Leerambassadeur Dirk van Dam aan het woord

Dirk van Dam, allround medewerker bij sociaal werkbedrijf Senzer, is leerambassadeur van het eerste uur. Een rol die hem past als een jas. Dirk overwint hobbels die hem in de weg zitten op het werk. Op eigen houtje. ‘Ik had een taalachterstand. Mijn leidinggevende was daar niet van op de hoogte. Ik maakte dezelfde fouten als mijn collega’s, omdat ik bij ze afkeek. Uiteindelijk heb ik mijzelf in de avonduren Nederlands aangeleerd. Dat sterkt mij in m’n werk. Hetzelfde gun ik mijn collega’s.’ Dirk spoort anderen nu aan om in zijn voetsporen te treden. En met succes. Zo steunt hij collega Olaf bij het leren van basisvaardigheden om met de computer om te gaan.

Achterstand omzetten

Dirk groeit op met spierdystrofie, een spieraandoening, waardoor hij tot zijn vijfde jaar, vaak van de rolstoel afhankelijk is. Hij start zijn schoolloopbaan op de Mytylschool, waar men zich focust op het ontwikkelen van het lichamelijke aspect. Daardoor raakt hij achter op taal- en leesgebied. ‘Ik keek met angst en beven naar brieven, omdat ik niet begreep wat erin stond. De fouten die mijn collega’s maakten, nam ik gewoon over’. Dirk snapt zijn collega’s dus als geen ander en weet wat scholing doet met je zelfvertrouwen. ‘Met een taalachterstand sta je één nul achter in je werk. Je draait niet volledig mee. En het bespreken met je leidinggevende voelt kwetsbaar, zo weet ik uit eigen ervaring. Mijn collega’s weten dat ik altijd voor hen klaar sta bij scholingsvragen. Ze spreken mij aan, gewoon bij het koffieapparaat. En, ook belangrijk, het is altijd vertrouwelijk. Dat maakt het makkelijker om over scholing- of ontwikkelwensen te spreken. En zo bijvoorbeeld een taalachterstand weg te werken.’

Ik overwon mijn taalachterstand. Dat geeft je een boost in je zelfvertrouwen. Ook op het werk. Hetzelfde gun ik mijn naaste collega's.
Dirk van Dam - Allround medewerker en leerambassadeur bij sociaal ontwikkelbedrijf Senzer

Computercertificaten verzamelen

Olaf werkt, als Dirks collega, met veel plezier samen met anderen in de productielijn. Ieder heeft zo zijn eigen taak, bij het verpakken van bouwmaterialen voor een A-merk bouwmarkt. Olaf heeft alle vaardigheden in huis, om zijn werk goed uit te voeren. Toch mist er één ding: computerskills. Kennis die hij niet zozeer inzet in zijn eigen werk, maar die wel nodig is om jezelf te redden, in deze digitale maatschappij. ‘Olaf klopte bij mij aan met de vraag of ik hem wil helpen zijn computerkennis te vergroten. Daar ondersteun ik hem graag bij. Want leren – op welk vlak dan ook – geeft je zelfvertrouwen. In je werk én daarbuiten.’ Olaf is erg blij met de hulp van Dirk. ‘Dirk wees mij op de computeroefeningen via oefenen.nl: een online plek waar je op eigen tempo leert omgaan met de computer. Zonder Dirk was ik niet zover gekomen. Ik weet hoe je veilig op Internet surft, hoe je de mailtjes maakt, de muis gebruikt. Eigenlijk alles wat nodig is om uit de voeten te kunnen op het internet. Inmiddels heb ik al vier certificaten op zak.’

Meer informatie?

Zie jij jezelf wel als leerambassadeur aan de slag gaan binnen je bedrijf? En heb je toch nog wat aanvullende vragen? Bijvoorbeeld over de rol van leerambassadeur, het trainingstraject of hoeveel tijd je investeert om je naaste collega's verder te helpen? Neem contact met ons op!

Stuur ons een e-mail

Ambities binnen het werk

Het werk als leerambassadeur past goed bij Dirk. Zelfs zo goed, dat hij zijn rol het liefst verder uitbreidt binnen de organisatie. ‘Scholing en ontwikkeling helpen je verder in je loopbaan. Door continu te investeren in het ontwikkelen van je eigen vaardigheden, sta je sterker in je werk. Ik kan erover meepraten. Nederlands leren heeft mij enorm geholpen. Ik lees brieven, schrijf mailtjes, begrijp loonstrookjes. Allemaal zaken die ik vroeger uit de weg ging. En dat geeft veel zelfvertrouwen. Mijn enthousiasme voor leren en ontwikkelen wil ik overbrengen op naaste collega’s. Gewoon, op een laagdrempelige manier. Je eerste ontwikkelingsstap zet je al door een praatje met mij aan te knopen in de kantine. En je ziet wat leren met mensen doet. Olaf groeit. Sterker: hij is zo fanatiek dat het vijfde certificaat al bijna op zak is. Daar doe ik het voor. Vanuit mijn eigen enthousiasme, moedig ik anderen aan om ook aan de slag te gaan met scholing en ontwikkeling. Ik kom beter uit de verf op het werk, door de stappen die ik heb gezet. Dat wil ik ook voor mijn collega’s.’

Over Senzer

Senzer is een sociaal werkbedrijf, actief in de regio Helmond – De Peel, en voert de Participatiewet uit voor zeven gemeenten. De organisatie zorgt voor passend en duurzaam werk, speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via Senzer werken ruim 2.000 mensen bij honderden bedrijven in de regio. De organisatie kijkt naar de kracht en het talent van werkzoekenden en brengt hen samen met werkgevers. Daarmee draagt Senzer bij aan duurzaam en maatschappelijk verantwoord werk.

Ook als leerambassadeur aan de slag?

Heb je zelf mooie loopbaanstappen gemaakt binnen je bedrijf? Raak je niet uitgepraat over het onderwerp scholing en ontwikkeling? En help je jouw naaste collega's graag verder bij het uitstippelen van hun carrière? Word leerambassadeur! Wijs je leidinggevende of P&O-collega op het gratis CNV leerambassadeurstraject en meld je aan.