CNV geen voorstander van coronatoegangsbewijs op werkvloer

De werkplek moet vrijblijven van cororonatoegangsbewijzen. Dat stelt het CNV als reactie op de discussie die nu loopt over coronatoegangsbewijzen.

‘We maken ons grote zorgen over het toenemend aantal besmettingen. Maar een toegangsbewijs op de werkvloer is niet de oplossing. Zo’n toegangsbewijs is ongrondwettelijk, schendt de privacy en de lichamelijke integriteit van werknemers. We pleitten daarom voor het handhaven van de oudere coronaregels: 1,5 meter afstand, goede hygiëne en thuiswerken in indien mogelijk,’ aldus Piet Fortuin CNV-voorzitter.  

‘Een coronatoegangsbewijs veroorzaakt bovendien spanningen en een tweedeling. De situatie komt hiermee ook op de werkvloer op scherp te staan. De werkvloer moet echter een veilige plek zijn, waar iedereen, ongeacht vaccinatiestatus, zich welkom voelt.’ Een meerderheid (66%) van de CNV-leden is tegen het coronatoegangsbewijs op de werkvloer, blijkt uit een CNV-enquête.  


Het CNV roept het kabinet op om de deur naar coronatoegangsbewijzen niet open te zetten, bij de aankondiging van nieuwe maatregelen aanstaande dinsdag. ‘Ook niet op een kier. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om besmettingen op de werkvloer tegen te gaan,’ stelt Fortuin.