Leerambassadeurs: maak werk van leren binnen jouw organisatie!

Aan de slag met scholing en ontwikkeling binnen jouw bedrijf? Meld je aan voor het gratis CNV leerambassadeurs-traject!

Maak werk van leren met de leerambassadeur!

Medewerkers zijn onmisbaar voor een bedrijf. Vooral de medewerkers die helemaal thuis zijn in hun vak en hierin willen blijven groeien. Want (persoonlijke) ontwikkeling is belangrijk. Voor werkgever én werknemer. Door grote ontwikkelingen als digitalisering en de energietransitie, verandert de arbeidsmarkt snel. Net als de banen en vaardigheden die nodig zijn om het werk te (blijven) doen. Met name bij beroepen waarin zwaar werk uitgevoerd wordt, is duurzame inzetbaarheid belangrijk. De oplossing is scholing en ontwikkeling. Zodat je als werkgever mee kan gaan in veranderingen, maar ook om gemotiveerde werknemers aan te trekken en te behouden. Dat is waar een leerambassadeur bij helpt!

Wat is een leerambassadeur

Een leerambassadeur is een werknemer die collega’s helpt die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken op het gebied van scholing en ontwikkeling. Iemand die dit onderwerp echt bespreekbaar maakt op de werkvloer. De leerambassadeur weet van opleidingsbudgetten en coacht collega’s die een opleiding willen volgen en zichzelf willen ontwikkelen. De leerambassadeur is ook wel een laagdrempelige, verbindende schakel tussen de medewerkers en P&O/HR.

Vakbond CNV leidt medewerkers gratis op om als leerambassadeur binnen jouw organisatie aan de slag te gaan.

Dit doet een leerambassadeur

De leerambassadeur is een ‘maatje’ op de werkvloer. Een speciaal getrainde werknemer, die collega’s helpt om een stap te zetten op het gebied van scholing en ontwikkeling. De leerambassadeur begeleidt collega’s bij het zoeken naar een geschikte opleiding of cursus. En helpt bij het vinden van antwoorden op vragen als: Hoe sta ik ervoor op de arbeidsmarkt? Wat kan en wil ik binnen mijn werk? En hoe kom ik daar?

Kenmerken van een leerambassadeur

 • Is enthousiast over het onderwerp leren en ontwikkelen;
 • Weet anderen te motiveren en te overtuigen;
 • Kan goed luisteren, heeft inlevingsvermogen en ontdekt wat er bij iemand leeft;
 • Zorgt ervoor dat collega's aan de slag gaan, zonder het helemaal over te nemen.
 • Meedoen aan het gratis leerambassadeurs-traject?
  Leerambassadeur
  Leerambassadeur en collega
  HR-adviseur

  Leerambassadeur

  Wendy is leerambassadeur bij de gemeente Almere. Met haar 22-jarige dienstverband kent zij alle loopbaanmogelijkheden binnen de gemeente, leergierig als ze is. Haar leidinggevende twijfelde dan ook geen moment toen ze het CNV-trainingstraject voor leerambassadeurs zag: echt iets voor Wendy! ‘Ik krijg er energie van om collega’s wegwijs te maken binnen de gemeente. Ik hoefde er niet over na te denken en gaf mijzelf gelijk op voor het trainingstraject’, aldus Wendy.

  Leerambassadeur en collega

  Dirk is allround medewerker en leerambassadeur bij sociaal werkbedrijf Senzer. Een rol die hem past als een jas. 'Vroeger had ik een taalachterstand. Uiteindelijk heb ik mijzelf in de avonduren Nederlands aangeleerd. Dat sterkt mij in m’n werk. Hetzelfde gun ik mijn collega’s.’ Dirk spoort anderen nu aan om in zijn voetsporen te treden. En met succes. Zo steunt hij collega Olaf bij het leren van basisvaardigheden om met de computer om te gaan. 

  HR-adviseur

  De leerambassadeur bij de gemeente Leeuwarden is een succesformule als je het Jelda Veninga – Molenaar, HRD-adviseur, vraagt. ‘Niet elke Fries staat te springen om te veranderen van baan, uit loyaliteit of angst voor een loopbaanstap. De leerambassadeurs raken de juiste snaar bij collega’s. Zij kennen de scholingsmogelijkheden binnen de organisatie op hun duimpje. En ze lopen over van enthousiasme om collega’s te helpen bij scholings- en ontwikkelingsvragen. Die passie werkt aanstekelijk. De leerambassadeur versterkt dus de beweging binnen deze werkcultuur.’

  Hoe werkt het trainingstraject?

  CNV leidt de leerambassadeurs op in een tweedaagse training. Leerambassadeurs ontvangen na de training een handige toolbox. In de toolbox zitten ‘gespreksstarters’ om het scholing- en ontwikkelingsgesprek te beginnen, middelen om henzelf bekend te maken binnen de organisatie en een contentkalender om het onderwerp blijvend onder de aandacht te brengen. CNV ondersteunt de leerambassadeurs tijdens het hele traject.

  De leerambassadeurs-training wordt gegeven door James Loopbaan.

  Welke voordelen hebben leerambassadeurs voor jouw bedrijf?

  • Je stimuleert scholing en ontwikkeling bij collega’s die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.
  • Je zorgt dat je personeel blijvend inzetbaar is.
  • Je bindt je medewerkers aan je, omdat elke werknemer op de goede plek zit. Belangrijk, zeker op een krappe arbeidsmarkt.
  • Je trekt nieuwe werknemers aan, omdat je investeert in een prettige bedrijfsomgeving.
  • Je helpt HR-adviseurs bij hun taak om scholing en ontwikkeling hoog op de agenda te zetten.
  • Je helpt je bedrijf en medewerkers flexibel om te gaan met veranderingen. Helemaal toekomstproof dus!
  Tijdsinzet

  Een leerambassadeur heeft ongeveer drie uur per maand nodig voor zijn/haar taken.

  Start en duur

  De eerste trainingen starten in januari 2024. CNV begeleidt de leerambassadeurs gedurende anderhalf jaar.

  Kosten

  Het leerambassadeurs-traject is gratis en wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  FAQ

  Enthousiast geworden?

  Stimuleert jouw bedrijf of organisatie graag scholing en ontwikkeling op de werkvloer? En zie je daarbij een rol weggelegd voor de leerambassadeur? Meld je aan voor het gratis CNV-trainingstraject! Dit kan tot 1 december 2023.