Fit en vitaal thuiswerken: 7 tips

Fit achter je bureau. De noodzaak daarvan lijkt gegroeid. Zeker nu we worden overspoeld met uitspraken als ‘zitten is het nieuwe roken’. Met name als je thuiswerkt, is de kans groot dat je veel zit en minder beweegt dan op kantoor. Ook kun je als thuiswerker het gevoel hebben dat werk en privé in elkaar overlopen. Of misschien mis je wel het sociale contact met je collega’s. Hoe houd je dan tóch je lichaam en geest gezond als je thuiswerkt? Met deze tips wordt dat een fluitje van een cent.

1. Thuiswerken zonder stress: structureer je dag

Thuiswerken kan een uitdaging zijn. Maar met regelmaat kom je een heel eind. Zie je thuiswerkdag als een normale kantoordag en houd je vaste werktijden aan. Zo breng je structuur aan in je werkdag en voorkom je dat werk en privé door elkaar heen lopen. Plan daarnaast je dag in blokken om te werken, ontspannen en bewegen. Maak ook een to-do-lijstje aan het begin van je werkdag. Zo weet je per dag waar je aan toe bent.

2. Check je thuiswerkplek

Als je thuiswerkt is het belangrijk om goed op je lichaam te letten. Een fijne werkplek kan daarbij niet ontbreken. Met een goed bureau en een verstelbare stoel zit je als snel in de juiste houding. Maar hoe weet je of je goed zit? Heel simpel: als je lichaam ontspannen is. Zorg ervoor dat je beeldscherm op ooghoogte staat, je schouders ontspannen zijn en je ellebogen en knieën in een hoek van 90 graden staan. Vergeet niet om af en toe van houding te veranderen of even van je werkplek weg te gaan. Zo houd je jezelf fit en gezond.

3. Zorg voor afwisseling

Afwisseling in je werk is belangrijk. Niet alleen om het leuk te houden, maar ook om jezelf mentaal en fysiek gezond te houden. Zeker als je langer dan 6 uur op een dag beeldschermwerk doet is afwisseling belangrijk om gezondheidsklachten te voorkomen. Afwisseling kan op vele manieren. Welke manieren? Dat zetten we voor je op een rijtje:

  • Wissel af in werkzaamheden. Bijvoorbeeld typen, muisgebruik en leeswerk. Probeer ook verschillende taken op een dag te plannen zodat je niet urenlang hetzelfde doet.
  • Verander je werkhouding. Ga eens achter je bureau zitten, staand werken, lopend telefoneren of even op de bank.
  • Ga even van je werkplek weg. Doet dat ongeveer elke 30 minuten, bijvoorbeeld om wat drinken te halen, de tuin in te gaan of een wandelingetje te maken.
  • Gun je ogen rust. Kijk af en toe even weg van je beeldscherm en knipper goed met je ogen.

4. Minder zitten, meer bewegen

Misschien ken je het wel: wanneer je de hele dag op dezelfde manier in je bureaustoel zit, voelen je spieren en gewrichten aan het einde van de dag stijf aan. Dit is niet goed voor je lichaam. Thuiswerkers brengen meestal meer tijd zittend door dan op kantoor. Daarom is het extra belangrijk om regelmatig in beweging te komen om lichaamsklachten te voorkomen. Probeer daarom vaak van houding te wisselen. Dit kan bijvoorbeeld door wandelend te bellen of af en toe staand te werken. Het kan ook helpen om tussendoor wat rek- en strekoefeningen te doen om je lichaam soepel te houden. Of loop af en toe de trap op en maak elke dag een korte wandeling.

5. Zet de knop om: een gezonde werk-privé balans

Als je thuiswerkt is het verleidelijk om langer door te werken of om altijd beschikbaar te zijn voor je werk. Je klapt thuis natuurlijk eenvoudig je laptop nog even open. Zet daarom altijd een vaste eindtijd voor je werkdag en houd je eraan. Wanneer je werk gedaan is, is het ook echt klaar. Plan daarom een leuke of ontspannende activiteit om te doen na je werkdag. Maak bijvoorbeeld een wandeling, ga sporten of kook iets lekkers. Zo kom je écht los van je werk. Beperk ook de tijd die je besteedt aan schermen in je vrije tijd. Je hebt waarschijnlijk al genoeg tijd achter de computer doorgebracht tijdens je werkdag.

6. Blijf verbonden met je collega’s

Als je veel thuiswerkt, kan het moeilijk zijn om in contact te blijven met je collega’s. Maak daarom af en toe verbinding met elkaar. Online en offline. Persoonlijke contact help je om mentaal gezond te blijven. Begin daarom een videomeeting met een persoonlijk praatje. Organiseer een koffiemoment. Spreek af welke vergadering je fysiek op kantoor houdt. Zo houd je het leuk voor jezelf en blijf je betrokken bij je collega’s.

7. Luister naar je lichaam

Lichamelijke klachten zijn niet fijn. Goed dus om beginnende kwaaltjes op tijd te signaleren. Denk aan pijnlijke spieren of gewrichten in je armen, nek en schouders. Of aan oogklachten en hoofdpijnklachten. Misschien kijk je wel te veel uren naar je beeldscherm of beschik je niet over een goede bureaustoel. Trek direct aan de bel als je last van je lijf krijgt. Als je klachten door je werk of thuiswerkplek ontstaan, laat het dan je werkgever weten. Je werkgever heeft namelijk de plicht om voor een veilige en gezonde werkplek te zorgen. Ook als jij thuiswerkt. Zoek dus samen naar een goede oplossing.