Werken met een hernia

Een hernia kan ingrijpende gevolgen hebben voor je werk en dagelijks leven. Kun je nog blijven werken met een hernia? Hoe ga je om met de pijn? En hoe snel kun je je na een hernia operatie weer aan het werk? We leggen het uit.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf tussen twee wervels. Binnen in de schijf zit een zachte gel. Wanneer de gel uitpuilt kan dat op een zenuw drukken en pijn veroorzaken. De meest voorkomende hernia’s zijn een rughernia en nekhernia. Bij een rughernia kun je pijn voelen in je rug, been, bil of voet. Bij een nekhernia straalt de pijn uit richting je arm, schouder, hand of hoofd.

Hernia en werk: mogelijkheden en beperkingen

Iedereen kan een hernia krijgen. Het is niet zo dat mensen met zwaar werk vaker een hernia krijgen dan mensen met licht werk. Hernia’s komen wel vaker voor bij beroepen waar je veel zit, zoals bij een kantoorbaan of chauffeurs.

  • Heb je last van een hernia? Meestal gaan hernia klachten binnen een halfjaar vanzelf over. Je kunt pijnstillers nemen tegen de pijn.
  • Wacht je tot de hernia vanzelf overgaat? Blijf dan zoveel mogelijk bewegen en je dagelijkse activiteiten uitvoeren. Je mag dus ook blijven werken met een hernia.
  • Kun je door de pijn minder goed werken? Bijvoorbeeld als je zwaar werk doet waarbij je vaak moet draaien, bukken of tillen. Bespreek dan met je werkgever en bedrijfsarts welke opties er voor jou zijn. Zo kun je blijven werken en hoef je je niet ziek te melden. De pijn wordt meestal vanzelf minder.

Ziekmelden

Bij hevige hernia klachten kan het voorkomen dat je je toch moet ziekmelden. Geef je ziekmelding door aan je werkgever. Ben je langer dan een week ziek? Dan schakelt je werkgever de bedrijfsarts in. De bedrijfsarts onderzoekt en adviseert wanneer je weer kunt werken.

Rol van de bedrijfsarts

Ontstaan jouw klachten door het uitvoeren van je werk? Of kun je door jouw klachten je werk niet goed doen? Wij raden aan om dit te bespreken met je werkgever en bedrijfsarts. Zij kunnen meedenken over mogelijke aanpassingen zodat je je werk met minder pijn kunt uitvoeren.

Werken na een hernia operatie

Houd je langer dan 6 tot 8 weken hernia klachten? Dan kun je kiezen voor een hernia operatie. Vaak kun je 2 dagen na de operatie weer naar huis. Hierna begint het herstel. Afhankelijk van het werk dat je doet, kun je na 2 weken weer aan het werk. Voel je je goed? Dan mag je weer aan het werk als je je rug of nek niet zwaar belast. Stop als je door het werk te veel last krijgt van je rug of nek. Onthoud dat het herstel van een hernia operatie voor iedereen verloopt.

Arbeidsongeschikt door hernia

Een hernia leidt meestal niet tot arbeidsongeschiktheid. Is het voor jou onmogelijk om met je hernia te werken? Dan kan het zijn dat je arbeidsongeschikt raakt. Wanneer je langer dan 2 jaar niet kunt werken door je hernia bepaalt het UWV in hoeverre je arbeidsongeschikt bent. Zij stellen vragen over de lichamelijke problemen die je ervaart en onderzoeken wat voor werk je met een hernia nog kunt doen. In de periode dat je arbeidsongeschikt bent ontvang je een WIA-uitkering.

CNV Vertrouwenspersoon - Ondersteuning tijdens ziekte

Heb je behoefte aan ondersteuning tijdens je hernia? Wil je advies tijdens je ziekteverlof of hulp bij een (her)keuring? Als CNV-lid staat onze CNV Vertrouwenspersoon kosteloos voor je klaar. Zo sta jij er niet alleen voor.

Ontdek hoe een CNV Vertrouwenspersoon je kan helpen

Veelgestelde vragen bij een hernia