Thuiswerken

Thuiswerken is de laatste tijd populairder geworden. Steeds meer mensen wisselen het werken op kantoor af met thuiswerken. Dit wordt ook wel hybride werken genoemd. Thuiswerken biedt dan ook veel voordelen: je bespaart op reistijd en bent flexibeler. Wil jij graag ook meer vanuit huis gaan werken? En wil je weten wat je rechten zijn? We vertellen je er graag meer over!

Thuiswerken: is dat een recht?

Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je op basis van de Wet flexibel werken het recht om bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot ‘aanpassing van de arbeidsplaats’ in te dienen. Het verzoek kan wel afgewezen worden. De werkgever is namelijk alleen verplicht om over het verzoek na te denken en met jou in gesprek te gaan. Je thuiswerkverzoek mag hij dus niet zomaar weigeren. Hij zal altijd een verklaring moeten geven, als hij je verzoek afwijst. Dat mag alleen wel een algemene reden zijn.

Wanneer mag je thuiswerken?

Staat je werkgever welwillend tegenover thuiswerken, ook dan is het niet vanzelfsprekend. Je kunt pas een verzoek doen, als de volgende regels voor jou gelden:

 • Je bent ten minste een half jaar in dienst (26 weken)
 • Het bedrijf waar je werkt moet minstens 10 werknemers hebben
 • Je (eventuele) vorige verzoek is één jaar of langer geleden

 • U doet uw verzoek schriftelijk en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum. U noemt de gewenste ingangsdatum in uw verzoek.
 • U noemt de gewenste arbeidsplaats in uw verzoek. 
  Hier geeft u bijvoorbeeld aan dat u (gedeeltelijk of geheel) thuis of op een andere locatie wilt werken.

Let op: doe je een thuiswerkverzoek om te kunnen zorgen voor je kinderen, jonger dan 8 jaar? Of wil je vanuit huis werken vanwege mantelzorgtaken? Dan geldt de voorwaarde van minimaal 10 medewerkers niet.

Thuiswerkverzoek indienen

Voldoe jij aan de criteria om een thuiswerkverzoek in te dienen? En werk je graag (deels) vanuit huis? Download dan nu je thuiswerkverzoek. Dit wordt ook wel verzoek tot wijziging arbeidsplaats genoemd.

Download brief thuiswerkverzoek

Schriftelijk thuiswerkverzoek

Voldoe je aan de eisen dan moet een verzoek schriftelijk worden ingediend. Schrijf een brief waarin je je werkgever vraagt of je vanuit huis of een andere plek mag werken. Je hoeft geen reden voor je verzoek te geven, maar het mag wel. Zet in de brief in ieder geval:

 • Vanaf welke datum je dat wilt;
 • Dat je (een deel van) je werk vanuit huis of een andere locatie wilt doen;
  (Let op: geef de precieze locatie ook aan)
 • Wanneer je thuis wilt werken (bepaalde uren of dagen);
 • Eventueel de reden van je thuiswerkverzoek.

Stuur dit verzoek tenminste 2 maanden voor de datum dat je thuis wilt gaan werken naar je werkgever.

Afspraken vastleggen in een thuiswerkovereenkomst

Het is voor werknemer en werkgever belangrijk dat er heldere thuiswerkregels zijn. Voor jou als werknemer moet het bijvoorbeeld duidelijk zijn hoe je bereikbaar bent of hoe je met collega's communiceert als je vanuit huis werkt. Een thuiswerkovereenkomst biedt dan de uitkomst. Daarin staat bijvoorbeeld hoeveel uur per week je thuiswerkt, of je gebruikmaakt van een laptop van de zaak, hoe je werkplek is ingericht, de arbeidsomstandigheden en eventuele vergoedingen. Tip: lees de overeenkomst altijd goed door voordat je het document ondertekent. Staat er iets in waarvan je twijfelt of het klopt? Neem dan contact op met CNV.

Sluit je aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict