Oproep CNV: leg concurrentiebeding zo snel mogelijk aan banden

Oproep CNV: leg concurrentiebeding zo snel mogelijk aan banden

Het concurrentiebeding moet zo snel mogelijk sterk aan banden worden gelegd. Hiervoor pleit het CNV.

Aanleiding is het feit dat uit onderzoek blijkt dat het concurrentiebeding steeds vaker wordt opgenomen in de arbeidsovereenkomst maar zeer belemmerend werkt voor werknemers. Zojuist heeft de minister hierover per brief de Kamer geïnformeerd.

‘Het concurrentiebeding verhindert de mobiliteit van werknemers. Zij kunnen niet zomaar overstappen naar de nieuwe baan van hun keuze. Het is bovendien disproportioneel omdat het voor de meeste werknemers niet van toepassing is. Een schadelijk middel dus, zeker nu de arbeidsmarkt zo krap is. Het is bovendien een inbreuk op grondrechten: iedereen heeft het recht op vrije arbeidskeuze. Aan banden hiermee dus,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Personeel vasthouden

37% van de contracten heeft momenteel een concurrentiebeding, ook bij grote groepen werknemers waarbij er geen enkele reden is om een concurrentiebeding op te nemen. In 2015 was dit 19%, de afgelopen jaren is er dus sprake van een verdubbeling. 35% van de werkgevers kiest voor het opnemen van een concurrentiebeding om personeel vast te houden, blijkt uit onderzoek van Panteia.

Spuigaten

'De toepassing loopt momenteel de spuigaten uit. Het concurrentiebeding zou daarom alleen in uitzonderlijke situaties toegepast mogen worden, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een nieuw product. Of om te voorkomen dat oud-werknemers klanten meenemen naar de concurrent. Maar zeker niet als middel om personeel vast te houden,' aldus Fortuin.

Zwaar handhavingsregime
Werkgevers kiezen bovendien vaak voor een zwaar handhavingsregime, blijkt uit hetzelfde Panteia-onderzoek. Werknemers moeten dan noodgedwongen naar de rechter stappen om het beding ongedaan te maken. Niet iedere werknemer wil dit, of heeft daartoe de middelen.

Werken vanuit vertrouwen
Fortuin: ‘Het concurrentiebeding stamt uit 1907 en is nooit gemoderniseerd. In deze tijd van hoge arbeidsmobiliteit is dit een volstrekt achterhaald middel dat werknemers te veel benadeelt. Het gaat bovendien uit van wantrouwen naar werknemers. Terwijl werken vanuit vertrouwen en goede afspraken maken met werknemers bij hun vertrek in de praktijk veel effectiever is. Ook de werkgever profiteert immers van een goede verstandhouding met vertrekkende werknemers.’

Kamerbrief
Deze zomer vond, in opdracht van het kabinet, een onderzoek plaats naar het concurrentiebeding door onderzoeksbureau Panteia. Zojuist stuurde de minister een brief naar de Kamer met daarin de beleidsopties voor het concurrentiebeding. Naar aanleiding hiervan roept het CNV op om het concurrentiebeding aan banden te leggen.