Al het nieuws

Oproep aan Tweede Kamer: stem in met een minimumuurloon

Het CNV roept de Tweede Kamer op om in te stemmen met de invoering van een minimumuurloon.

‘Een minimumuurloon kan bij fulltimers leiden tot een loonsverhoging van 11%. Werken moet lonen, juist in een tijd waarin de inflatie sterk stijgt,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Het wetsvoorstel, geïnitieerd door PvdA en GroenLinks, houdt in dat je, in een sector waar een werkweek van meer dan 36 uur de norm is (bijvoorbeeld 38 uur of 40 uur), je straks net zoveel minimumloon betaald krijgt als in een sector waar 36 uur de norm is. Nu staat het standaard minimumloon op 1700 euro per maand, voor zowel sectoren waar een werkweek van 36 uur geldt, als sectoren waar die werkweek bijvoorbeeld 40 uur telt. Dat maakt dat je in een sector met een werkweek van 40 uur je een lager minimumloon per uur betaald krijgt dan in sectoren met een werkweek van 36 uur.

‘Als we het uurtarief van 36 uur per week doorrekenen naar 40 uur per week, gaat het minimumloon voor deze sectoren met een langere werkweek dus tot zo’n 11% omhoog. Dat is hard nodig voor een groep die al op de rand van het bestaansminimum leeft. Tijd dat het kabinet dit doorvoert. In zo’n krappe arbeidsmarkt moet het werkgevers makkelijk lukken om dit te kunnen betalen. Bovendien wordt handhaving hierdoor makkelijker en fraude moeilijker.’