Leerambassadeurs: maak werk van leren binnen jouw organisatie!

Aan de slag met scholing en ontwikkeling binnen jouw bedrijf? Meld je aan voor het gratis CNV leerambassadeurs-traject!

Leerambassadeurs CNV

Wat is een leerambassadeur?

De leerambassadeur werkt, als verlengstuk van HR, bij het realiseren van een sterke leer- en ontwikkelcultuur. Het is een werknemer die naaste collega’s, onafhankelijk en laagdrempelig, informeert en enthousiasmeert voor scholing en ontwikkeling. Iemand die zelf scholingshobbels overwon, regelmatig investeert in het updaten van vaardigheden en de scholingspotjes op het duimpje kent. Een maatje dus, voor werknemers die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken op ontwikkelgebied.

Met dit soort vragen helpt de leerambassadeur zijn naaste collega:

 • Hoe sta ik ervoor op de arbeidsmarkt?
 • Wat kan ik binnen mijn huidige werk?
 • Wat wil ik binnen mijn werk?
 • Hoe kom ik daar?
 • En via welke beschikbare ontwikkelingsmogelijkheden maak ik dit waar?

Waarom een leerambassadeur?

Medewerkers zijn onmisbaar voor een bedrijf. Vooral de medewerkers die helemaal thuis zijn in hun vak en hierin willen blijven groeien. Want (persoonlijke) ontwikkeling is belangrijk. Voor werkgever én werknemer. Door grote ontwikkelingen als digitalisering en de energietransitie, verandert de arbeidsmarkt snel. Net als de banen en vaardigheden die nodig zijn om het werk te (blijven) doen. Met name bij beroepen waarin zwaar werk uitgevoerd wordt, is duurzame inzetbaarheid belangrijk. De oplossing is scholing en ontwikkeling. Zodat je als werkgever mee kan gaan in veranderingen, maar ook om gemotiveerde werknemers aan te trekken en te behouden. En ervoor te zorgen dat elke werknemer op de juiste plek zit. Dat is waar een leerambassadeur bij helpt! Wij van CNV leiden medewerkers, in een gratis tweedaagse training, op om als leerambassadeur binnen jouw organisatie aan de slag te gaan.

Deze bedrijven gingen je al voor!

Kenmerken van een leerambassadeur

 • Is enthousiast over het onderwerp leren en ontwikkelen;
 • Weet anderen te motiveren en te overtuigen;
 • Kan goed luisteren, heeft inlevingsvermogen en ontdekt wat er bij iemand leeft;
 • Zorgt ervoor dat collega's aan de slag gaan, zonder het helemaal over te nemen.
 • Meedoen aan het gratis leerambassadeur trainingstraject?
  Leerambassadeur
  Leerambassadeur en collega
  HR-adviseur

  Leerambassadeur

  Wendy is leerambassadeur bij de gemeente Almere. Met haar 22-jarige dienstverband kent zij alle loopbaanmogelijkheden binnen de gemeente, leergierig als ze is. Haar leidinggevende twijfelde dan ook geen moment toen ze het CNV-trainingstraject voor leerambassadeurs zag: echt iets voor Wendy! ‘Ik krijg er energie van om collega’s wegwijs te maken binnen de gemeente. Ik hoefde er niet over na te denken en gaf mijzelf gelijk op voor het trainingstraject’, aldus Wendy.

  Leerambassadeur en collega

  Dirk is allround medewerker en leerambassadeur bij sociaal werkbedrijf Senzer. Een rol die hem past als een jas. 'Vroeger had ik een taalachterstand. Uiteindelijk heb ik mijzelf in de avonduren Nederlands aangeleerd. Dat sterkt mij in m’n werk. Hetzelfde gun ik mijn collega’s.’ Dirk spoort anderen nu aan om in zijn voetsporen te treden. En met succes. Zo steunt hij collega Olaf bij het leren van basisvaardigheden om met de computer om te gaan. 

  HR-adviseur

  De leerambassadeur bij de gemeente Leeuwarden is een succesformule als je het Jelda Veninga – Molenaar, HRD-adviseur, vraagt. ‘Niet elke Fries staat te springen om te veranderen van baan, uit loyaliteit of angst voor een loopbaanstap. De leerambassadeurs raken de juiste snaar bij collega’s. Zij kennen de scholingsmogelijkheden binnen de organisatie op hun duimpje. En ze lopen over van enthousiasme om collega’s te helpen bij scholings- en ontwikkelingsvragen. Die passie werkt aanstekelijk. De leerambassadeur versterkt dus de beweging binnen deze werkcultuur.’

  Meer informatie over het CNV-leerambassadeurstraject?

  Wil je meer informatie over het CNV-leerambassadeurstraject? Neem contact met ons op! We beantwoorden al jouw vragen binnen één werkdag.

  Contact opnemen

  Over het trainingstraject

  Je medewerker leert, in een uitdagende tweedaagse training, alle kneepjes van het vak. Hij komt alles te weten over de verschillende rollen van een leerambassadeur, gesprekstechnieken, omgaan met weerstand en veel meer. Na de training is je medewerker goed uitgerust om aan de slag te gaan als leerambassadeur binnen jouw organisatie. Maar CNV doet meer om je bedrijf en de leerambassadeur verder te helpen. Saskia Marsman, programmamanager leerambassadeurs, vertelt je er meer over in de video.

  Tijdsinzet

  Een leerambassadeur heeft ongeveer drie uur per maand nodig voor zijn/haar taken.

  Start en duur

  De trainingen starten weer in september en november 2024. CNV begeleidt de leerambassadeurs gedurende anderhalf jaar.

  Kosten

  Het leerambassadeurs-traject is gratis en wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  FAQ

  Enthousiast geworden?

  Stimuleert jouw bedrijf of organisatie graag scholing en ontwikkeling op de werkvloer? En zie je daarbij een rol weggelegd voor de leerambassadeur? Meld je aan voor het gratis CNV-trainingstraject!