Thuiswerken

Thuiswerken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen wisselen het werken op kantoor af met thuiswerken. Dit wordt ook wel hybride werken genoemd. Dat steeds meer mensen (deels) thuiswerken komt door de voordelen die het biedt, zoals flexibiliteit en minder reistijd. Maar thuiswerken kan ook uitdagend zijn. Vooral als het gaat om het organiseren van je werk. Want wat zijn precies jouw rechten als thuiswerker? Wij geven antwoord op je vragen.

Thuiswerken: is dat een recht?

Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je op basis van de Wet flexibel werken het recht om bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot ‘aanpassing van de arbeidsplaats’ in te dienen. Het verzoek kan wel afgewezen worden. De werkgever is namelijk alleen verplicht om over het verzoek na te denken en met jou in gesprek te gaan. Maar er is een nieuwe wetsvoorstel ‘Wet Werken waar je wilt’ goedgekeurd door de Tweede Kamer. Dit voorstel verandert de regels voor werkgevers die een thuiswerkverzoek van een werknemer krijgen. In het wetsvoorstel moet de werkgever het verzoek naar ‘redelijkheid en billijkheid’ beoordelen en alle voor- en nadelen afwegen. De nieuwe wet geeft de werknemer daarom een betere uitgangspositie. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer.

Thuiswerkovereenkomst

Wanneer je (deels) vanuit huis gaat werken, is het verstandig om een thuiswerkovereenkomst te maken. Zo'n overeenkomst wordt ook wel een thuiswerkcontract genoemd. In dit document leg je belangrijke afspraken vast over het werken vanuit huis. In de thuiswerkovereenkomst staat bijvoorbeeld op welke dagen je thuis werkt. Ook kun je afspraken maken over de taken die je thuis doet, hoe je bereikbaar bent voor je werkgever en je collega's, en welke middelen je gebruikt. Ook kan bijvoorbeeld worden vastgelegd wanneer je verplicht op kantoor aanwezig moet zijn. Hoewel een thuiswerkovereenkomst niet verplicht is, is het wel handig om deze te hebben. Op deze manier worden de onderlinge verwachtingen tussen jou en je werkgever duidelijk gemaakt.

Een veilige en gezonde thuiswerkplek

Je werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Ook als je vanuit huis werkt. Je werkgever moet zorgen voor een ergonomische thuiswerkplek, door jou materiaal te lenen of een budget te geven. Ook moet je werkgever je informeren over de risico’s van thuiswerken, zoals vitaliteit en werkdruk. Werkgevers hebben het recht om te controleren of je een veilige en gezonde werkplek hebt. Er kan gevraagd worden of je foto’s van je thuiswerkplek wilt maken of een arbodeskundige kan ingeschakeld worden.

Thuiswerkvergoeding

Je maakt extra kosten als je thuiswerkt. Denk aan gas-, water-, licht- en internetkosten. Je werkgever kan je een onbelaste vergoeding geven uit de werkkostenregeling, maar dit is niet verplicht. De maximale vergoeding is €2,15 per dag. Je werkgever kan er ook voor kiezen om je reiskostenvergoeding door te betalen. Het is alleen niet mogelijk om een thuiswerkvergoeding én reiskostenvergoeding op dezelfde dag te geven. Het is handig om afspraken te maken met je werkgever over een thuiswerkvergoeding. Zo kun je bijvoorbeeld een vaste vergoeding afspreken.

Privacy en thuiswerken

Je werkgever mag niet onnodig je productiviteit controleren. Bijvoorbeeld met software die controleert of je achter je laptop zit. Dit is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het controleren van werknemers is alleen toegestaan onder strenge voorwaarden. Denk daarbij aan ernstige vermoedens van strafbare feiten. Je werkgever moet in dat geval eerste toestemming bij de ondernemingsraad (OR) vragen. Vervolgens moet de werknemer geïnformeerd worden met een protocol of gedragsregels.

Verder lezen

Agressie op het werk

Zo voorkom je agressie, of ga je ermee om als het gebeurt.

Arbodienst

De arbodienst helpt bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden.

Arbowetgeving

We vertellen je meer over de Arbowet, je rechten en plichten.

Beroepsziekten

Ben je ziek geworden door het werk? Dan lijd je misschien aan een beroepsziekte.

Code rood

Wat als door weeralarm code rood je werk vervalt? We geven een...

Discriminatie op het werk

Wat je werkgever moet doen en wat jij kan doen om discriminatie...

Gevaarlijke stoffen

Alles over veilig werken met gevaarlijke stoffen.

Hoe verzekeringsmaatschappij Achmea inzet op duurzame inzetbaarheid

Tien jaar geleden stond het ontwikkelen van beleid om de duurzame...

Liefde op de werkvloer

Liefde op je werk? Kan leuk en spannend zijn, maar ook lastig.

Nederland gaat ILO C190 verdrag ratificeren

Wet-, en regelgeving moet geweld en intimidatie op werk tegengaan

Pesten op het werk

Word jij of je collega gepest? Dit is wat je kunt doen.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Wat is een risico-inventarisatie en -evaluatie?

Rouw op het werk

We blijven er liever bij weg, maar vroeg of laat krijgen we er...

Scheiden en werk

Een echtscheiding maakt grote impact. Niet alleen in je...

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon helpt je bij ongewenst gedrag op het werk.

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap zorgt ervoor dat jij met plezier je werk kan doen.

Werk en privacy

Niet alle bedrijven gaan zorgvuldig om met de gegevens van hun...

Werkende mantelzorger

Zorg en werk combineren is niet makkelijk. Deze hulp is er voor jou.

Werkstress

Handvatten om stress te herkennen en te voorkomen dat je uitvalt.

Sluit je aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict