Zo richt jij je thuiswerkplek goed in: 7 handige tips

Steeds meer mensen werken ‘hybride’: ze combineren werken op kantoor met thuiswerken. Daarbij is het belangrijk om ook tijdens het thuiswerken een goede werkplek te hebben. Anders kun je last krijgen van lichamelijke of mentale klachten. Maar hoe creëer je een goede thuiswerkplek? En wat zijn de verantwoordelijkheden van je werkgever? Op deze pagina leggen we het uit en geven we je tips.

Een goede thuiswerkplek: wat houdt het in?

Wanneer je thuiswerkt, is het belangrijk om een goede werkplek te hebben waar je in alle rust kunt werken. Daarnaast moet een thuiswerkplek op een ergonomisch verantwoorde manier worden ingericht. Dit betekent dat jouw werkplek veilig, gezond en comfortabel is. Zo voorkom je lichamelijke klachten.

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken betekent dat de voorwerpen en apparaten die je gebruikt zo ontworpen zijn dat je zo goed mogelijk kunt werken. Bijvoorbeeld een bureau dat je in hoogte kan verstellen of een beeldscherm dat kan kantelen. Het is belangrijk om thuis een ergonomische werkplek te hebben. Je werkgever is verantwoordelijk om hieraan bij te dragen.

De arbowet bij thuiswerken

Als werknemer moet je gezond en veilig kunnen werken. Ook als je thuiswerkt. Je werkgever is verantwoordelijk om te zorgen dat jij een goede thuiswerkplek hebt. Dit wordt de zorgplicht genoemd en staat vastgesteld in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Je werkgever kan hulpmiddelen voor een ergonomische thuiswerkplek vergoeden of uitlenen. Ook moet je werkgever voorlichting geven over hoe je goed thuis kunt werken.

Als je werkgever zich niet aan de zorgplicht houdt

Werk jij veel thuis, maar helpt je werkgever niet bij het realiseren van een gezonde thuiswerkplek? Of heb je vragen over de verantwoordelijkheden van je werkgever als je thuiswerkt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact met ons op

Tips om jouw thuiswerkplek in te richten

1. Kies een rustige werkomgeving

Geef jezelf de ruimte om in rust te werken. Een aparte werkkamer is de beste optie. Is dat niet mogelijk bij jou thuis? Creëer dan een rustige hoek in je woonkamer of slaapkamer. Zo voorkom je afleiding en kun je je concentreren op je taken.

2. Goed werken begint bij een goed bureau

Een goed bureau zorgt voor een prettige werkplek. Een ruim bureau van minimaal 120cm breed en 80cm diep is perfect om goed te werken. Controleer daarnaast of de hoogte van je bureau goed is. Dit doe je door je armen op het bureaublad te leggen. Staan je ellebogen in een rechte hoek en zijn je schouders ontspannen? Dan heb je de juiste hoogte.

3. Zit er comfortabel bij in je bureaustoel

Zorg voor een goede houding tijdens het werken. Kies voor een verstelbare bureaustoel met arm- en rugleuningen. Stel de hoogte van de stoel in door je voeten plat op de grond te zetten en je knieën in lijn te brengen met je heupen. Gebruik een voetenbankje als de stoel te hoog is. Zorg er ook voor dat de kromming van de rugleuning goed aansluit bij de kromming van je rug.

4. Stel je werkmateriaal goed in

Om nek- en armklachten te voorkomen, is het belangrijk om je beeldscherm, toetsenbord en muis goed te plaatsen. Plaats je beeldscherm recht voor je op ooghoogte. Als je een laptop hebt, zet deze dan op een laptopstandaard. Gebruik een los toetsenbord dat niet aan het beeldscherm vastzit en plaats deze op ongeveer 10cm van de bureaurand. Plaats de muis hier zo dicht mogelijk naast. Zo blijven je armen in een comfortabele positie tijdens het typen en navigeren.

5. Houd rekening met het licht

Zorg voor voldoende licht op je werkplek om vermoeide ogen te voorkomen. Daglicht is het beste. Kies een plek dicht bij een raam, maar zorg ervoor dat de zon niet op je scherm schijnt. Kies daarom bij voorkeur een raam aan de linker- of rechterkant van je werkplek.

6. Zorg voor frisse lucht

Een te warme of te koude werkplek kan afleiden en je productiviteit verminderen. Zorg daarom voor een aangename temperatuur en voldoende ventilatie op je werkplek. Open bijvoorbeeld een raam of gebruik een ventilator of airconditioning.

7. Eindig de dag opgeruimd

Als je werkdag voorbij is, ruim dan je werkplek op. Een opgeruimde werkplek zorgt voor rust in je huis en in je hoofd. Als je geen aparte werkkamer hebt, kan een opbergbox helpen. Zo heb je alles snel opgeruimd en kun je de volgende dag vlug weer van start.

Meer tips voor een goede thuiswerkplek

Doe jij vooral beeldschermwerk? Dan zijn er verschillende risico's waar je rekening mee moet houden. Een goede thuiswerkplek helpt om risico's te beperken. Toch zijn er nog meer dingen die je kunt doen. Voor extra tips over het verbeteren van jouw thuiswerkplek, kun je terecht op de website van TNO.

Bekijk de adviezen van TNO

Heb je recht op een thuiswerkvergoeding?

Thuiswerken brengt voor jou als werknemer extra kosten met zich mee. Bijvoorbeeld kosten voor verwarming, koffie, toiletpapier, water en elektriciteit. Je werkgever mag deze kosten onbelast vergoeden met een thuiswerkvergoeding. Die stijgt van €2,15 in 2023 naar €2,35 per dag in 2024. Een thuiswerkvergoeding is niet verplicht. Sla je cao erop na, als je wilt weten of jij hier recht op hebt. Ook staat de thuiswerkvergoeding los van de vergoeding voor het inrichten van je thuiswerkplek.