Alles over ergonomisch werken

Iedereen heeft recht op een veilige en gezonde werkplek. Dit wordt ook wel een ergonomische werkplek genoemd. Maar wat is dat precies? En waarom is het belangrijk? We leggen het je uit én geven handige tips waarmee je jouw werkplek ergonomisch inricht.

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken betekent dat je werkt in een omgeving die goed is voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. En dat je jouw werk comfortabel en gezond kunt uitvoeren. Hierbij is jouw werkplek ingericht op je persoonlijke behoeftes. Denk bijvoorbeeld aan een goed afgesteld bureau en een stoel dat op de juiste hoogte staat. Maar ook de omgeving, verlichting, geluid en binnenklimaat hebben invloed op een fijne werkomgeving. Ergonomisch werken zorgt ervoor dat je productiever bent en minder snel last krijgt van lichamelijke klachten, zoals nek- en rugpijn.

Ergonomisch werken: hoe pak je dat aan?

Met deze 5 praktische tips richt jij jouw werkplek eenvoudig ergonomisch in.

Tip 1: Stel je bureau goed in

Heb je een kantoorbaan? Dan begint ergonomisch werken bij een goed afgesteld bureau. Controleer daarom of jouw bureau op de juiste hoogte staat. Dit doe je door je onderarmen plat op het bureau te leggen. Staan je ellebogen in een rechte hoek en zijn je schouders ontspannen? Dan staat je bureau op de juiste hoogte.

Tip 2: Zet je werkmateriaal op de juiste plek

Een goed ingericht bureau zorgt voor een prettige werkplek. Plaats daarom je beeldscherm recht voor je op ooghoogte. En zorg dat er minstens één armlengte tussen je ogen en het beeldscherm zit. Ook de positie van je toetsenbord en muis zijn belangrijk. Zet je toetsenbord en muis dicht bij elkaar en op dezelfde hoogte. Hiermee houd je het werkvlak klein en verminder je onnodige spanning in je armen en schouders.

Tip 3: Let op je werkhouding

Ergonomisch werken betekent dat je jouw werk comfortabel kan uitvoeren. Een goede werkhouding is daarbij noodzakelijk. Let er bij staand werk op dat je rug recht is, je voeten uit elkaar staan en beide benen evenveel gewicht dragen. Heb je een zittend beroep? Kies dan voor een verstelbare bureaustoel met een arm- en rugleuning. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en je knieën op dezelfde hoogte zijn als je heupen.

Tip 4: Zorg voor voldoende licht

Licht heeft een grote invloed op je lichaam. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je ogen minder snel vermoeid raken en dat je de hele dag geconcentreerd blijft. Genoeg daglicht is dan ook belangrijk voor een ergonomische werkplek. Zet daarom je bureau naast een raam of doe de luxaflex vaker open. Werk je in een ruimte met weinig ramen? Of draai je nachtdiensten? Kies dan voor lampen die daglicht namaken.

Tip 5: Organiseer je werkruimte

Een opgeruimde werkplek zorgt voor meer rust in je hoofd. Begin daarom iedere werkdag aan een schoon en opgeruimd bureau. Ruim pennen op in een la, bewaar losse papieren in een map en werk kabels en snoeren netjes weg. Werk je niet aan een bureau? Zorg dan dat je alle spullen die je nodig hebt voor je werk, iedere dag op dezelfde plek opbergt. Zo kun je alles makkelijk terugvinden en houd je de werkplek overzichtelijk.

Ergonomie op het werk: wat zegt de wet?

Iedere werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Dit wordt de zorgplicht genoemd en staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Deze wet verplicht werkgevers om werkplekken zo veel mogelijk in te richten naar de persoonlijke behoeften van iedere werknemer. En hiermee lichamelijke en geestelijke klachten te voorkomen.

Mijn werkgever houdt zich niet aan de wet

Zorgt jouw werkgever niet voor een ergonomische werkplek? Of heb je het idee dat jouw werkplek onveilig en ongezond is? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact met ons op

Ergonomisch thuiswerken

Steeds meer mensen werken hybride: ze combineren werken op kantoor met thuiswerken. Het is daarom belangrijk dat je ook thuis een goede ergonomische werkplek hebt. Je werkgever is verantwoordelijk dat jouw thuiswerkplek gezond en veilig is. Zo kan je bijvoorbeeld geld terugvragen voor ergonomische hulpmiddelen die je hebt gekocht. En moet je werkgever voorlichting geven over hoe je in alle rust thuis kunt werken.

Veelgestelde vragen over ergonomisch werken

Verder lezen

Agressie op het werk

Zo voorkom je agressie, of ga je ermee om als het gebeurt.

Beroepsziekten

Ben je ziek geworden door het werk? Dan lijd je misschien aan een beroepsziekte.

Code rood

Wat als door weeralarm code rood je werk vervalt?

Arbodienst

De arbodienst helpt bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden.

De Arbowet

Lees meer over je rechten en plichten uit de Arbowet.

Discriminatie op het werk

Wat je werkgever moet doen en wat jij kan doen om discriminatie...

Gevaarlijke stoffen

Alles over veilig werken met gevaarlijke stoffen.

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap zorgt ervoor dat jij met plezier je werk kan doen.

Intimidatie op het werk

Hoe herken en meld je intimidatie op de werkvloer?

Liefde op de werkvloer

Waar moet je rekening mee houden en wanneer mag je werkgever ingrijpen?

Nederland gaat ILO C190 verdrag ratificeren

Wet-, en regelgeving moet geweld en intimidatie op werk tegengaan

Pesten op het werk

Word jij of je collega gepest? Dit is wat je kunt doen.

Werk en privacy

Hoe wordt jouw privacy beschermd?

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Wat is een risico-inventarisatie en -evaluatie?

Rugklachten door werk

Veel mensen hebben last van rugpijn door werk. Maar hoe voorkom je het?

Scheiden en werk

Ervaar je stress of concentratieproblemen? Lees wat je kunt doen.

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon helpt je bij ongewenst gedrag op het werk.

Werkdruk

Zo zorg je voor minder werkdruk en een gezonder werkleven

Werkende mantelzorger

Zorg en werk combineren is niet makkelijk. Deze hulp is er voor jou.

Werkgeluk

Meer werkgeluk willen we allemaal. Maar hoe vergroot je het?

Werkstress

Handvatten om stress te herkennen en te voorkomen dat je uitvalt.

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte