Wat je wilt weten van een overname

Werk je voor een bedrijf of bedrijfstak dat wordt overgenomen door een ander bedrijf? En behoudt de overnemende partij dezelfde identiteit, als het oorspronkelijke bedrijf waarvoor je nu werkt? Dan heb je vaak te maken met een overgang van onderneming. Als je meegaat met het nieuwe bedrijf, dan wijzigt je arbeidsovereenkomst of contract meestal niet. Je houdt dus dezelfde arbeidsvoorwaarden als bij je oude werkgever. Toch blijft niet alles bij het oude. We vertellen je graag meer over de veranderingen waar je jezelf op kunt voorbereiden.

De veranderingen bij overname

  • Je switcht van werkgever en treedt automatisch in dienst bij je nieuwe werkgever;
  • Je behoudt dezelfde arbeidsovereenkomst die je had bij je oude werkgever. Alle afspraken in je contract blijven intact. Denk daarbij aan je aantal werkuren, je salaris en datum van uitbetaling, de hoogte van je vakantietoeslag, het aantal vakantiedagen en je functieomschrijving.
  • De oude werkgever blijft nog 1 jaar na de overgang (naast de nieuwe werkgever) aansprakelijk voor nakoming van de verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst van voor de datum van overgang
  • De cao bij je oude werkgever geldt, totdat de cao (of de algemeen bindende verklaring ervan) afloopt. Daarna kunnen de arbeidsvoorwaarden veranderen. Je oude werkgever is hiervoor niet aansprakelijk;
  • De daaropvolgende cao in het nieuwe bedrijf, geldt dan ook voor jou;
  • Het aantal dienstjaren bij je oude werkgever, neem je mee naar de nieuwe;
  • Vanaf het moment van overname, kan je werkgever ervoor kiezen om je onder te brengen in een eigen pensioenregeling. Bestaande pensioenafspraken of spaarregelingen gaan dus mogelijk niet 1-op-1 over;
  • In het geval van faillissement van de oude werkgever kan het zijn dat de regels over het behoud van rechten bij een overgang van een onderneming niet van toepassing zijn;
  • De oude werkgever mag zijn personeelsdossiers aan je nieuwe baas overdragen. Daarbij gelden specifieke regels om jouw privacy te beschermen.

Download gratis voorbeeldbrief

Besluit jij je baan op te zeggen en niet over te stappen naar het nieuwe bedrijf? Dan moet je jouw contract schriftelijk beëindigen. Download nu een gratis voorbeeldbrief, waar je jouw functie mee opzegt.

Download nu

Wat als je niet mee wilt?

Het kan zijn dat je besluit niet over te stappen. Bijvoorbeeld omdat je verder moet reizen of omdat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Je moet dit wel schriftelijk indienen bij je werkgever. Hieruit moet duidelijk blijken dat je ervoor kiest om het contract te beëindigen. Het dienstverband met zowel de nieuwe als de oude werkgever wordt dan beëindigd. Let wel: houdt er rekening mee dat je recht op WW-uitkering vervalt als je zelf opzegt. Een mondelinge verklaring alleen is onvoldoende.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict