het is ook belangrijk om op je secundaire arbeidsvoorwaarden te letten. Zoals pensioen, vergoeding voor kinderopvang en reiskostenvergoeding. Zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden bij een nieuwe werkgever minder goed? In een sociaal plan staan soms afspraken om de verschillen tijdelijk aan te vullen.

Je wordt ontslagen

Word je ontslagen door een reorganisatie ? Dan vraagt je werkgever ontslag aan bij het UWV. Hiervoor geldt een aparte procedure. In de ontslagaanvraag moet je werkgever bewijzen dat hij je moet ontslaan omdat het niet goed gaat met het bedrijf.

Vragen of twijfels over een reorganisatie?

Een reorganisatie kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Zit je met vragen over jouw rechten? Of twijfel je aan de uitvoering van het reorganisatieplan? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar.

Neem contact op

Reorganisatie op het werk: wat te doen bij een reorganisatie?

CNV: Reorganisatie op het werk

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte